Poučne priče i tekstovi

Kad vuk progovori

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vjerovatno se svakom covjeku koji posjeduje neku domacu zivotinju barem nekada u zivotu desilo da, dok cuva zivotinju na livadi ili dok joj pred kucom ili stalom daje hranu, primjeti da ga zivotinja gleda posebnim pogledom. Pogledom u kojem se krije mnostvo osjecanja i poruka koje njen vlasnik procita i bez rijeci, jer se u tom pogledu kriju znacenja kojima ne treba tumacenje rijecima…

I onda u takvoj situaciji njen vlasnik obavezno prilazi zivotinji sa posebnom paznjom, donese joj hranu i pomiluje je po glavi ili vratu dajuci joj do znanja da je, eto, razumio poruku u njenom pogledu. To se, dakle, desava u svakodnevnom zivotu, u obicnim situacijama, a sta tek reci za situacije koje se ne mogu nazvati obicnim, poput poslanickih mudziza koje su kod svih Allahovih poslanika bile njihov pratilac i dokaz poslanstva.

Poznate su predaje u kojima se spominje da se deva zalila Muhammedu a.s.w.s., na svog vlasnika koji je mnogo tovari, a slabo hrani, zatim, da je ptica Hudhud razgovarala sa Sulejmanom, a.s. o pitanjima koja se ticu vjere, da je Sulejman, a.s., razumijevao govor mrava i da je cuo jednog mrava kako upozorava ostale mrave da se sklone u svoje nastambe, jer bi ih u suprotnom mogli pogaziti Sulejman i njegova vojska i sl.

Allah dz.s., je Svemocni i Sveznajuci Stvoritelj Koji stvara sta hoce i kako hoce, i u Njegovom savrsenom stvaranju su pouke za razumom obdarene.

U hadisu koji cemo spomenuti, Muhammed, s.a.w.s., upravo nas obavjestava o cudnim, ali istinitim dogadjajima o kojima bismo svakako trebali razmisljati i pouku uzeti. Naime, jedanput se Poslanik, s.a.w.s., nakon sabah namaza, popeo na minber i prisutnim ashabima rekao: Dok je jedan coban na pasnjaku cuvao stado, iznenada je u stado upao vuk, zgrabio jednu ovcu i pobjegao.

Cobana je u prvi mah zbunio i iznenadio taj prizor, a onda se pribrao i potrcao za vukom. Nedugo zatim uspio je sustici vuka, koji se, kada je vidio da mu se coban priblizio, pobojao da ustvari on ne bude lovina cobanu i da ne zamijeni ulogu sa ovcom, pa je pustio ovcu i pobjegao. Nakon sto se malo udaljio, okrenuo se i onda rekao cobanu: ‘Eto, ti si je sada spasio od mene i uzeo mi hranu, a ko ce je spasiti sutra na Dan divljih zvjeri?’.

A sta je zapravo Dan divljih zvjeri? To je dan koji spada u domen gajba, za nas nepoznatog i nevidljivog, ali koji ce se sigurno desiti u buducnosti, u vrijeme kada se pojavi smutnja i nered na Zemlji, kada ce ljudi ostaviti svoju stoku i svoja stada bez pastira i cobana, pa ce postati lahak plijen zvjerimakoje ce ih klati i jesti koliko budu htjele i mogle. Tada ce zavladati opci metez na Zemlji, koji ce biti u znaku nepravde, zuluma, masovnih ubistava i zlocina nad nevinim ljudima i to je ujedno i jedan od predznaka Sudnjeg dana.”

Nakon sto je Poslanik, s.a.w.s., isporicao taj dogadjaj ashabima, ucinilo mu se kao da su oni s dozom nevjerice prihvatili tu vijest. Daleko od toga da oni nisu vjerovali u ono sto im je Poslanik s.a.w.s., govorio, ali su ostali zapanjeni tom pricom. Zbog toga je Muhammed, s.a.w.s., nakon price o vuku i cobanu, ispricao i drugu pricu i rekao: “Neki covjek je uzjahao kravu, kao sto se jasu konji, magarci i deve, i vrlo lose se odnosio prema njoj, tukao ju je i slabo je hranio.

Dok ju je on tako jahao, tukuci je da brze ide, ona je okrenula glavu prema njemu i rekla: ‘Ja nisam stvorena za jahanje, vec za muznju i oranje, i nije ti dozvoljeno da me koristis za ono za sto nisam stvorena.’ Covjek se zacudio kad je cuo svoju kravu da govori i istog trenutka je skocio s njenih ledja.” Nakon sto je zavrsio sa pricom, Poslanik s.a.w.s., rekao je: “Sto se tice ovih dogadjaja, u to vjerujemo ja, Ebu Bekr i Omer.”

Iako njih dvojica nisu tada bili u mesdzidu, Poslanik, s.a.w.s., je u ime njih potvrdio njihovo i cvrsto vjerovanje u Allaha, dz.s., i sve ono sto im on kao Allahov poslanik prenese i isprica. Zato nije cudo sto Muhammed, s.a.w.s., Ebu Bekra nazvao – Es Sidiq (iskreni), a Omera – El Faruq (onaj koji jasno razlikuje istinu od neistine). (Buharija)

Izvor: Saff

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta