Savjeti

Želiš li biti proživljen u društvu Cece ili svoga Poslanika, alejhis-selam?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Želiš li da tog Dana budeš sa svojom Draganom odvojen/a na drugu stranu i da nju kriviš za svoj neuspjeh, a da se ona tebe odriče i govori kako te ona nije natjerala da nju slijediš, i da bude zagovarač protiv tebe, a ti protiv nje

Neki beduin pitao je Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o čovjeku koji voli neke ljude, ali ih nije stigao svojim djelima, te mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Čovjek će biti s onim koga voli.” Kada je Enes b. Malik čuo ovaj hadis, rekao je: “Nakon islama, ničemu se nismo tako obradovali kao što smo se obradovali ovom hadisu: ‘Čovjek će biti s onim koga voli’ , jer ja volim Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Ebu Bekra i Omera, i nadam se da ću biti s njima i u Džennetu.”

Onaj ko voli Cecu, Draganu, Ronalda ili Josipa Broza Tita više od svoga Allaha i Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bit će zajedno na Sudnjem danu na istom mjestu s njima. Kada ovo pročitaju, mnogi će reći da naravno svoga Gospodara i Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, vole više od Cece ili njoj sličnih, a svoje vrijeme mnogo više posvećuju ovakvim bestidnicima koji ih pozivaju samo na grijeh, razvrat i zlo.  Tračeve o tim nekim slavnima čitaš redovno i pratiš sva dešavanja u njihovim životima.

Dok jedeš, pored tebe “trešti” Seka Aleksić. Voziš automobil, a cijela čaršija se okreće za tobom i prinuđena je da sluša nekog tamo turbo-folkeraša. Ne tuguješ kada preseli neki islamski učenjak i ne znaš da je preselio na ahiret, ali ne prođe ni dan a da se ne sjetiš svoga komuniste Tita i ne zažališ za njim, a sa svojim prijateljima vječito pričaš o onim “dobrim Titinim vremenima” (iako je odgovoran za likvidacije stotina muslimana, ali bitno je da se tada para imalo).  Dunjaluk i opet dunjaluk…

Tužna si, svijet ti se “ruši” jer si se posvađala sa momkom i pustiš sebi neku baladu u kojoj izvođač pjeva o tome kako ćeš umrijeti bez te osobe, kako ga voliš više od svega na ovome svijetu, više i od samog Boga, subhanallah, i bukvalno uz takve izjave ti se tješiš i tuguješ.

Kur’an si uzeo zadnji put onda kada si završavao nastavu u mektebu, ako su te roditelji uopće slali u mekteb, a na namaz stao zadnji put onda kada ti je rođak preselio na ahiret. Sve sam ovo sama prošla nekada i znam kakav je život bez Kur’ana i  znam  kako te “utješi” ta neka Nina Badrić ili Selin Dion sa svojom baladom. Nakon sat vremena slušanja njihovih pjesama, osjećaš se kao prazno bure u koje ništa ne može stati osim još više ogorčenja i samo više praznine. Praznina i sama praznina. Prazno srce, duša nenahranjena, neispunjena, umoran si od sebe samog, a kamoli od drugih ljudi. A tako je i kad se uz takve ljude želiš razveseliti, kada kakvu “življu” sebi pustiš da se malo opustiš i razonodiš. Opet prazno…

Ja ne želim da me moj Gospodar pored mog čestitog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, proživi uz neku estradnu “zvijezdu”. Ja želim biti sa čestitim vjernicama, sa Aišom, Hatidžom, Ummu Selemom. Ja želim društvo najboljih i želim da dam sve od sebe da i uspijem u tome i ne želim se zadovoljiti nekim nečasnim pjevaljkama koje su i dušu i tijelo prodale da bi bile poznate, i da bi ih ljudi voljeli.

A šta je sa tobom? Koji je tvoj izbor?

Nemoj da tvoja razonoda bude uz haram muziku, u grijehu! Znaš i sam, kad slušaš neku pjesmu, danima ti se vrti u glavi i ne možeš se oduprijeti tome, pa je i sam tako pjevušiš. A zašto tu pjesmu ne bi zamijenio Kur’anom? Zašto Allahov Govor ne bi bio tvoja najljepša razonoda? Zar neka supruga poznatog ubice muslimana, Ceca, zaslužuje više tvoje pažnje od tvoga Stvoritelja? Zar ćeš jednoj bestidnici dati prednost u odnosu na Onoga koji ti je dušu udahnuo i život ti dao? Zar ćeš se zadovoljiti time da ti tamo neki glumci i glumice iz španskih sapunica kroje sliku o idealnom životu, o idealnoj ljubavi i ljudima? Zar ćeš se zadovoljiti tako malim stvarima, a tvoj Gospodar nudi ti mnogo više?

Zar ćeš dopustiti da ti oličenje ljepote bude neka indijska glumica koja kravi čini sedždu? Zar ćeš više vremena provesti uz njih, prateći njihove izmišljene ljubavne priče i gubiti dragocjeno vrijeme koje si mogao/mogla provesti u ibadetu i čineći djela koja će te dovesti do Dženneta i društva najboljih? Zar si sebi najveći neprijatelj?

Uzvišeni Allah kaže: “I puhnut će se u rog, pa će oni iz grobova prema Gospodaru svome pohrliti, govoreći: “Teško nama! Ko nas iz naših grobova oživi?” “Eto, ostvaruje se prijetnja Milostivog, poslanici su istinu govorili!” Bit će to samo jedan glas i oni će se svi pred Nama obreti. Danas se neće nikome nepravda učiniti i vi ćete, prema onome kako ste radili, nagrađeni biti: stanovnici Dženneta uživat će toga dana u blagodatima veseli i radosni, oni i žene njihove bit će u hladovini na ukrašenim divanima naslonjeni, u njemu će imati voća, i ono što budu željeli. “Mir vama!”, bit će riječi Gospodara Milostivog, “a vi, o grješnici, danas se odvojite!”  (36:51–59)

Želiš li da tog Dana budeš sa svojom Draganom odvojen/a na drugu stranu i da nju kriviš za svoj neuspjeh, a da se ona tebe odriče i govori kako te ona nije natjerala da nju slijediš, i da bude zagovarač protiv tebe, a ti protiv nje, ili ćeš se od sada truditi da budeš u ovom lijepom društvu u hladovini, naslonjen na ukrašene divane?

Tvoj izbor, brate i sestro! Izbor koji vas može koštati vječnosti u Džennetu ili u Vatri. A vrijeme neumitno teče…

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta