Istinska pobožnost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Utbe ibn Gazvan r.a je ashab koji je osnovao grad Basru za vrijeme Omerovog r.a hilafeta. Na svojoj prvoj hutbi u Basri, između ostalog je rekao:
„O ljudi, zaista je dunjaluk najavio svoj brzi završetak i od njega je ostalo poput nešto što ostane u čaši da se popije. Vi ćete se uskoro preseliti u kuću vječnosti pa zato pripremite ono najbolje što imate. Nama je rečeno da je kamen bačen sa ivice Džehennema i da je padao sedamdeset godina sve dok nije pao na dno Džehennema, a tako mi Allaha, on će biti napunjen, pa makar to bilo i čudno vama. Također nam je spomenuto da je širina džennetskih vrata kao udaljenost od četrdeset godina hoda, a doći će dan pa će biti na njima gužva od velikog broja ulaznika. Ja se sada sjećam dok sam, kao sedmi sljedbenik Resulullaha, s.a.v.s., živio, a nismo imali šta jesti osim lišća sa drveta od kojeg su nam usne popucale. Jednoga dana sam našao na zemlji neki ogrtač pa sam ga prepolovio između sebe i Sa’da ibn Ebi Vekkasa, te se on ogrtao jednom, a ja drugom polovicom. A danas smo svi vladari (namjesnici) na jednoj određenoj teritoriji. Zato se utječem Allahu od toga da budem u svojim očima velik a kod Allaha malen. Sva ranija poslanstva su prošla i njen zadnji dio bude vlast, pa vidjećete i isprobaćete kakvi će biti vladari poslije nas.“

(Zehebi u Sijeru 1/306)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta