Hifz

Namirnice koje pomažu u jačanju pamćenja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ono što ću navesti u ovom tekstu jeste spisak hrane koja pomaže u jačanju pamćenja, posebno u jačanju hifza Kur’ana. Ovu hranu i piće potrebno je konzumirati što je češće moguće, a nešto od toga posebno prije memorisanja Kur’ana sa nijetom lakšeg pamćenja.

Zemzem-voda

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Zemzem-voda je za ono za šta se pije.” (Ahmed) Zemzem-voda se pije prije učenja/memorisanja Kur’ana sa nijetom da se lakše pamti i što bolje učvrsti hifz.

Med

Rekao je imam Zuhri: “Koristite med jer je on dobar za hifz.” Med je potrebno uvesti kao svakodnevnu namirnicu. Dovoljno je konzumirati jednu čajnu kašiku dnevno, a još bolje je kad se med pomiješa u zemzem-vodi.

Misvak

Učenjaci Poslanikove medicine kažu da misvak poboljšava pamćenje, čisti grlo, pomaže kod promuklosti i hrapavosti glasa. Misvak treba koristiti svakodnevno, a posebno prije učenja Kur’ana.

Grožđice

Preneseno je od uleme i hafiza Kur’ana da konzumiranje grožđica izoštrava i pomaže u pamćenju, naročito ako se jedu žute grožđice. Rekao je Hašimi: “Ko voli da učvrsti svoj govor i pamćenje, neka jede grožđice.”

Tamjan

Bilježi se da je neki čovjek došao kod Alije, radijallahu anhu, i požalio mu se na loše pamćenje pa mu je Alija rekao: “Koristi tamjan pa će ti to osvježiti srce i otkloniti loše pamćenje.” Ovdje se misli na smolu drveta Boswelia koja se koristi za žvakanje. Tamjan se može koristiti i za paljenje, tj. nakađivanje i ima svoje prednosti, međutim, za jačanje pamćenja koristi se smola, koja se žvače prije učenja Kur’ana. Ovu je smolu moguće nabaviti u arapskim trgovinama pod imenom el-luban, ili u trgovinama organske hrane. Također je smola jako korisna za zdravlje zubi i desni, i čisti usnu šupljinu od bakterija te pridonosi lijepom dahu iz usta.

Nar

Slobodni radikali u tijelu su najštetniji za neurone u mozgu, a nar je voće sa puno antioksidanata koji pomažu izbacivanju toksina i slobodnih radikala. Alija, radijallahu anhu, rekao je: “Jedite nar jer on osvježava.”

Losos

Riba losos bogata je Omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za moždane aktivnosti. Uopćeno, svaka je riba dobra i potrebno ju je konzumirati dva puta sedmično.

Post

Glad olakšava pamćenje. Ovdje bih, pored uobičajenog i nama poznatog posta, koji je ibadet, izdvojila, “post na vodi”, koji nema ibadetski karakter, nego se prakticira isključivo u zdravstvene svrhe. Tokom ovog posta smije se konzumirati samo voda u količini koju želimo, a traje od 2 do 7 dana, zavisno od toga koliko dugo osoba može izdržati. Znači, tokom dana i noći samo se pije voda. Ovu metodu koristili su i neki učenjaci, kao što je šejh Albani.

Neke koristi od “posta na vodi” su:

– mršavljenje

– smanjuje se nivo šećera u krvi

– pomaže u oporavljanju organizma

– umanjuje nivo stresa

– podmlađuje tijelo

– pojačava imunitet, zahvaljujući boljoj otpornosti ćelija

– umanjuje i sprečava nastanak kancerogenih ćelija

– usporava starenje

– smanjuje rizik od srčanih bolesti

– rješava digestivne probleme, poput gastritisa, sindroma iritabilnih crijeva, dijareje, gasova, dispepsije i lošeg apetita.

Pripremila: Nezira Ummu Muhammed
Preuzeto sa predavanja jedne hafize iz Tunisa

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta