Namaz

Ostavljanje namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U islamu je svima koji su dostigli zrelost, odnosno koji su punoljetni, naređen namaz. Pet dnevnih namaza je obavezna i dosljedna rutina za muslimana. Važno je znati svrhu pet namaza jer je to više od obične obaveze. To je također veza koja se traži sa Allahom. Namaz na arapskom znači ‘veza’. To je prilika za komunikaciju sa Allahom.

Izgradnja ljubavi prema molitvi

To je jedan od temeljnih elemenata održavanja molitve. Čovjek može izgraditi ovu ljubav tako što će prije svega znati zašto Allah treba biti obožavan. Tevhid je odličan temelj za očuvanje namaza. Taj koncept uključuje Allahovu jednoću u Njegovim imenima/svojstvima, vlast i pravo da samo On bude obožavan. Kada čovjek zna ko je Allah i zašto jedino On zaslužuje da bude obožavan, postaje lakše prikloniti se namazu.

Allah je zadovoljan muslimanom koji Mu se želi obratiti. A pet dnevnih namaza važan su dio toga. Treba posvetiti brigu namazu jer je to naređenje od Uzvišenog Allaha i ima veliku poziciju u islamu. Čovjek mora iskreno obožavati samo Allaha, bez sudruga i odricati se svega u tom pogledu osim Allaha. Treba vjerovati u Allaha kao jedinog pravog Boga i da sve što se obožava pored Njega nije ništa više od laži.

Namaz je drugi stup islama, a ne obaviti namaz u propisanom vremenu je grijeh. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Zavjet između nas i njih je namaz, pa ko ga ostavi, učinio je nevjerstvo.” (Tirmizi)

A njih smijeniše zli potomci, koji molitvu napustiše i za požudama pođoše; oni će sigurno zlo proći; ali oni koji su se pokajali, i vjerovali, i dobro činili, njima se neće nikakva nepravda učiniti, oni će u Džennet ući… (Merjem, 59.-60.)

Abdullah ibn Abbas r.a. kaže: „Sa ovim pomenutim ostavljanjem namaza ne misli se da su ga potpuno ostavili, nego se misli da su kasnili s njegovim obavljanjem.“ Ko preseli, a bude stalno kasnio sa namazom i ne pokaje se zbog toga, obećana mu je kazna u Džehennemu.

Uzvišeni Allah u drugom ajetu kaže: A teško onima koji, kada molitvu obavljaju, molitvu svoju kako treba ne izvršavaju.“ (El-Ma’un)

Prvo što će biti ocijenjeno među čovjekovim djelima na Kijametskom danu je obavljanje namaza. Ako je to u dobrom stanju, on će uspjeti i napredovati, ali ako je neispravno, on će propasti i bit će gubitnik.“ (Tirmizi)

Trebamo imati na umu da Allahu nisu potrebne naše molitve. Allahu ne treba ništa ni od koga, On je neovisan od ikoga i ičega. Mi smo ti koji trebamo Njegovu milost: A Mi smo Lukmanu mudrost darovali: ‘Budi zahvalan Allahu! Ko je zahvalan, čini to u svoju korist, a ko je nezahvalan – pa, Allah je, zaista, neovisan i hvale dostojan.‘“ (Lukman, 12.)

Trebali bismo naći načine da molitvu obavljamo redovno i na vrijeme umjesto da tražimo razne isprike i opravdanja. Namaz je obavezan za nas, tako da trebamo klanjati namaz u njegovo vrijeme. Blagodati Uzvišenog Allaha možemo dobiti jedino iskrenim odnosom prema Njemu, a jedan od glavnih uvjeta za to jest klanjanje namaza.

Neka nas Allah sačuva od zablude i pomogne nam da klanjamo pet obaveznih namaza u njihovom vremenskom roku.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta