Namaz

Kakav je propis namaza za potrebe/želje – salatul hadže?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Na internetu sam pročitao da postoji salatu-l-hadžeh namaz u kojem se mogu reći svoje želje Allahu dželle šanuhu. Da li je isti namaz opisan nekim vjerodostojnim hadisima?

ODGOVOR: Namaz za potrebe, namaz za želje salatu-l-hadžeh, ono što možemo kazati jeste da više predaja ukazuje da čovjek ako ima neku potrebu nema smetnje da klanja dva rekata i nakon ta dva rekata, da li će prije selama ili nakon selama podići ruke ili na sedždi moliti Allaha, dželle šanuhu, da mu podari ono što mu je potrebno, inšallah, u tome nema nikakve smetnje.

U osnovi svaki namaz može biti namaz za želje, mi u svakom namazu na sedždi možemo tražiti od Gospodara ono što nam treba. Ako hoćemo nešto posebno, posebno klanjamo dva rekata obične nafile – kao što se klanjaju sabahski sunneti, i prije selama ili poslije selama, nakon što predamo selam, podignemo ruke i od Allaha, Gospodara Zemlje i nebesa, tražimo ono što nam treba, ili dok smo na sedždi tražimo ono što nam treba. Inšallah, u tome nema ništa sporno i većinski dio islamskih učenjaka ovakav postupak je smatrao dozvoljenim.

Sada ostaje da li postoji taj namaz koji je spomenut u nekim hadisima kao namaz za potrebe koji ima poseban način učenja, Allah najbolje zna, hadisi o tome su daif i nema potrebe za tim ako imamo alternativu da klanjamo propisana dva rekata, kao što su sabahski sunneti, na prvom rekatu učimo fatihu i suru, na drugom učimo fatihu i suru, na sedždi tražimo od Gospodara ono što nam je potrebno ili kada predamo selam tražimo od Gospodara, podignemo svoje ruke i tražimo od Gospodara ono što nam je potrebno.

Tako da, poseban namaz na način posebnog učenja i poseban kroz sve postupke, Allah najbolje zna, nije propisan. Ali poseban namaz samo klanjati dva rekata gdje ćemo mi na sedždi ili nakon namaza tražiti od Gospodara ono što nam treba, inšallah, bi’iznillah, po mišljenju većinskog dijela islamskih učenjaka je dozvoljeno i dopušteno.

Odgovorio: dr Elvedin Pezić
Preuzeto sa stranice: pitajucene.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta