Ishrana i zdravlje

Kako se riješiti sala na stomaku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Krećite se što više

Trčanje, vožnja bicikla i plivanje najbolji su način da se aktivirate.

“Ove vrste vježbi pomažu vam da sagorijevate više kalorija tokom treninga, a čak pomažu i da svoje salo pretvorite u mišićnu masu”, kazao je fitnes instruktor Noam Tamir.

Unosite više proteina

Znate da trebate unositi više proteina kada želite izgubiti kilograme, ali ne znate zbog čega je to tako. Stvar je u tome što vas prehrana bogata proteinima može zaštititi od inzulinske rezistencije.

Fitnes instruktori preporučuju konzumaciju ribe i mesa ili još bolje opcije biljnih bjelančevina, graha i leće.

Unosite više zdravih masti

Dobro razmislite, mnogo je zdravija verzija da upotrebljavate maslinovo ulje (nezasićene masnoće) nego puter (zasićene masnoće).

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes 2014. godine, osim što izazivaju povišenje holesterola, zasićene masnoće se pakiraju s više viceralnih masnoća.

Naime, ispitanici su unosili 750 kalorija dnevno. Oni koji su unosili više nezasićenih masnoća uspjeli su dobiti više mišićne mase i manje masnog tkiva.

“Masne namirnice dobrog su okusa i brzo zasite. To vam može pomoći da smanjite prejedanje u toku obroka. Samo imajte na umu da masna hrana ima više kalorija, stoga morate paziti na svoje porcije”, rekao je doktor Louis Aronne.

Spavajte duže

Morate obratiti pažnju koliko dobro spavate. Morate si dati više vremena za san.

Prema studiji iz časopisa PLOS ONE iz 2017. godine sudionici koji su imali samo šest sati sna tokom noći imali su struk koji je bio tri centimetra veći nego kod onih koji su imali devet sati sna.

Jedite namirnice bogate vlaknima

Noam Tamir savjetuje da u svoje obroke unosite više namirnica bogatih vlaknima jer one također sprečavanju prejedanje.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Obesity 2012. godine, ispitanici koji su povećali unos namirnica bogatih vlaknima za 10 grama dnevno smanjili su visceralnu masnoću za 3,7 posto nakon pet godina. Ispitanicima kojima je bila uključena i tjelesna aktivnost smanjili su viceralnu masnoću za 7,4 posto.

Nađite balans

Ako želite izgubiti kilograme u predjelu stomaka, ne morate biti na rigoroznoj dijeti i lišiti sebe omiljene hrane. Zapravo, to je velika zabluda. Ne morate izbjegavati omiljenu hranu kako biste izgubili na težini, samo trebate voditi uravnoteženu ishranu i kontrolirati unos kalorija.

Jedite hranu koja će vas prije zasititi i koja ima više vode u svom sastavu, poput voća i povrća. (Klix.ba)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta