Hifz

10 savjeta za uspješnije učenje Kur’ana napamet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pamćenje Kur’ana i postajanje hafizom, velika je čast u islamu koja muslimanima donosi mnoge benefite u ovom životu i na ahiretu. Hifz  Kur’ana s ispravnim izgovorom moglo je veliki duhovni, mentalni i fizički izazov. Ipak, ako je nešto izazov, to ne znači da je nemoguće. Ako bi bilo nemoguće, ne biste vidjeli 7-godišnje dijete kako pamti cijeli Kuran.

Postoje mnoge tehnike pamćenja, trikovi i savjeti koji mogu pomoći vama i vašoj djeci da inšallah zapamtite Kur’an. S ciljem da pomognu braći i sestrama u pamćenju Kur’ana, učitelji hifza u „Quran Oasisu“ naveli su 10 savjeta:

1.Imajte čist nijjet

Kada namjeravate započeti sa učenjem napamet, prvo morate očistiti svoju namjeru (nijjet). Vaša namjera trebala bi biti traženje Allahovog zadovoljstva.

Iskrena namjera učenja Kur’ana jedan je od najvažnijih savjeta za pamćenje Kur’ana. Na tome će sve ostalo biti izgrađeno. U tom smislu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Djela se vrednuju prema namjerama i svako će dobiti ono što je naumio. Pa, čija hidžra bude ka Allahu i Njegovom Poslaniku – njegova hidžra je ka Allahu i Njegovom Poslaniku, a čija hidžra bude radi dunjalučke koristi ili zbog žene da bi je oženio – njegova hidžra je zbog onoga što je naumio.” (Buhari i Muslim)

Stoga, ako je vaša namjera učenja čista, samo putovanje bit će lakše i korisnije. S druge strane, ako je vaša namjera pokazati se ili privući pozornost ljudi, znači da nije iskrena niti ispravna.

  1. Napravite dobar plan i ciljeve

Dobro planiranje s postavljanjem jasnih ciljeva uvijek je jedan od ključeva uspjeha. Zato uzmi papir i olovku i zapiši svoj plan učenja. Prati svoj plan i napredak.

Uz to, jedan od bitnih savjeta je postavljanje realnih i mjerljivih ciljeva. Ne tjerajte se da zapamtite velike dijelove Kur’ana odjednom. Možda ćete doći uspjeti da zapamtite 1 ili 2 stranice po sesiji iz Kur’ana. Ipak, mogli biste pomisliti o odustajanju nakon nekog vremena zbog npr. nedostatka vremena. Stoga, bolje je biti ustrajan te zapamtiti manju količinu Kur’ana po sesiji, poput pamćenja 5 do 8 ajeta, ali da to bude u kontinuitetu, odnosno da postane dio dnevne rutine.

Također motivirajuće je, praveći plan, odmah izračunati koliko vremena treba do cilja, tj.  da zapamtite cijeli Kur’an.

  1. Odaberite pravo vrijeme za pamćenje Kur’ana

Odaberite odgovarajuće doba dana. To bi trebalo biti vrijeme kada je vaš um čist, a okolina tiha i spokojna.

Idealno vrijeme za pamćenje Kur’ana je rano ujutro. Umjesto da provodite vrijeme na aktivnostima koje troše vrijeme poput gledanja televizije ili surfanja internetom, vježbajte pamćenje Kur’ana.

  1. U namazu ponavljaj naučeno

Jedna od najučinkovitijih vježbi je ponavljanje ajeta koje ste zapamtili, tijekom namaza. Na taj ćete način vježbati ono što ste zapamtili najmanje 5 puta dnevno.

  1. Zatražite pomoć od učitelja

Iako je moguće sam naučiti pamćenje Kur’ana, dobivanje pomoći od učitelja može vam olakšati i ubrzati proces pamćenja.

Pamćenje Kur’ana doista je velik zadatak, pogotovo ako pokušavate sami.

Vi ili vaša djeca možete naučiti zapamtiti Kur’an s učiteljem u mesdžidu, islamskoj školi / centru, zapošljavajući privatnog kur’anskog učitelja ili online kur’an nastavu. Ili putem online poduke.

  1. Naučite tečno čitati Kur’an na arapskom

U slučaju da vaš materinji jezik nije arapski, vrlo je važno da prvo odlično naučite čitati Kuran na arapskom. Prvi korak u hifzanju je biti u mogućnosti pravilno izgovarati harfove i ajete. Iako je Kur’an preveden na mnoge jezike, ti jezici nisu mogli odražavati pravo niti potpuno značenje Kur’anskih stihova. To je zato što arapski jezik, izvorni jezik Kur’ana, ima skup karakteristika koje ga razlikuju od bilo kojeg drugog jezika.

  1. Koristite istu kopiju mushafa

 Još jedan od savjeta za pamćenje koji olakšavaju vašu misiju je korištenje istog mushafa cijelo vrijeme. Musliman pamti Kur’an koristeći vid dok istovremeno koristi sluh. Izgled, oblik harfova i ajeta, te njihova mjesta u mushafu ostavljaju trag u umu kada se recitiraju i često gledaju.

  1. Razmišljajte o ajetima koje pamtite

Vrlo učinkovita tehnika koja uvelike pomaže procesu pamćenja Kur’ana je razumjeti značenje ajeta koje pamtite i znanje koji od njih su međusobno povezani. Svako tko planira krenuti sa hifzom ili je već na putu hifza, trebao bi pročitati Tefsir. Kada se osoba koja pročita tefsir prisjeća značenja Kur’an, bit će mu lakše zapamtiti ukoliko zna o čemu govori.

  1. Recite ono što ste zapamtili drugima

Jedan od najboljih savjeta za uspješno pamćenje Kur’ana je podijeliti ono što ste zapamtili s drugima, npr. članovima porodice.

  1. Podučavajte druge

Nakon što položite hifz inšallah, možete podučavati druge. To se smatra sjajnim načinom ne samo da zaradite dobra djela, već i da ovladate pamćenjem Kur’ana i nikada ga ne zaboravite. Prenosi Osman, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Najbolji među vama je onaj ko nauči Kur’an pa zatim druge njemu podučava.” (Buhari)

Izvor: www.quranoasis.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta