Tekstovi

Kako se nositi s nemuslimanima u svom životu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svatko može reći ili tvrditi bilo što, bila to istina ili laž. Ono što razlikuje istinu od neistine je nečija praksa i djela. Ako je nečiji govor u skladu s njegovim/njenim djelima, smatra se da je istinoljubiv i obrnuto. U slučaju Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, nije on bio taj koji je govorio o sebi u smislu da je sam sebe hvalio i sl., već ga je Svemogući Allah opisao riječima: „…a tebe (Muhammede) smo samo kao milost svjetovima poslali.“ (El-Enbija, 107.)

Poslanikova milost ni na koji način nije bila ograničena na muslimane. Obuhvatao je sve, muslimane i nemuslimane, ljude i džine, pa čak i životinje i neživa bića. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je čak pokazao milost i prema onima koji su mu nanijeli nepravdu.

Ako ste novi musliman koji se suočava s poteškoćama u odnosima sa svojom rodbinom ili npr. mladi student koji ima kolege nemuslimane ili ste možda samo osoba koja se pita kako komunicirati sa svojom okolinom druge vjeroispovijesti, pročitajte slijedeće:

Uzvišeni Allah zabranio je vjernicima da vrijeđaju božanstva nemuslimana: Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili. Kao i ovima, tako smo svakom narodu lijepim postupke njihove predstavljali. Oni će se, na kraju, Gospodaru svome vratiti, pa će ih On o onom što su radili obavijestiti. (El-En`am, 108.)

Enes, r.a., rekao je: “Mladi židovski dječak služio je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem i razbolio se. Tako je Poslanik otišao da ga posjeti. Sjeo je blizu njegove glave i zamolio ga da primi islam. Dječak je pogledao svog oca koji je tamo sjedio. Otac mu je rekao da posluša Poslanika i dječak je primio islam. Poslanik je izašao govoreći:“ Hvala Allahu koji je spasio dječaka džehennemske vatre (El-Buhari)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslovao i ulazio u poslove sa nemuslimanima. Prenosi se da je Aiša, radijallahu anha, rekla: Allahov Poslanik je kupio nešto hrane na zalog od jednog Židova, a on mu je dao svoj štit kao zalog. (Muslim).

Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone – Allah, zaista, voli one koji su pravični.  (El-Mumtahanah, 8.)
_________________

Odnos prema roditeljima nemuslimanima:

A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti. (Kur’an, Lukman, 15.)

Mi smo svakog čovjeka zadužili da bude dobar prema roditeljima svojim. Ali, ako te oni budu nagovarali da Meni nekoga ravnim smatraš, o kome ti ništa ne znaš, onda ih ne slušaj. Meni ćete se vratiti, pa ću vas Ja o onome što ste radili obavijestiti. (El-Ankebut, 8.)

Završna riječ

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se dobro odnosio prema svim ljudima, uključujući i nemuslimane. Allah je naredio poštenje, dobrotu, dobar tretman kako prema muslimanima tako i nemuslimanima.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta