Hifz

Koja je najbolja tehnika za učenje Kur’ana napamet?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Učenje Kur’ana napamet, odnosno hifz je mentalni proces pamćenja ajeta Časnog Kur’ana. Mi muslimani vjerujemo da ko god nauči Kur’an napamet i slijedi njegove upute, Allah će ga nagraditi zbog toga, tako da će se u Džennetu uzdići na deredžu koja je srazmjerna onome što je naučeno iz Allahove knjige.

Hafiz je izraz koji muslimani koriste za nekoga ko je potpuno naučio Kur’an napamet ili u ženskom rodu hafiza. Oni se provjeravaju i testira se njihovo znanje Kur’ana. Na primjer, od njih se traži da nastave izgovaranje nasumično uzete sure iz Kur’ana. Kako ne znaju unaprijed koji će odlomak biti izabran, moraju znati cijeli tekst kako bi bili sigurni u prolaz. Još jedan način testiranja može biti da recitira stihove koji sadrže određenu riječ ili izraz.

Kako brzo zapamtiti Kur’an?

Jeste li oduvijek sanjali da naučite Kur’an napamet, ali nikada niste počeli pretvarati svoje snove u stvarnost? Jeste li znali da postoje mnoge tehnike za pamćenje Kur’ana, koje vam, ako se pravilno koriste, mogu uveliko pomoći da zapamtite stihove Kur’ana? Ipak, da biste utvrdili koji ste tip učenika, potrebno je da pronađete najbolju tehniku učenja za sebe.

Tehnike pamćenja Kur’ana za vizualne tipove

Nabavite drugu kopiju Mushafa ili upotrijebite aplikaciju Kur’ana samo za pamćenje.

Mnogi imami i učenjaci Kur’ana bili su vizualni tip učenika, odnosno koristili su vizualno pamćenje. Ako i vi ovako učite, možete nabaviti drugu kopiju ili isprintati stranice Kur’ana i ponijeti ih kamo god pođete. Istaknite ajete, napravite oznake, dijagrame ili grafikone na praznoj strani kako biste lakše zapamtili. Ako se služite arapskim jezikom, možete na papir pisati naučene ajete iz memorije.

Koristite mentalne mape

Mentalne mape nisu samo učinkovita tehnika pamćenja za vizualni tip učenika, već vam mogu pomoći i da se sjetite značenja i tema ajeta koje pamtite.

Koristite pisanje

Ovakvi tipovi učenika najbolje uče uz zabavna, vizualna pomagala. Pokušajte ceduljice ili ploče i držite ih na mjestu koje ćete viđati tijekom dana. Zapišite stihove na arapskom ili transkripciju. Upotrijebite više različitih boja kako biste ih učinili vizualno privlačnima! Kad naučite, maknite ceduljicu i napišite ajet iznova sami iz svoje memorije.

Tehnike pamćenja Kur’ana za auditivne / kinestetičke tipove učenika

Slušajte ajete koje želite zapamtiti na ponavljanju (engl.repeat)

Mnoge aplikacije Kur’ana imaju funkciju ponavljanja zvuka. Jednostavno odaberite svog omiljenog učača, odaberite ajete koje želite zapamtiti i pustite ih da se iznova ponavljaju. Kao auditivni tip učenika, ponavljano slušanje ajeta učinkovit je način pamćenja.

Snimite se i poslušajte

Koristeći svoj telefon, možete se snimiti kako recitirate ajete iz memorije. Reproducirajte ga dok čitate ajet kako biste provjerili ima li grešaka i provjerite svoju točnost za tedžvid.

Naučite nekog drugog

Poučavanje nekoga onome što ste naučili uključuje i govor i slušanje (što najbolje funkcionira za ovaj tip učenika), osim što učite nekoga drugog, istovremeno vama koristi ponavljanje kojim učvršćujete postojeće znanje. Možete podučavati svoju djecu, supružnika ili prijatelje. Ako nemate nekoga s kime možete redovito poučavati i vježbati, samo se pretvarajte da nekoga podučavate.

Zapišite slova svakog stiha

Povezivanje ajeta jedan je od uobičajenih izazova s ​​kojima se ljudi suočavaju dok uče napamet Kur’an. Zapisivanje prvog slova svake riječi na zaseban list papira dok čitate ili recitirate ajete učinkovit je način za povezivanje ajeta.

Pratite harfove prstom dok čitate/pamtite

Uključivanje pokreta jača pamćenje za kinestetički tip učenika. Pokušajte pratiti riječi prstom ili olovkom dok čitate iz Kur’ana ili aplikacije.

Iskoristite vrijeme

Ako imate zauzet raspored, onda je ova tehnika idealna za vas. Koristite aplikaciju Kur’an za slušanje ajeta koje želite zapamtiti tijekom vožnje, tjelovježbe, obavljanja kućanskih poslova ili šetnje parkom.

Izvor: https://better-muslim-blog-97.webself.net/
Za N-um: M. J.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta