Tekstovi

Izaberi svoj put 2-dio

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Opis Dzehennema:

Ovo je tako mi Allaha kuca ponizenja, prezira, patnje i razocarenja. Ovo je kuca jecanja, uzdisanja i jaukanja i kuca tuge, kuca u kojoj stanuju nesrecni, jadni i ono koji se placucu kaju. U okove ce im biti ruke i vratovi stavljeni, a svuda oko njih ce vatra plamtjeti, njihovo pice bice kapljevina od koje ce im utrobe i koza gorjeti, a hrana ce im biti sa drveta Zekkum. U trbuhu ce im kao rastopljena kovina kljucati, kao sto voda kad kljuca vrije. Prizivace sebi smrt ali im nece biti udovoljeno.

Trazice od Allaha da izadju iz Dzehennema, ali ce im biti receno das se vrate u njega i nista ne govore. A kako bi se ti osjecao kada bi vidio stanovnike Dzehenema , na licima i ociju koje su ugasle. A tek da cujes njihovu bolnu dreku i jadikovke dok se pate u vatri, jer nisu bili od oni koji su svoje vrijeme na ovome prolaznom dunjaluku iskroristili u pokornosti Allahu.

Iz ovoga se ocigledno da vidjeti da je Alahova kazna zestoka za one koji okrenu ledja Allahu i ne budu pokorni Njemu Uzvisenom i sljedili Njegove naredbe a ostavljali se njegovi zabrana. Covjek zaista nema drugog izbora nego da prizna Allaha za svoga istinskog Gospodara i da sljedi Allahovog poslanika s.a.v.s. ukoliko zeli da se spasi Allahove kazne.

Zato ti koji citas ovo, a nepokoran si Allahu, osvjesti se i pokaj se svome Gospodaru za pocinjene grijehe i provedi ostatak svoga kratkog zivota u pokornosti Onom koji te je stvorio i dao ti vid i razum i mnoge druge blagodati koje su nam od koristi u zivotu na ovom prolaznom svijetu. Svi cemo stati pred Allah na sudnjem danu i biti pitani u sta smo i kako potrosili svoje vrijemem i zivot. Zapitaj se kad na tebe dodje red da stanes pred Allaha koji nad svim vlada, i koji je Stvoritelj svega a i samog tebe, zapitaj se u kakvom ces stanju sresti svoga Gospodara, u nemaru i nevjerstvu, ili u pokornosti i poboznosti? I sta ces mu tada reci?

Allah dz.s. kaze u Kuranu: ”A nevjernike ceka vatra Dzehennema, oni nece biti na smrt osudjeni, niti ce umrijeti, i nece im se patnja u njemu ublaziti. – eto tako cemo svakog nevjernika kazniti -, oni ce u njemu jaukati: ”Gospodaru nas, izbavi nas, cinicemo dobra djela, drukcija od onih koja smo cinili.” – ”A zar vas nismo ostavili da zivite dovoljno dugo da bi onaj koji je trebalo da razmisli imao vremena da razmisli, a bio vam je dosao onaj koji opominje? zato iskusite patnju, nevjernicima necemo pomoci!” (Fatir, 36-37)

Allah dz.s. kaze:”Reci: ”Stradace uistinu, oni koji na Sudnjem danu izgube i sebe i porodice svoje. Eto, to je pravo stradanje !” Nad njima ce biti naslage vatre, a ispod njih naslage; time Allah strasi robove svoje. ”O robovi Moji, bojte se Mene!” (El Enbija, 39-40)

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed s.a.v.s. ”Dunjalucka vatra je sedamdeseti dio Dzehennemske vatre.” A prisutni su kazali: ”I ova je dovoljna, o Allahov Poslanice. A on je rekao: ”Dzehennemska vatra je sezdeset devet puta jaca od dunjalucke, a svaki njen dio je zestok kao ova vatra.”

Allah dz.s. kaze: ”Pa je svaki oholi inadzija nastradao, – pred njim ce Dzehennem biti – i on ce biti pojen odvratnom kapljevinom, mucice se da je proguta ali je nikako nece moci prozdrijeti i smrt ce mu sa svih strana prilaziti, ali on nece umrijeti; njega ce teska patnja cekati.” (Ibrahim, 15-17)

Postovani citaoce izaberi svoj put. Izaberi pokornost Allahu i njegovo zadovoljstvo, a ostavi nepokornost i cuvaj se Allahove srdzbe. Pokaj se i vrati svome Gospodaru.
Molimo Allaha da nas uputi na pravi put!

Muslimanska omladina Norrkping

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta