Hifz

Jesi li ikada razmišljao/la o pamćenju Kur’ana?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pamćenje Kur’ana je jedan od sunneta koji se rijetko spominje. Vjerovatno ste nekada čuli za hifz i hafize Kur’ana. Hifz znači (na)učiti napamet određeni dio Kur’ana, ili cijeli Kur’an. A hafizi su one osobe koje u svojoj memoriji čuvaju cijeli Kur’an ili dio Kur’ana. Prvi hafiz Kur’ana bio je Muhammed, sallallahu alejhi ve selllem, a u tome su ga zatim slijedili mnogi ashabi. Znati Kur’an a još više živjeti po njemu- ogroman je izazov i neprocjenjiva blagodat.

Mnogi vole Kur’an, uče ga redovno, žele da po njemu postupaju, ali jednostavno smatraju da hifz nije za njih. Ili da ne mogu zapamtiti cijeli Kur’an. Mnogi se također boje čistoće nijjeta, s obzirom na hadis koji govori da će veliki broj hafiza biti u Džehennemu. Ukoliko malo bolje razmislimo, možemo sebi postaviti pitanje: „Ako će čak toliki broj hafiza biti u Džehennemu, šta je sa ostalim?“ I zašto uopšte unaprijed sebe osuđivati? Ako nismo hafizi, da li nam je to garancija da nećemo u Džehennem?

Također drugi hadis koji ubija motiv za hifz kod mnogih jeste hadis o zaboravljanju Kur’ana. Mislite li, da nakon što uložite ogroman trud na pamćenje Kur’ana, da ćete poslije moći živjeti bez njega i prepustiti ga zaboravu?

Zaista, kada neko nema jaku volju za nečim, tražit će izgovore samo da opravda svoju bezvoljnost. I zašto uopšete razmišljati o hifzu cijelog Kur’ana odjednom? Zar ne bismo mogli poželjeti da naučimo samo 30. (Amme) džuz i tako proširimo broj sura koje možemo učiti na namazu? Zatim suru Kehf koju je tako preporučeno učiti petkom. Zar nije ljepše da je možemo učiti i usput napamet (dok spremamo ručak ili idemo na džumu) bez obzira što ne možemo držati Kur’an u rukama? Zatim suru Mulk. Kako je divno nakon akšama nasloniti se i za opuštanje duše od dunjaluka učiti suru koja je svjetlost u kaburu. Ili suru Jasin – da je učimo sebi dok smo živi, da naše duše oživimo i opomenemo. Zar ne bismo mogli mjesečno imati vlastite ciljeve na putu druženja sa Kur’anom?

Korak po korak se stiže do cilja. I to sitnim koracima prelaze se dugački i trnoviti putevi. Prelazimo ih opasani saburom, ustrajnošću i čistim nijjetom. A svaki novi ajet, pohranjen u memoriji, uzdiže nas za jedan stepen u Džennetu. Kako je divno pamćenje Kur’ana! Osim toga, najviše se sa Kur’anom druže oni koji ga uče napamet i oni koji ga znaju. Koliko samo sevapa (dobrih dijela) zarade svaki dan, ako za jedan proučeni harf imaju deset sevapa?!

Pored sevapa, tu je neizbiježno i prijateljstvo sa Kur’anom. A čovjek sliči onom s kime se druži. Zato, ma koliko griješili, Kur’an nam je najbolji prijatelj i odgajatelj. I uz Allahovu pomoć i našu želju da budemo bolji, družeći se sa Kur’anom polahko ćemo se mijenjati. A naš život će dobiti jednu novu dimenziju. Jer, kada jednom zavolimo Kur’an, on postaje naša svakodnevna radost, razgala i bijeg od dunjaluka. Divne li su poruke koje nosi Knjiga, nerijetko u peškir zamotana i zaboravljena. I nije uspjeh imati Kur’an dobro očuvan i nov. Uspjeh je imati Kur’an pohaban od čestog učenja.

Brate i sestro. Jesi li kada razmišljao/la o pamćenju Kur’ana? Razmisli. Možda već danas možeš odrediti svoj prvi cilj. Svoj prvi stepen u Džennetu, inšallah.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta