Hifz

15 minuta dnevno i postaješ hafiz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Prije nego što ti kažem za ovaj metod, poslušaj priču. Kod nas u selima bila je skupina žena u ženskom mesdžidu i željeli smo spojiti starije žene koje ne znaju čitati i pisati, da ih naučimo nekoliko sura kako bi im namaz bio ispravan. Prvo ih učimo Fatihu, zatim Felek i Nas i ostale kratke sure, učenje na sjedenju na namazu i tako dalje. Dali smo im i kasetu od šejha Husarija, puste da on uči, a one ponavljaju za njim. Kada su naučile kratke sure, htjele su još, pa su na kraju naučile cijeli Amme džuz. Osjetile su slast vjerovanja i slast Kur’ana. Posle su naučile džuz Tebareke. Nakon toga i džuz Kad semia. Organizovali smo takmičenje. Takmičile su se ove starije žene, koje nisu znale čitati i pisati. Prva kojoj smo dali nagradu, koliko je naučila? 28 džuzeva! Ima 62 godine, ne zna ni čitati ni pisati, naučila je slušajući kasetofon, i uz pomoć sestre koja ju je ispravljala.
________________
 
A ti, profesore? A ti, doktore? Koliko si džuzeva naučio? Ili znaš samo kratke sure? 
 
Sada ti kažem, odvoji 15 minuta dnevno da naučiš tri ajeta. To nije teško. Daću ti program da naučiš Kur’an lahko, ne smeta ti u poslu, trgovini, radu, samo od tebe tražim 15 minuta dnevno.
 
1. Iskrena namjera – zašto učiš Kur’an? Radi Allaha, da uđeš u Džennet, da te Allah sačuva, da se Kur’an zalaže za tebe. 
 
2. Učenje iz jednog izdanja – sad je poznato izdanje kralja Fahda ili medinsko. Bitno je da bude jedno.
 
3. Učenje pred dobrim učačem. Nemoj reći: ja sam pametan, učiću sam. Ne. Kur’an ima pravila učenja. Ti ćeš, ako Bog da, učiti pred nekim a posle toga ideš i sam učiš na kompjuteru. Postoji CD mushafu-l-muallim, na kojem se može ponavljati. Počneš ponavljati za njim, da bi izgovarao kako on izgovara. Ima sa glasom Huzejfija, Minsavija, Abdul Basita, i mnogih drugih. Izaberi koji ti se dopada i počni učiti za njim, slijedi ga u izgovoru, da izgovaraš pravilno. 
 
4. Učenje posle zore. Zašto? Posle zore je mubarek vrijeme. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je dovio za onog koji uradi djelo posle zore. Rekao je: “Allahu, podari bereket mom ummetu u ranim jutarnjim satima.”
 
5. Malo učenja. Znači, nemoj reći – naučiću četvrtinu džuza svaki dan, naučiću dvije četvrtine… Ne, jer ti to šejtan govori, jer poslije kada naučiš dva, tri džuza, vidjećeš da si prvi zaboravio. Ne. Malo djelo u kontinuitetu je bolje nego veliko djelo povremeno. 
 
6. Naučeno ponavljaš pet puta na namazima. Nastavi učiti tri ajeta dnevno, klanjaj s njima namaze. Sljedeći dan uzmi nova tri ajeta, isto ih nauči i ponavljaj na namazima. Tako ih nećeš zaboraviti. Dok ideš u džamiju ponavljaš ih, dok se vraćaš ponavljaš. Ovako ćeš dovoljno utvrditi. 
 
7. Ponavljanje prošlog i klanjaš s njima dva rekata nakon jacije. Npr. u subotu ćeš naučiti tri ajeta, s njima ćeš klanjati svih pet namaza. U nedelju ćeš naučiti tri nova ajeta. Tri ajeta u subotu, tri u nedelju, i tada ćeš preslušati šest ajeta zajedno. U ponedeljak ćeš preslušati devet ajeta. U utorak dvanaest. Ovako svaki dan i ne zaboravljaš posle. Petkom ponoviš ono što si naučio tokom sedmice. Pokušaj klanjati što više s njima. Poslije jacije klanjaj dva rekata učeći ove ajete. Pokušaj sedmicu dana ovako i vidjećeš rezultate.
 
8. Kada te Allah nagradi hifzom cijelog džuza iz Allahove knjige, stani cijelu sedmicu! Naučio si Amme džuz, stani, nemoj učiti novo cijelu sedmicu. Cijele sedmice, svaki dan, ponavljaš Amme džuz. SVAKI DAN DVA PUTA! Sve dok dobro ne utvrdiš. Poslušaj me dobro. Šejtan ti govori: “ma naučio si, hajde brzo dalje” Ne, ne, ne. Polako, korak po korak. Proći će deset godina, a nećeš ništa naučiti. 
 
9. Kada te Allah počastio pamćenjem džuza, svaki dan ćeš naučiti tri ajeta, i ponavljaćeš četvrtinu prošlog. Kada te Allah počastio pamćenjem dva džuza, ponavljaj dvije četvrtine prošlog i tri nova ajeta dnevno. I s tim klanjaš takođe posle jacije. 
 
10. Smanjiti tri stvari: hranu, govor i spavanje. Ovo je jako bitno. Zašto? Smanjenje ovoga utiče na pamćenje. Ne jedi mnogo, ne pričaj mnogo, ne spavaj mnogo. 
 
11. Dova da ti Allah pomogne da naučiš Kur’an, jer ništa ne možeš učiniti osim s Allahovom pomoći.

Vahid Abduselam Bali

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta