Hifz

Za 10 ili 12 godina do hifza Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Hifz Kur’ana je posebno putovanje u životu onih koji se na njega otisnu. Učiti, pamtiti i ponavljati Kur’an je neopisiv užitak koji znaju jedino oni koji su ga iskusili. Kur’an nas oplemenjuje, odgaja. Donosi nam bereket u vremenu ali i u ostalim životnim aktivnostima. Daje bistrinu umu. Ojačava memoriju. Ubrzava pamćenje. Sa Kur’anom je toliki bereket da ne postoje riječi kojima bi se mogao opisati.

U životu sam susrela mnogo osoba koje bi željele biti hafizi Kur’ana. Međutim, željeti jeste osnova ali ne i dovoljno za hifz. Željeti, a ne učiniti ništa isto je kao i ne željeti, ne daje nikakve rezultate. Da bi se naše želje ispunile a ciljevi postigli- nužno je uložiti i trud. A Allah je obećao da će trud nagraditi rezultatom. Izgovori mogu postojati. Oni su dokazi da želja nije dovoljno jaka. Ne moramo postati hafizi Kur’ana za godinu, dvije ili tri. Ali, ako krenemo na put hifza i budemo vrijedni – makar prošla i jedna decenija- poput mrava koji nanosi hranu u svoje skladište… i mi ćemo u naš život unijeti Kur’an. I to cijeli. Dio po dio.

Neko će možda reći da je daleko nešto činiti na deset ili dvanaest godina unaprijed. Možda izgleda da jeste ali cilj nije samo zapamtiti Kur’an. Cilj je sroditi se s njim. A objava Kur’ana je trajala čak 23 godine! Dakle, to je proces. Zamislite tih 10 ili 12 godina ako ne učite ništa? Proći će svakako. Samo bez Kur’ana, sa ogromnom prazninom.

Ako se sjećate dječije pjesmice: “Zrno po zrno- pogača, kamen po kamen- palača…” Isto tako, ajet po ajet, nova sura. 114 novih sura- cijeli Kur’an.

Donosim vam jedan svoj program hifza, posebno namijenjen za djecu, starije osobe ili osobe sa malo slobodnog vremena.

Sedmično do nove sure (ne veće od stranicu i po) ili jedne stranice:

Prvi dan: 1-2 sata slušati određenu suru ili stranicu da uči učač. Može i duže, dok kuhate, odmarate, vozite se ili čistite, ili djeca dok se igraju.

Drugi dan: Suru ili stranicu samo iščitavate 1 sat.

Treći dan: Suru ili stranicu podijelite na 2- 3 dijela. Učite napamet prvi dio.

Četvrti dan: Ponavljate prvi dio i pamtite drugi dio.

Peti dan: Ponavljate prvi i drugi i pamtite treći dio.

Šesti dan: Ponavljate cijelu suru ili stranicu više puta dok se “ne slegne”.

Sedmi dan: Odmor i ponavljanje ranije naučenog.

Nadam se da će vam biti od koristi, inšaAllah.

Ne bojte se započeti neki hajr. Odbacite strahove. Ojačajte volju. Uložite trud. Radujte se svakom novom koraku- ma koliko sitan bio.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta