Savjeti

Kako da zavedem bivšeg muža

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Ja sam muslimanka koja zbog svega što se desilo i danas osjećam krivnju u sebi. Naime, ja sam se razvela prije nepunu godinu dana. Voljeli smo se i sam brak je bio zasnovan na islamskim principima. Razlog moga puštanja ne znam zasigurno, ali sumnjam da bi to moglo biti i sihr za rastavljanje jer kad analiziram i svoje i njegovo stanje, ima više simptoma koji ukazuju na to, pogotovo što on ima rodbinu koja se bavi time. Nikad nije htio pristati da idemo na liječenje, već je govorio samo meni da ja idem. Ni ja nisam išla nikako u toku braka, a prije braka sam išla i bilo je sveu redu. Ja i danas kad čitam vaše odgovore na tu temu tad pogotovo nemam mira od savjesti koja me grize, iako ja danas pokušavam na sve moguće načine da drugima dokažem da je on savjestan musliman i vjernik. Cini mi se da sam napravila više štete nego što ću sada s tim napraviti koristi. Ja sam mu nudila i želim da se pomirimo zbog djeteta ali on neće ni da čuje za to.

Sada mene savjetuju da ga pokušam “zavesti” tako što ću koristiti dozvoljen način, ako postoji takav način molim vas da mi ga objasnite ili da mi savjetujete šta mi je najbolje raditi jer ja hoću da moje dijete živi skupa sa svojim roditeljima, ali ne znam šta mi je dozvoljeno na tu temu raditi. Molim vas da mi pomognete uz Allahovu pomoć da učinim sve što je u mojoj mogućnosti da ga pokušam vratiti jer kad čitam vaše članke u časopisu Saff tek tad vidim da nisam uložila ni truna napora da zadržim svoga muža i oca svoga djeteta, da vas Allah obilato nagradi za vaš uloženi trud.

SAVJET: Iz vašeg pitanja da se razumjeti da ste vi razvedeni već godinu dana. Dakle čovjek s kojim ste živjeli više nije vaš muž, svejedno šta je bio razlog razvoda. S obzirom da je isteklo vrijeme iddeta (tj. obaveznog pričeka nakon razvoda braka) u kojem je muž imao pravo da vas vrati, vi ste sada razvedeni talaki bainom, što znači da se ne možete vratiti svome mužu osim u slučaju da vas on ponovo zaprosi i da vas ponovo uz mehr i ugovor o braku vjenča. Jedino u ovom slučaju vi ćete a i on ispravno postupiti i vaš brak će biti priznat kod Allaha Uzvišenog, ako Bog da.

Što se tiče„dozvoljenog“ zavođenja kako ga vi ovdje nazivate, nužno je da shvatite da ste vi sada stranci jedno drugom iako ste bili u braku i rodili dijete. Prema tome, nikakav vid zavođenja ne dolazi u obzir prije dogovora o ponovnom zasnivanju braka. Nakon što se ponovo vjenčate, može se govoriti o problemu koji vi ovdje aktuelizirate, a koji je veoma važan. Vaš bivši muž vam je predložio da ga „zavedete“ na dozvoljen halal način što govorio jednom velikom problemu u bošnjačkim brakovima. Iz njegovog prijedloga pokušavam nazrijeti i mogući problem koji je možda uticao na razvod braka. Dakle, nedostatak fizičke privlačnosti. To je inače čest problem u BiH. Obostran je.

Prisutan je kako kod muškaraca, tako i kod žena. Supruga se poslije udaje prestaje zanimati za svoj izgled i opću pojavu. Počinje se oblačiti neskladno i neuredno, što još više odbija muža od nje. Mnoge muslimanke nalaze ispriku u ljepoti i čednosti vlastite duše, istovremeno previđajući da se ta duša ljubi i miluje kroz tijelo. Većini muškaraca brak je samo cilj koji se ženidbom postiže. Kada to postigne, on svoju energiju usmjerava na nešto drugo. Svemu daje prednost nad suprugom i brakom.

On smatra da je učinio mnogo i da brak sada treba da se odvija sam po sebi. Moja je preporuka ženama koje primjećuju nezainteresiranost svoga muža za njihov fizički izgled koriste dozvoljenu vrstu „sihra“ o kojoj će nešto naći u knjizi „Oštri mač u borbi protiv zlih sihirbaza“. Radi se o tome da žene treba sve od sebe da učine da se u svakom trenutku svome mužu fizički dopadnu. U vremenu nasilne erotike i sveprisutne pornografije, normalno je da čovjek traži pojačano tjelesno zadovoljstvo kod svoje supruge. O ovom problemu Poslanik s.a.v.s. govori u hadisu: „Kada neko od vas sretne ženu koja mu se fizički svidi, neka dođe svojoj suprugi i neka zadovolji svoju potrebu“.

Odgovorio: hfz. Senaid Zaimović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta