Hifz

Najmlađi hafiz u Europi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Enis Bašić, sin Denisa i Sanele. Upamtite dobro ovo ime. Dječak ima 8 godina i naučio je cijeli Kur’an napamet! Fenomen i biser iz džemata Maljevac u Hrvatskoj! Trenutno u Sarajevu polaže hifz pred Komisijom Rijaseta. Enis Bašić je rođen u Karlovcu, a živi sa roditeljima na području džemata Maljevac u Hrvatskoj. Završio je 2. razred OŠ “Vladimir Nazor” u Topuskom. Islamsku vjeronauku mu predaje muallima Nejla Muhić.

Enis ima fotografsko pamćenje. U početku je pamtio brojeve telefona i tablice vozila. A kasnjije su ga surama iz Kur’ana učili roditelji s latiničnog pisma dok nije počeo učiti sufaru. Početkom 2022. počinje učiti sufaru kada još nije ni išao u školu. U junu mjesecu 2022. naučio je Amme džuz i dobio priznanje na Festivalu mektebskih polaznika u Rijeci. Muhaffiz mu je kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili pred kojim je učio hifz 2 godine. Na prošlom natjecanju u učenju Kur’ana u Zagrebu za svoj uzrast osvojio je 1. mjesto. Bio je na natjecanju u Albaniji, u Mekki, a sudjelovao je u različitim programima u Ljubljani, Rijeci, Zagrebu i Maljevcu.

U prošli petak je džematu Maljevac proučena dova za ispraćaj u Sarajevo na polaganje hafiskog ispita, a Enis je počastio sve prisutne učenjem Kur’ana. “Uz ponos džamije koju gradimo u Maljevcu na granici, mi imamo i još jedan ponos, a to je Enis koji uskoro postaje najmlađi hafiz u Europi. To su dva naša bereketa, dva naša šerefeta, dvije naše časti i počasti. Allah nam povremeno šalje keramete. Sigurno da su ova dva kerameta kojima nas daruje i stavlja pred nas, džamiju i hafiza, kerameti Džemata Maljevac. Ovim se nama postavlja visok nivo svijesti i podsvijesti, odgovornosti i suodgovornosti, izazova i iskušenja. Elhamdulillah!

“I pitaju neki zašto gradimo džamiju. Pa kada vidimo Enisa od 8 godina iz Maljevca da je hafiz, mi već kasnimo sa izgradnjom džamije. Džamija i hafiz su kompatibilni. Jedno bez drugog ne idu. To su Allahove blagodati i kerameti. Šućur Allahu!”, kazao je u razgovoru imam džemata Maljevac, Admir ef. Muhić.

 Autor: Nedim Botić
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta