Prilozi posjetitelja

Kako sam u jednoj protestantskoj Švedskoj naučila o islamu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Zaista je tačna izreka da nije važno gdje si, već s kim si. Živjela sam u Bosni život kakav nažalost živi većina djevojaka. Kada bi me moja stara nena (koja hidžab skida samo kada treba staviti drugi, čak i spava sa hidžabom) pitala zašto tako živim, uvijek sam odgovarala da mi u Bosni živimo moderni islam. Sad se grozim od takvih svojih izjava i takvog razmišljanja. Kakav je to moderni islam? Da li je moderni islam neobavljanje namaza, izlasci na mjesta na kojima ne bih željela da melek smrti dođe po mene, nepostiti mjesec Ramazan, ne otići ni na jednu teraviju, ostaviti Kur’an da stoji na polici u vetrini i od islama imati samo muslimansko ime? Da li je to moderni islam? Moderni islam ne postoji. Postoji samo jedan islam.

Nakon toliko neposlušnosti, Allah je bio milostiv prema meni i poslao mi dobrog i čestitog insana, koji nema poroke i koji me oženio. Allah je milostiviji prema nama od naše majke. Preselila sam se u Švedsku i živjela daleko od roditelja, rodbine i prijateljica. Nisam poznavala nikog osim muža, svekra i svekrve. Došao je mjesec Ramazan i sa svekrvom sam išla na iftare, na teravije, na predavanja i na druženja sa drugim sestrama. Prvi put u životu ispostila sam Ramazan i to u Švedskoj. Način oblačenja sam promijenila u potpunosti.

Počela sam raditi i kad Allah za nešto kaže ”Budi” ono bude. Na poslu sam upoznala jednu sestru iz Sirije, koja me svaki dan na pauzi za ručak učila harfove. Samo Allah zna koliko ta sestra dobije sevapa svaki dan što učim Kur’an na arapskom jeziku. Na poslu ima prostorija u kojoj se može obavljati namaz i niko nikoga ne gleda kao da je sa druge planete. Kako je lijepo kad muž dođe sa posla i kaže: ”Sutra je lijepo postiti” (dan ašure). U jednoj protestantskoj Švedskoj naučila sam o islamu. U jednoj protestantskoj Švedskoj počela sam da živim islam. I u jednoj protestantskoj Švedskoj postala sam muslimanka kakva sam trebala uvijek biti.
 
Sestra E.H.
________________________
Pošaljite nam i vi vašu priču/prilog na adresu: Prilozi_posjetitelja@mail.com / ili  putem naše FB stranice
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta