Urok

Kako prepoznati kod sebe urok

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Veliki dio ljudi, bilo muslimana ili nemuslimana oboljeva od uroka, a da on to ne zna ili nije svjestan. To uglavnom biva iz razloga što dotični ili ne zna za takvo što da se može desiti ili jednostavno negira da urokljivo oko može djelovati na čovjeka, odnosno na njegovo tijelo, psihu, porodični život i sl. Simptomi uroka se uglavnom ogledaju kroz razne tjelesne i psihičke bolesti za koje liječnici medicine nemaju baš adekvatan lijek i odgovor, kao što su bolovi u zglobovima, slabost, mrtvilo, lijenost, pretjerano znojenje, prištići i bubuljice na tijelu, bježanje od porodice i kuće, društva, škole i druge.

Prije nego što krenem sa navođenjem simptoma uroka, navest ću samo slučaj djeteta koje je bilo šesti razred osnovne škole. Ovaj primjer navodim zbog doktora kojima je specijalnost psihijatrija i neurologija, jer oni, osim rijetkih, u potpunosti negiraju djelovanje uroka, sihira i opsjednutosti. Naime, dijete je bilo za raspust kod dede i nene u Njemačkoj, i nakon raspusta se vratilo u Bosnu i krenulo u šesti razred. Nakon mjesec dana dijete je se počelo bojati škole i predmeta, jer je sebi bio umislio da će iz svakog predmeta dobiti jedinicu bez obzira koliko dobro naučio. Ali nije bilo samo to, počeli su napadi u vidu blaže epilepsije, a oni su se manifestovali kroz jako blijedilo i žutilo, sa curenjem vode ili vodene pljuvačke iz usta, i to bi trajalo od jedne do pet minuta.

Roditelji su išli kod raznih psihijatara, govorili su im da je epilepsija, neki da je to neka vrsta stresa, dijete su kljukali tabletama za smirenje. Kad već nije bilo nikakvog efekta, isti ti psihijatri su počeli optuživati roditelje da su oni krivi što mu se ovo dešava jer su ga umazili, zapostavili, sve mu dopustili, te kako se dijete njihovo pravi da bi dobio što bolje ocjene u školi zbog svoje navodne bolesti. Roditelji su se razočarali. Kada su dijete doveli kod mene, i na osnovu pitanja prije učenja rukje i nakon njegovih odgovora, a bili su: da dijete mjesečari po noći, da ne može dugo da zaspe, da mjenja raspoloženje, da škripi zubima u snu, apatija, bezvolja, blijedoća i žutilo lica, strah od škole ukazivali su da je dijete opsjednuto i da je pogođeno urokom.

Rukja je proučena, terapija je propisana, i uz Allahovu volju i pomoć i dozvolu, dijete je ozdravilo nakon 15 dana, nakon što je povratio nekoliko puta i nakon što se njegovo tijelo bilo izasulo velikim brojem bubuljica. Hvala neka je Uzvišenom Allahu!

Simptoma uroka ima mnogo, i teško je reči da su to samo simptomi uroka, jer simptomi uroka, sihira i opsjednutosti su veoma slični i približni, tako da ih je veoma teško razdvojiti. Ovdje ćemo sada navesti njih dosta, a svaki od njih je rezultat dugogodišnjeg istraživanja, prakse i bavljenjem liječenjem Kur’anom poznatih liječnika duhovnih bolesti (er-ruqat).

Prvo ćemo navesti općenito simptome uroka, a u drugom dijelu najčešće simptome djelovanja uroka, stim da napomenem odmah, da nije uslov da se svi ovi simptomi moraju desiti pa da kažemo onda je urok, NE, može da se desi samo jedan dio ili njih nekoliko, sve zavisi od jačine uroka i koliko je osoba učestvovalo u uroku. I još nešto, neki od ovih simptoma su i simptomi psihićkih bolesnika, ali kao što je pravilo, ako medicina nema odgovora na određenu bolest bilo da je psihička ili tjelesna, onda su to simptomi duhovih bolesti (sihir, urok ili opsjednutost – mess).

Općeniti simptomi uroka:

1) Glavobolja, koja se javlja na raznim mjestima u glavi, znači ne boli uvjek na istom mjestu, ali može da bude i samo na jednom mjestu.
2) Žutilo, blijedilo, mršavost i iscrpljenost u licu.
3) Neuobičajno znojenje ( u velikoj mjeri i često) te učestalo mokrenje.
4) Gubljenje apetita
5) Stalna tuga, ili u večini vremena u toku dana i noći.

6) Jak i brz rad srca, odnosno iznenadno i brzo udaranje srca.
7) Učestalo plakanje bez ikakvog razloga.
8) Vručina ili temperatura u tijelu, bez obzira bilo vrijeme hladno ili toplo. To znači da osoba kaže:“Što me je odjednom spopala neka vručina, sva izgori unutra“. I slično tome.
9) Bol u donjem dijelu kičme i osjećaj težine koji ponekad nije na istom mjestu i bol izmežu dvije plečke i ramena.
10) Tuga i tjeskoba u prsima.

11) Nesanica u noći.
12) Iznenadna mijenjanja raspoloženja iz ljubavi u mržnju, ljutnju, odvratnost, strah.
13) Učestala šutnja, osoba se rijetko kad smije, te crni pogled na život, kad osoba razmišlja čak i o samoubistvu.
14) Teškoća u hodanju ili stajanju na nogama na duže vrijeme, bez obzira koliko se osoba trudila.
15) Učestala i jaka zaboravljenost i slaba koncentracija.

16) Strah i bježanje od škole. Ovo se često dešava studentima i učenicima.
17) Želja za snom, odnosno pospanost prilikom učenja za ispit, učenja Kur’ana ili prilikom ispita.
18) Bankrot na poslu kojeg god osoba nađe ili propast trgovine.
19) Bježanje od kuće, odvratnost prema njoj, i odvratnost ostanka u njoj.
20) Snovi u kojima osoba vidi kako neko ili više njih stalno gleda u nju. To uglavnom ukazuje na osobu koja ju je urekla.

21) Snovi u kojima osoba veoma često sanja strašne snove gdje je proganjaju razne životinje, uglavnom psi, crne mačke, zmije, škorpioni, deva, vukovi, insekti i druge životinje.
22) Mršavost i iscrpljenost tijela u stalnom obliku.
23) Pojavljivanje plavih, zelenih i smeđih fleka na koži osobe, pogotovo na rukama i nogama do članaka.
24) Pojavljivanje iznenadno velikog broja bubuljica, koje su crvene boje i koja prouzrokuju bol gdje se nalaze. Ovdje treba naglasiti da postoje bubuljice i psihićke prirode, kao što je pubertet, ali ćemo kasnije inšAllah detaljno objasniti vezu između pojavljivanja bubuljica sa sihirom, urokom i opsjednutošću.
25) Bolovi u sljepočnicama.

26) Učestalo zijevanje, a pogotovo u namazu i prilikom učenja ili slušanja Kur’ana.
27) Ne obračanje pažnje na svoj izgled po pitanju odjeće i čistoće tijela. Znaći osobi je svejedno kava će biti, hoće li biti neuredna pa čak kad izlazi i putuje.
28) Dugo spavanje, nakon što osoba nije mogla dugo spavati.
29) Slabost u tijelu i nemoć.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta