Namaz

Blagodati noćnog namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zadnja trećina noći je posebno vrijeme za vjernika, vrijeme o kojem nas je obavijestio Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekavši: „Silazi naš Gospodar, tebareke ve te’ala, svake noći na zemaljsko nebo u zadnjoj trećini noći i kaže: Ko će mi dovu uputiti pa da mu se odazovem, ko će od mene (nešto) tražiti pa da mu dam, ko će Me tražiti oprosta pa da mu oprostim?“ (Buharija i Muslim) Imam Šafija za noćni ibadet kaže: „To su strijele koje ne promašuju cilj.“

Kako se klanja noćni namaz?

Noćni namaz se klanja tako da uzmemo abdest, klanjamo dva po dva rekata, odnosno predamo selam nakon svaka 2 rekata, a to mogu biti sveukupno dva, četiri, šest itd…pa kada završimo, ukoliko nismo klanjali vitre, klanjat ćemo još jedan rekat (neparno) i time smo završili svoj noćni namaz.

Kada se klanja noćni namaz?

Noćni namaz se može klanjati u bilo kojem dijelu noći, a nema sumnje da je najbolje vrijeme zadnja trećina noći.

Kako se računa vrijeme zadnje trećine noći?

Računa se tako da se vrijeme od akšama do zore podijeli na tri dijela.

Nakon namaza, iskoristimo vrijeme da što više spominjemo Allaha i kažemo Mu sve svoje potrebe i želje, obratimo Mu se iskrenom i skrušenom dovom. Posebno je lijepo doviti Allahu Njegovim imenima, npr. ako tražimo od Allaha zaštitu, obratimo Mu se Njegovim imenom el-Velijj (Zaštitnik). Ako od Allaha tražimo opskrbu, obratimo Mu se imenom: Er-Rezzak (Onaj Koji obilnu opskrbu daje).

Također, tu je i dova Junusa (Zunnuna) alejhisselam, koja glasi: „La ilahe illa ente subhaneke inni kuntu minez-zalimin“, a prijevod dove je: „Nema boga osim Tebe, Slavljen neka si, ja sam se doista prema sebi ogriješio.“. Za ovu dovu Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, nema nijednog roba koji će proučiti ovu dovu, a da mu se Allah neće odazvati.“

Ako do sada nismo bili upoznati sa ljepotom noćnog namaza i nismo ga prakticirali, sada je pravo vrijeme da ga uvrstimo u svoj život i otkrijemo njegove blagodati.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta