Namaz

Kako klanjati namaz (17 jednostavnih i vjerodostojnih teza)?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Klanjajte onako kako ste vidjeli mene da klanjam.” (Buhari, br. 631)

1 – Uzmi abdest, okreni se prema Kibli, digni ruke u visini ramena ili ušiju ili između toga, sastavi i ispravi prste i donesi početni tekbir izgovarajući: “ALLAHU EKBER!”

2 – U namazu gledaj u mjesto sedžde ili na drugo mjesto ako se tako osjećaš skrušenije. Hadisi o mjestu pogleda u namazu nisu vjerodostojni, ali je zabranjeno dizati pogled ka nebesima.

3 – Stavi desnu ruku preko lijeve i obuhvati je prstima. Predaje koje određuju položaj ruku u namazu (na prsima, ispod prsa, iznad pupka, ispod pupka) nisu vjerodostojne, pa izaberi ono što ti lakše i za tebe skrušenije.

4 – Prouči namasku dovu (SUBHANEKE ili neku drugu), zatim “EUZU”, zatim “BISMILU”, zatim suru “EL-FATIHA”, a zatim ono što znaš iz Kur’ana.

5 – Napravi kratku pauzu, pa zatim digni ruke u visini ramena ili ušiju i izgovori tekbir: “ALLAHU EKBER!” – odlazeći na ruku’u.

6 – Na ruku’u obuhvati šakama (raširenih prstiju) koljena, ispravi leđa, drži glavu u ravni s leđima, smiri se potpuno i prouči: “SUBHANE RABBIJEL-AZIM” – jednom ili više puta.

7 – Digni se s ruku’a izgovarajući “SEMI’ALLAHU LI MEN HAMIDEH”, zatim reci: “RABBENA LEKEL-HAMDU” – dižući ruke u visini ramena ili ušiju. Kada se uspraviš, smiri se potpuno i desnom rukom prihvatiti lijevu, kao nakon početnog tekbira, a možeš i spustiti ruke niz tijelo.

8 – Zatim – izgovarajući “ALLAHU EKBER!” – otiđi na sedždu spuštajući prvo koljena, a zatim ruke, a možeš i ruke prije koljena. Hadisi koji govore o tome šta se prvo spušta, ruke ili koljena, slabi su.

9 – Na sedždi spusti čelo i nos na zemlju, razdvoji koljena i odvoji nadkoljenice od stomaka, pritisni nožnim prstima zemlju i okreni ih prema Kibli. Ruke spusti na zemlju, razmakni ih od tjela, staviti ih u visini ramena ili ušiju i okreni ih prema Kibli, potpuno se smiri i izgovori: “SUBHANE RABBIJEL-E’ALA” – jednom ili više puta.

10 – Izgovori: “ALLAHU EKBER!” i podigni se sa sedžde sjedavši na lijevu nogu, a prste desne noge poviji usmjerivši ih prema Kibli, potpuno se smiri i izgovori: “RABBI-GFIR LI” – jednom ili više puta.

11 – Izgovori: “ALLAHU EKBER!” i otiđi na drugu sedždu klanjajući je isto kao prvu.

12 – Ustani na drugi rekat izgovarajući: “ALLAHU EKBER!” Nema smetnje da, ako imaš potrebu, nakratko sjedneš nakon druge sedžde, a prije ustajanja na drugi rekat. Isto tako, nema smetnje da se podupreš rukama od zemlju ili koljena prilikom ustajanja.

13 – Drugi rekat klanjaj isto kao i prvi. Nakon toga, kada završiš s drugom sedždom na drugom rekatu, sjedni na lijevu nogu i poviji prste desne noge usmjerivši ih prema Kibli, a dlanove stavi na natkoljenice ili na koljena, prste lijeve ruke ispruži, a prste desne ruke sakupi u šaku i ispruži kažiprst u pravcu Kible. Pomijeranje kažiprsta nije vjerodostojno preneseno od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

14 – Prouči samo “ET-TEHIJJATU” ako se radi o prvom sjedenju na trorekatnim ili četverorekatnim namazima. Pogled usmjeri prema kažiprstu.

15 – Na treći rekat ustani izgovarajući: “ALLAHU EKBER!” i digni ruke kada se uspraviš kao pri početnom tekbiru. Treći i četvrti rekat klanjaj kao prva dva, s tim da ćeš učiti samo “BISMILU” i “EL-FATIHU”.

16 – Na zadnjem (drugom) sjedenju stavi lijevu nogu ispod desne potkoljenice, osloni se na lijevi kuk, poviji prste desne noge i okreni ih prema Kibli. Zatim – nakon “ET-TEHIJJATU” – prouči “SALAVATE”, a onda proučiti dove prije selama.

17 – Namaz privedi kraju izgovarajući: “ES-SELAMU ALEJKUM VE RAHMETULLAH” okrenuvši glavu na desnu stranu, a onda izgovori isto okrenuvši glavu na lijevu

Mr. Amir I. Smajić

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta