Savjeti

Kako ispraviti grešku pogrešnog izbora bračnog druga

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Selam alejkum! Prije dva mjeseca pisala sam vam o udaji i o problemima sa roditeljima. Upoznala sam brata preko neke stranice i čuli smo se i bilo je sve uredu. Roditelji su me jedva pustili da se udam za njega, ali prešli su preko svega. Njegova je majka dolazila i upoznala moje roditelje, a i on, i tako sam se udala prije dva mjeseca. Kad smo se upoznavali, navodno mi je rekao sve o sebi, da bi se ispostavilo da dosta toga nije tako.

Govorio je da radi, ali on ne radi. Njegova majka nas hrani. Ne trudi se ni da nađe posao, cijeli je dan u kući. Dosta toga mi je obećavao, ali skoro da ništa od toga nije ispunio. Nisam zadovoljna njegovim ponašanjem, depresivan je, nervozan, i još dosta toga što nije uredu da iznosim, ali nemam kome da se obratim. Često se znamo posvađati i dosta mi lošeg kaže u ljutnji. Ne znam kako dalje da nastavim u tom braku, udala sam se kako bih se sačuvala, kako bih mogla bolje prakticirati vjeru, ali sve je suprotno. Nisam više ona stara koja je uz Kur’an provodila dosta vremena i više ibadetila. Ja ne znam kako dalje, znam da žena samu sebe ne može razvesti i poznajem prava koja muškarac ima nad ženom.

Možete li mi pomoći kako da postupim sa njim, pošto vjerovatno on mene ne misli razvesti nikako, jer je prije izgubio jedan brak i kao zna šta znači biti bez žene. Allah vas nagradio! Hvala vam unaprijed! Selam alejkum!

SAVJET:

U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG!

Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Draga moja sestro, tvoje iskušenje je posljedica traženja bračnog saputnika preko interneta, koji je prepun zamki i šejtanskih spletki u koje lahko zapadaju kako sestre tako i braća. Molim Allaha da popravi naše stanje!

Pokušaj razgovarati sa njim. Upozori ga, kao brata muslimana prije svega, a tek onda kao muža, da njegovo ponašanje nije onakvo kako dolikuje muslimanu, muškarcu koji je glava porodice i koji je ženidbom preuzeo veliki emanet na svoja pleća. On je taj koji je dužan da izdržava svoju porodicu, a ne njegova majka. Mora ozbiljno da shvati svoje dužnosti i obaveze, a i tvoja prava kod njega jer Uzvišeni kaže: “…One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu – samo muževi imaju prednost nad njima jednu deredžu – stepen…” (El-Bekara, 228) Ovaj stepen iznad upravo je zbog toga što muž izdržava suprugu i brine se za svoju porodicu u pogledu izdržavanja, odgajanja, čuvanja Allahovih granica!

Savjetuj ga na lijep način i podsjeti na obećanja koja ti je dao prije braka, a koja su dug koji mora ispuniti, ukoliko je to u mogućnosti, i s time se ne smije igrati. Pokušaj da na lijep način postigneš poboljšanje vaših odnosa i sačuvaš vaš brak, ukoliko je to moguće. Upozori ga da ti nećeš po svaku cijenu trpjeti njegovo ponašanje koje loše utječe na tvoj iman, tvoje zdravlje i budućnost koja se pred tobom nalazi. Ukoliko ne bude koristi, obrati se svojoj porodici i zatraži da razgovaraju s njim u prisustvu njegove porodice. Neka oni zajednički pokušaju da ga savjetuju i vide ima li namjeru da se promijeni, a to je prilika da se eventualno ukaže i na tvoje greške kojih možda sada nisi svjesna.

Islam ne čini nasilje ženama, već im daje počast i niko ne može suprugu držati u zarobljeništvu ne dajući joj razvod braka, a ne čineći ništa da taj brak učini podnošljivim. Nijedna žena ne smije tražiti razvod braka bez validnog razloga jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Koja god žena bude tražila od svog muža razvod braka bez opravdanog razloga, bit će joj zabranjen miris Dženneta.” (Ebu Davud, Tirmizi i Ibn Madža)

S druge strane, ukoliko žena ima opravdan razlog za razvod braka (ako mrzi muža zbog njegovog ružnog izgleda, nepridržavanja Kur’ana i suneta, lošeg ahlaka – naravi, starosti – prevelike razlike u godinama, slabosti, impotencije, psihičkih oboljenja – ludila, zaraznih bolesti – gube, i slično, a također i ukoliko muž ne može da je izdržava, ukoliko je odsutan – nestao, u zatvoru, ukoliko joj ne prilazi u postelji duže od četiri mjeseca, ako joj nanosi štetu koju ona ne može podnijeti….) – i ako se boji da će to biti uzrok da neće moći izvršavati Allahove propise prema njemu, tada žena ima pravo da traži poništenje bračnog ugovora (hul’u) uz obavezu vraćanja vjenčanog dara (mehra) mužu.

Milostivi Gospodar sljedećim je ajetom zaštitio muslimanku od samovolje pojedinaca koji bi sebi lahko ohalalili zarobljeništvo supruga po svaku cijenu: “A ako se bojite da njih dvoje Allahove propise neće izvršavati, onda im nije grehota da se ona otkupi.” (El-Bekara, 229) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sprovodio je to u praksu kako bi nam ostavio pouku do Sudnjega dana, a nakon njega tu praksu nastavili su i pravedne halife, r. a.

Supruga Sabita b. Kajsa, radijallahu anhu, došla je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla: “Allahov Poslaniče, ne nalazim Sabitu mahanu ni u vjeri ni u ponašanju, ali se bojim nezahvalnosti (kufrul-a‘šire).” Poslanik je upita: “Hoćeš li mu vratiti njegov vrt (koji joj je dao na ime mehra)?” Ona odgovori: “Hoću.” Onda je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao njenom mužu: “Uzmi vrt i daj joj talak (tj. razvedi je).” (Buhari)

Pričao je Ibn Abbas: “Beririn muž bio je rob kojem je bilo ime Mugis. Kao da ga sada gledam kako ide za njom plačući toliko jako da su mu se suze slijevale niz bradu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tada je rekao Abbasu: ‘Abbase, zar se ne čudiš Mugisovoj ljubavi prema Beriri i Beririnoj mržnji prema njemu?’ Potom je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao (Beriri): ‘Da si se vratila (svome mužu)!’ ‘Naređuješ li mi to, Allahov Poslaniče?’, upita ona. ‘Ne, nego se samo zauzimam za njega!’ ‘Nemam ja nikakve potrebe za njim!’, reče Berira.” (Buhari, br. 5283)

Omer, r. a., dopustio je razvod braka na zahtjev žene, uz materijalnu nadoknadu mužu, bez odobrenja vladara. Osman, r. a., dopustio je takav razvod, pri čemu vrijednost (nadoknada) može biti manja od vrijednosti konca za vezenje pletenica. (Buhari, br. 1120)

Kako te šejtan ne bi naveo da ishitreno doneseš odluku o razvodu braka, ponovo te podsjećam na hadis: “Koja god žena bude tražila od svog muža razvod braka bez opravdanog razloga, bit će joj zabranjen miris Dženneta.” (Ebu Davud, Tirmizi i Ibn Madža)

… Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate!” (El-Bekara, 216)

Ako ustanoviš da zaista nema napretka u tom braku, obrati se nekom od učene braće (najpreče je da se prvo obratiš onome ko vas je vjenčao) i zamoli ih da ti pomognu, da razgovaraju s njim i postignu razvod ili poništenje bračnog ugovora na jedan od šerijatom propisanih načina.

Molim Uzvišenog Allaha da ti pomogne da doneseš ispravnu odluku koja će donijeti svaki hajr za tvoj dunjaluk i ahiret. Amin!

Nađa Dizdarević 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta