Poučne priče i tekstovi

Veličanstveni primjeri skromnosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zbog Hudejra i njegova slucaja Allah je poslao meleka Dzibrila Abdullah ibn Omer, r.a., prenosi da je Muhammed, saws, poslao vojsku u vojni pohod, a u toj vojsci bio je covjek po imenu Hudajr. Ta je godina bila oskudna i susna, tako da je Poslanik, saws, tesko podmirio vojsku s hranom i ostalim potrebstinama. Svima je dao njegov dio, osim Hujdaru. Njega je jednostavno zaboravio. Medjutim, on je…

bio strpljiv i nije se zalio zbog toga sto nije dobio hranu i vodu. Isao je na zacelju kolone i neprestano je spominjao i velicao Allaha govoreci: “ La ilahe illallah, Allahu ekber, subhanAllah, elhamdulillah, la havle ve la kuvete illa billah!”

A onda bi rekao:” Moj Gospodaru, uistinu je ovo divna opskrba.” Zbog Hudejra i njegova slucaja Allah je poslao meleka Dzibrila da upozori Poslanika, saws, na propust koji je ucinio. Nakon toga je Muhammed, saws, poslao jednog ashaba da odnese hranu Hudajru, da mu prenese selam od Allahovo Poslanika, saws, i da mu kaze da je Allah poslao meleka Dzibrila zbog njegovog slucaja.

Kada je je taj ashab stigao vojsku, naisao je Hudajra kako stalno ponavlja svoj zikr i velica Allaha. Onda mu je prenio selam od Poslanika, saws, i ispricao kompletan slucaj. Kada je to cuo Hujdar, rekao je:” Hvala Allahu Koji me je spomenuo iznad sedam nebesa i iznad Arsa, Koji se smilovao na moju glad i moju slabost.Gospodaru moj, kao sto Ti nisi zaboravio Svoga roba Hujdara, ucini da Hujdar Tebe nikada ne zaboravi.

Kada se ashab vratio i obavjestio Muhammeda, saws, o onome sta je vidio i cuo od Hujdara, Poslanik, saws, je rekao: “Da si tada, dok je Hujdar govorio, pogledao prema nebu vidio bi svjetlost koja je prekrila prostor izmedju nebesa i Zemlje.
********************************

Prenosi se da je Dzafer ibn Abdullah naisao pored vocnjaka nekog covjeka i vidio je njegovog roba kako radi na vocnjaku. U tom trenutku naisao je pas koji je bio iznuren od gladi, pa mu je onaj rob bacio tri kriske hljeba koje je imao kod sebe. Nakon toga ga je Duafer upitao:” A sta je tebi ostalo od hrane?

Odgovorio je:”Nista, te kriske pripremio sam za sebe, ali sam se sazalio na iznemoglog psa i nisam mogao izdrzati a da mu ih ne bacim.” Dzafer ga je ponovo upitao:”Sta ces sada ti?” On je odgovorio:”Trpjet cu glad do aksama, nadam se da cu izdrzati.” Poslije toga Dzafer je nasao njegovog gospodara i kupio je od njega roba i vocnjak, a zatim roba oslobodio i poklonio mu vocnjak.

Iz knjige: “Biserje mudrosti” – Abdussamed Busatlic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta