Kako prijateljstvo sačuvati od smrti ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Iskreno prijateljstvo je užitak za čovjeka, tim više jer ih veže ljubav koja je isključivo u ime Allaha. Pa tako, ako se odstupi od iskrenosti a pristupi anomalijama (grijesima) tokom prijateljovanja onda prijateljstvo/sestrinstvo/bratstvo će biti osuđeno na SMRT. Doslovno.

Gdje grijeh pusti korijene, tu prijateljstvo uvehne, shodno hadisu Poslanika, صلى الله عليه وسلم، da će Allah razdvojiti dvoje ljudi koji Mu griješe. Ono što je čisto ima tendenciju da ugleda svoje svjetlo, da procvjeta bojama ljubavi i poštovanja. Omer ،رضي الله عنه، je kazao:
„Kada ne bi imalo troje, ne bih želio ostati više na dunjaluku“, – pa je između ostalog spomenuo:
🎀„Druženje sa ljudima koji biraju riječi koje će ti kazati kao što biraju hurme.“🎀

❄️ Da bi prijateljstvo imalo težinu, mora se znati poštovati. Prije svega – samopoštovanje. Osoba koja zna sebe da cijeni, poznaje sebe i zna na zdrav način da komunicira onda sa takvom osobom je milina imati posla. Ako zna sebe da poštuje, znat’ će i tebe.
Druga stavka, po meni neizbježna je:
❄️ da te voli isključivo u ime Allaha, da ti čini usluge/dobročinstvo u ime Allaha, da te spominje po dobru, i da ti nađe opravdanja.
U hadisu kojeg bilježi Buhari stoji:
🎀„Kod koga se nađe troje, osjetit će slast imana: “…da voli drugu osobu samo radi Allaha.“ 🎀

❄️ Da ono što je njeno/njegovo bude podređeno i tebi. Da ti ne spočitava zbog dunjalučkih krpa, da se ne ljuti i da ne škrtari zbog istih.
Zamislite koliko je očajno kada se zbog pohabanih odijela – pohabaju najprisnija prijateljstva. A ima toga skoro na svakom ćošku.
Dovoljna je jedna rečenica, egoizmom zadojena, da sruši most prijateljstva:
“Znaš li ti koliko sam ja to platila?!”
Danas svi imamo kvalitetna odijela, ali mali broj nas ima kvalitetna prijateljstva.

❄️ Da ti oprašta greške i propuste, jer greške i suprotna strana ima; da ti mahane prekrije, te da ih ne objavljuje na sva zvona.
Oo, kako li je daleko od sunneta onaj ko tuđe greške stavlja pod lupu, a svoje gleda kroz teleskop.

❄️ Da dijeli tvoju sreću, a ništa manje i tugu. Da ne omalovažava tvoju tugu i loše raspoloženje. Svi imamo faze oronulosti, a nekad nam je samo potrebna jedna prosta rečenica: “Razumijem te.” Pa, šta je prijateljstvo ako nije tretirano razumijevanjem ?!

❄️ Da te pomaže u vjeri, na putu hajra, ali i u dunjalučkim poslovima. To je onaj princip, da imaš osobu koju možeš u pola noći nazvati i pitati za savjet, za uslugu. Ako imate nekog takvog uz sebe, pa duboko činite hamd Allahu.

Da bi prijateljstvo preživjelo uragane koje uzrokuju šejtanska i ljudska nasrnuća, mora se osnažiti zajedničkim hajrom na putu do Allahovog zadovoljstva. Da im obostrani cilj bude središnji dio Dženneta i hlad na Dan kada drugog hlada neće biti osim Allahovog. Da se ostave onoga što tišti i pustoši oazu prijateljstva i sestrinstva poput: osuđivanja, vođenja bespotrebne rasprave, povisivanja tona i sl.

Kao šlag na tortu, prenosim vam ono što je o ljubavi rekao uvaženi šejh Muhammed Husejn Ja’kub, Allah mu se smilovao:

🎀“Najljepša stvar na ovom svijetu jeste da voliš u ime Allaha. Ako bude ispravna ljubav prema Allahu i ostale ljubavi će biti ispravne. A kada nije ispravna ljubav prema Allahu i svaka ljubav poslije je pokvarena. Istinska ljubav, ljubav sama po sebi. To je ljubav cijelim srcem. To je ljubav u kojoj nema napora, niti razdvajanja. Samo ljubav teče. Reci jasno i iskreno: voliš li Gospodara, subhanehu we te’ala?” 🎀

Anela F.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta