Rekaik

Kada umre samilost u očevom srcu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mali Muhamed je zaspao. Oko 2:30 poslije pola noci probudio se Muhamed ponovo govoreci:’ Moj stomak nije vise stomak Nadire! Umrijet cu!’ Nadir je ponovo pokusao utjesiti brata ali nije bilo koristi. Usutio je Muhamed zatim pogledao brata Nadira nasmijao se velicanstvenim osmijehom i rekao:’ Nadire, ja te volim, volim svoje sestre i majku ali samo babu ne volim’.

Kada umre samilost u ocevom srcu

Ova prica pocinje vjencanjem jednoga mladica sa sa jednom djevojkom, cija je majka bila jako radosna da joj se kcerka udala bas za tog mladica, jer je mislila da ce je on lijepo paziti. Nakon odredjenog perioda shvatila je djevojka da taj mladic nije muz kakvog je ona ocekivala, vec je bio bolestan i nije shvatao ozbiljnost braka niti njegovu odgovornost.

Pokusavala je djevojka da popravi svoga muza, ali nije uspijevala. Pokusavala je i da bude strpljiva da joj se ne bi ljutili njeni i tako je sa njim provodila dan za danom. Dobili su cetvero djece, dva sina i dvije kceri. Sa djecom su se povecali i problemi tako da bi se on ljutio za sitne stvarcice.

Nije bilo vise zivota sa njim pobojala se djevojka za svoju djecu i zatrazila je razvod. I zbilja nakon pozurivanja i zahtjeva od nje i njenih roditelja pristao je na razvod ali rahatluk za ovu djevojku nije da je poceo, nego je jos vise nestao, kada je njen muz poceo traziti da joj oduzme djecu.

Sve njene prijedloge o dogovoru u vezi sa djecom on je mlatio o zid i nastavio je da je muci odvajajuci joj od nje djecu. Nakon nekog perioda zaprosio ju je drugi mladic. Njen otac je prihvatio ponudu i desilo se vjencanje. Kada je njen prvi muz saznao za dan svadbe, poslao joj je te srijede njenu malu kcerkicu koja je imala cetiri godine ne zbog milosti i sazaljenja nego iz zavisti i ljubomore dok je ostalo troje djece zadrzao kod sebe.

Da bi povecao patnju njihove majke ozenio se sa zenom tvrda srca kao i on i nacinio ih njenim slugama. Kao sto je receno ova druga zena je bila primjer svome muzu u trdokornosti i mrznji. Ponasala se divlje prema djeci. Djeca su cistila kucu i bila njene sluge a ako bi se usprotivila tukla bi ih telefonskom zicom i kablom za vodu. Oko 10 sati u vece, ulazila bi osmogodisnjoj djevojcici u sobu i stavljala bi joj mokru postelju da u nju spava a zatim bi zakljucavala za njom vrata. Isto tako je radila i sa njenom bracom, Nadirom 10 godina i Muhamedom 12 godina starim. Zakljucavala bi im vrata sve do slijedeceg dana. A na vama je da zamislite djecu kako se ponasaju nocu nakon sto su imali sretne uspavanke kraj svoje majke.

Sve se ovo desavalo pred ocima i uz pomoc njihova oca, uz njegovo znanje. Zivjela su ova djeca u dzehennemu i otac im je postao otvoreni neprijatelj i uzrok njihove patnje. Nakon nekog perioda Allah je htjeo da se djeca smire od patnji cak iako je bilo nekih gubitaka.

Toga cetvrtka krenula je maceha da zakljuca vrata nakon veceri. Oko 12 sati u ponoc nije se mogao strpiti desetogodisnji Muhamed jer trebao je ici u wc. Nije se mogao strpiti do jutra i ustao je da kuca na vrata. Nakon, otprilike, cetvrtinu sata, dodje ljuta maceha vicuci:’ Sta je, sta nas budis!?’ –‘Teto, trebam u wc.’ Odgovori djecak. ‘ Samo wc!? I zato si nas probudio! A zasto sam ja stavila ovaj sud ovdje!?’

Udarila je Muhameda tako jako da je on pao na svoj mali stomak dok je ona odlazila i ponovo zakljucala vrata. Ona se vratila svome muzu a mali Muhamed je ostao na podu lezeci cijeli jedan sat jececi i placuci zbog jacine bola koji je osjecao. Njegov brat Nadir je pokusavao da ga smiri i zbilja je uspjeo u tome.

Mali Muhamed je zaspao. Oko 2:30 poslije pola noci probudio se Muhamed ponovo govoreci:’ Moj stomak nije vise stomak Nadire! Umrijet cu!’ Nadir je ponovo pokusao utjesiti brata ali nije bilo koristi. Usutio je Muhamed zatim pogledao brata Nadira nasmijao se velicanstvenim osmijehom i rekao:’ Nadire, ja te volim, volim svoje sestre i majku ali samo babu ne volim.’ Zatim zatvori oci. Da, umro je Muhamed i mogao je Nadir da poludi nakon sto je saznao da mu je brat preselio na Ahiret medju njegovim rukama a sta bi smo i ocekivali od ovoga maksuma sa deset godina.

On je odradio posao koji ni mnogi odrasli ne bi mogli uraditi. Zatvorio mu je oci zatim je uzeo vodu koju im je ostavila ta sova i okupao brata!!! Da! Ogasulio ga bas onako kako ih je poucio njihov ucitelj u skoli i umotao ga u prekrivac za krevet jer je mislio da se tako sa tim umotavaju mejiti.

Okrenuo ga prema Kibli i klanjao mu dzennazu !!! Allaah! Nakon sto je sve svrsio okrenuo se prema vratima i kucao je sve od 3 sata u jutro pa sve do podne slijedeceg dana. Ocula je maceha kucanje pa se ljuta obratila muzu: ’ Tvoja djeca! Sta im je pa me cijelu noc bude!? Ustani i vidi sta hoce ili cu ih ja, tako mi Allaha, zaklati!’ Ustao je otac ljutit i uputio se prema sobi. Otvorio je vrata i ljutito progovorio:’Sta je, sta hocete!?’ ‘Umro je Muhamed’, rece Nadir.

Brzo se okrenu otac prema Muhamedovoj postelji, opipa mu puls i pronadje da je mali Muhamed hladan kao led. Podigao ga je i otisao sa njim do najblize bolnice gdje su ga obavijestili da mu je pukao mokracni mjehur i da mu je sin umro prije 9 sati. Mogao je otac tada da poludi a vi zamislite u kakvom se stanju nasla njegova majka kada je cula za smrt svoga maloga sina Muhameda. Nakon ucjene njene majke, da ce objaviti da su oni uzrok smrti malom Muhammedu ako ne puste ostalu djecu njihovoj majci, uz veliki strah, isporucili su Nadira i njegovu sestru mrski otac i njegova supruga njihovoj majci.

Onaj koji je prenijeo ovu pricu je jedan od njihovih komsija i kune se Allahom da je ova prica istinita i da je licno vidio posljedice mucenja djece na njihovim ledjima.

Onoga dana kada svaki čovjek pred sobom nađe dobro djelo koje je uradio i hrđavo djelo koje je učinio – poželjeće da se između njih i njega nalazi udaljenost velika. A Allah vas na Sebe podsjeća i Allah je milostiv prema Svojim robovima.” (Kur’an; Ali Imran, 30)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta