Ishrana i zdravlje

Svako jutro jedno jaje…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poznata narodna uzrečica istinita je – jaja organizmu doista daju snagu. Postoji tačno pet razloga zašto bi se na jelovniku redovito trebala nalaziti jaja:

1. Ljepota – Jaja sadrže bjelančevine i sumpor koji zajedno oštećenu i osušenu kosu čine glatkom te djeluju preventivno na stvaranje akni.

2. Rast – Kolesterol, masne kiseline, vitamini i minerali u jajima zaduženi su za zdrav rast i razvoj tijela.

3. Koncentracija – Zbog lecitina, prirodne tvari koja je najbolji izvor kolina, bitne komponente koja hrani mozak i pospješuje pamčenje jaja pozitivno djeluju na koncentraciju i tzv. multitasking.

4. Mršavljenje – Jaja daju osjećaj sitosti i daju tijelu važne aminokiseline koje spriječavaju jojo-efekt. Stručnjaci tvrde da osobe koje pojedu jedno jaje za doručak manje jedu tijekom dana.

5. Kolesterol – Iako se dugo mislilo da su jaja opasna zbog visoke razine kolesterola (oko 300 miligrama što je maksimalna dnevno preporučena doza), istraživanja dokazuju da 1-2 jaja na dan ne povećavaju ukupnu razinu kolesterola u organizmu

Zanimljivi podaci o jajima:

Jedno jaje ima između 90 i 120 kalorija.

Svježa jaja potonu u vodi, a pokvarena plivaju.

Rok trajanja jaja obično je 28 dana.

Okus jaja ne ovisi o jačini smeđe boje ljuske.

bhmama.org

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta