Tekstovi

Kako prepoznati da li je vaše dijete razmaženo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Roditelji sigurno ne namjeravaju odgajati djecu koja misle da su centar svijeta, ali se to ipak dogodi. Ovo se ne dešava samo djeci koja su na neki način privilegovana (finansijski i slično). Srećom, stručnjaci tvrde da je poprilično lako obuzdati razmaženu djecu, ukoliko znate prepoznati znakove:

Ne mogu se brinuti o sebi

Naravno da djeca ne trebaju ovisiti isključivo o sebi, ali roditelji su dužni djetetu usaditi osjećaj odgovornosti. Jedan od načina da dijete shvati značaj odgovornosti je da se u nekoj mjeri počne brinuti samo o sebi. Naprimjer, može se početi samostalno oblačiti, prati zube i slično.

Ne pomažu u kućnim poslovima

Djeca bi se također trebala baviti aktivnostima koje imaju veze s pospremanjem kuće. Nije nužno bitno kakvom vrstom čišćenja se bave, bitno je da učestvuju i da sve bude prilagođeno njihovoj dobi. Mala djeca vole pomagati roditeljima i to biste im trebali dozvoliti.

Ne znaju prihvatiti neuspjeh

Ne mora uvijek biti pobjednik i to je lekcija koju treba naučiti za život. Ukoliko ne nauči tolerisati neuspjeh, može razviti anksioznost. Ona može predstavljati značajan problem i natjerati dijete da odustane od ponovnog pokušaja da uspije u nečemu.

Ne prihvataju “ne” kao odgovor

Ako otkrijete da je vašem djetetu zaista teško čuti riječ “ne”, na to treba obratiti pažnju. Vaš je posao, kao roditelja, da provedete neko vrijeme razmišljajući o granicama koje ćete postaviti i da ih se pokušavate pridržavati što je češće moguće. Trebate naučiti dijete da poštuje autoritete.

Često se pitate trebate li biti strožiji

Ukoliko se često pitate da li konstantno idete preko svojih granica koje ste uspostavili kao roditelj, možda je vrijeme za promjenu. Ovo ne znači da biste trebali postati grubi prema djetetu. Cilj je pronaći balans između roditeljske ljubavi i učestalog popuštanja. (Klix.ba)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta