Poučne priče i tekstovi

Kobne posljedice ašikovanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prije pola godine sam spavala s njim, iako sam znala da pravim jednu veliku gresku, ali nisam gledala na to, jer sam bila luda za njim…Ali boli me to sto sam spavala s njim, svaki dan placem, postala sam tako agresivna, niko me ne interesuje osim njega, bojim se da cu oboljeti zbog toga, nekad mi dodje nesto da mislim da cu poludjeti

NEKE OD SITUACIJA KOJE SE MOGU DESITI AKO SE UPUSTI U ASIKOVANJE I OSAMLJIVANJE MEDJU OMLADINOM

PRVI PRIMJER:

Es-Selamu alejkum! Imam 21 godinu i već od malih nogu me interesovalo sve o islamu i počela sam da učim i čitam knjige o islamu rano. Slučajno sam upoznala jednog momka sa kojim sam sad 2 godine zajedno, u početku nikad nisam htjela sa ostajem sa njim nasamo, nisam ga jednostavno voljela, a on je ludio za mnom, sve je radio za mene, za mene je to sve bila samo avantura, međutim nakon vremena sam se počela zaljubljivati u njega pa sam ga i zavoljela, pa ga sada volim i previse.

Prije pola godine sam spavala s njim, iako sam znala da pravim jednu veliku grešku, ali nisam gledala na to, jer sam bila luda za njim. Prije nekoliko mjeseci sve je počelo da ide na krivo, roditelji su mu saznali da ima curu ali da nije njegove nacije pa je on raskinuo sa mnom jer me ne smije oženiti zbog njegovih roditelja – njegovi roditelji me ne vole sto nisam iste nacije kao i oni i rekli su mu da me nikad neće primiti i ako se on odluči za mene onda može da zaboravi svoje roditelje. Mene je to jako uvrijedilo, plakala sam noćima, nisam mogla da spavam, molila sam dragog Allaha da mi pomogne, ali pošto me on još voli zvao me da se nađemo i rekao mi je da će sve uraditi za mene, i da ne želi da se odvoji od mene i da želi ostati sa mnom dokle dragi Allah odredi, pa tu vezu još uvijek krijemo.

Ali boli me to što sam spavala s njim, svaki dan plačem, postala sam tako agresivna, niko me ne interesuje osim njega, bojim se da ću oboljeti zbog toga, nekad mi dodje nešto da mislim da ću poludjeti, počela sam sama sa sobom da pričam, ne želim da ostanem bez njega, ne znam da li je to Allahovo iskušenje ali ipak se svaki dan uzdam uz dragog Allaha i molim ga da me uputi na pravi put, i da mi pomogne jer ne znam da li ću ikad više naći drugog u kojeg ću se zaljubiti i njega zaboraviti. Molim vas da mi date neki savjet šta da radim.

* * *

DRUGI PRIMJER:

Prije 6 godina, na početku studija sam se pokrila, iako sam imala jako mnogo problema sa porodicom, čak sam i od kuće otišla, ali sam se uz Allahovu pomoć izborila i završila fakultet i našla posao, ali prije 3 god. sam upoznala momka kojeg sam jako zavoljela. Oboje smo bili studenti i mnogo sam razmišljala o tome da li se upustiti u vezu ili ne, ali sam na kraju pokleknula jer smo oboje bili na namazu i vjerovala sam da ćemo ući u brak ako ikada dođemo i blizu da počinimo blud ili imamo bilo kakav fizički kontakt. Međutim nakon samo 2 mjeseca počeli smo da imamo fizički kontakt, ali nikada nismo išli do kraja, čuvali smo moju nevinost za brak.

Na žalost u početku me nije grizla savjest zbog toga jer sam bila uvjerena da ćemo se brzo uzeti, jer smo oboje u islamu i jer se mnogo volimo. Međutim on nikada nije spominjao brak ili ako bi ga spominjao to je bilo u kontekstu: desit će se kada Allah odredi, kada budu ispunjeni uslovi, on studira ja studiram i tako. Nudila sam mu razne opcije, čak sam bila spremna napustiti posao i otići sa njegovim roditeljima živjeti samo da bi spasila svoj obraz. Noćima sam patila zbog toga. Zapravo sam živjela trostruki život, jedan u toku dana za naše prijatelje i roditelje, drugi za nas dvoje kada ostanemo sami sa šejtanom i treći za Allah kada bih se gorko kajala zbog svega što sam radila.

Noćima sam plakala kada bi on tražio od mene da ga ja oralno svojim ustima zadovoljim. Počela sam lagati sve ljude oko sebe jer su se svi pitali kao mi nakon 3 god. veze i nakon tolikog osamljivanja, svi su znali da se osamljujemo, nemamo fizički kontakt. U početku je bilo jako teško slagati, ali sam se vremenom tako uvježbala da sam znala i samu sebe ubijediti da nas dvoje nemamo fizički kontakt. Cijela ova situacija trajala je pune 3 god. Ja sam već počinjala da ludim. Vodila sam takav život, nisam ga mogla prekinuti, jer sam ga voljela, a pekla me savjest što činim veliki grijeh, a on nikako nije htio da se uzmemo.

_____________________________________________

Ako je ašikovanje zabranjeno, kako se onda oženiti/udati?

PITANJE: Selam alejkum, nedavno sam procitala jedno pitanje naše sestre, i dojmilo me da ste u odgovoru naveli da je šerijat i ašikovanje u suprotnosti, nek nas dragi Allah sacuva prokletog šejtana i neznanja, ali sam u osnovnoj školi iz vjeronauke radila jednu lekciju pod naslovom “Ašikovanje je bitan dio muslimanskog braka” i ne razumijem kako cemo zavoljeti neku osobu i stupit sa njom u brak ako ne znamo ništa o njoj (psihicki), tj. ako ne razgovaramo sa njom? Ne pišem ovo da bi se suprostavljala vašem mišljenju ili nešto slicno, nego i ja sam, hvala Bogu, muslimanka – bar se smatram takvom – a pošto jos nisam udata i, ako Bog da, doci ce vrijeme kada cu sebi traziti poštenog i odgojenog muza, pa kako da postupim tada?

ODGOVOR:

AlejkumusSelam!

Ašikovanje i zabavljanje kao vid kontakta između djevojke i mladića koji su prisutni kod nas i rasprostranjeni i udomaćeni kod mnogih muslimana islam ne poznaje niti opravdava, te stoga nisu prihvatljivi jer se kose sa mnogim šerijatskim tekstovima.

Da je ašikovanje i zabavljanje zabranjeno i da to nije islamski način taženja bračnog druga ukazuju mnogi šerijatski tekstovi. Naravno, nema ajeta ili hadisa niti izreka selefa ovog Ummeta u kojima se spominje riječ ašikovanje ili zabavljanje sa kojima bi se dokazivala zabrana istih. Nego šerijatski tekstovi koji govore o relaciji između muslimana i muslimanke stranjakinje (tj. one kojoj on nije mahrem) nam ukazuju da je nemoguće spojiti te šerijatske tekstove sa onim što se u praksi smatra i upražnjava kao ašikovanje i zabavljanje.

Naime, sljedeći šerijatski tekstovi ukazuju da je ašikovanje i zabavljanje nespojivo sa njima:

Prvo: Allah, subhanehu ve te’ala, naređuje muškarcima da obaraju svoje poglede, tj. da ne gledaju u žene: “Reci mu’minima neka obore poglede svoje (od onog što im nije dozvoljeno gledati) i neka čuvaju stidna mjesta svoja” (En-Nur 30), a u hadisu koji će doći je pojašnjeno da nije dozvoljeno gledati u žene starnjiknje osim prvog pogleda.

Drugo: zabranjeno je muslimanu da se osami sa ženom kojoj nije mahrem. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Neka se niko od vas ne osamljuje sa ženom osim ako je sa njom mahrem (otac, brat, dajdža i slično)” (Buharija i Muslim). Da nije dozvoljeno muslimanu muškarcu da se osami sa ženom stranjkinjom prenosi imam Nevevi da je na tome idžamu (kosenzus) učenjaka ovog Ummeta.

Treće: prvi nenamjerni i nehotični pogled muškarca u ženu stranjkinju je dozvoljen i oprašta se, dok su pogledi koji slijede poslije toga zabranjeni. Bilježi Muslim u svom Sahihu da je Džerir, radijallahu anhu, pitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o iznenadnom pogledu (u žene), pa mu je rekao: “Okreni svoj pogled“. Takođe, kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Aliji, radijallahu anhu: “O Alija, ne slijedi pogled za pogledom, tebi pripada prvi a nije tvoj drugi” (Ebu Davud, Tirmizi, Ahmed i Hakim, Tirmizi i Albani ga ocjenjuju dobrim a Hakim vjerodostojnim).

Četvrto: ženi je zabranjeno da opisuje svom mužu ili sestri svome bratu neku drugu ženu stranjkinju kao da je vidi ispred sebe. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu: “Neka žena ne opisuje neku drugu ženu svome mužu tako kao da gleda u nju“. Znači, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranjuje opisivanje neke žene stranjkinje tako kao da je vidi ispred sebe, pa kako onda da bude sa njom i gleda u nju a nije mu cilj ženidba nije je ona na udaju?

Peto: ašikovanje i zabavljanje vode u osamljivanje, naslađivanje sa pogledom, šejtanskom uljepšavanju toga što rade, pa onda i u ljubljenje, grljenje, naslađivanje u tjelesnom dodirivanju jednog drugog i rađenju svega mimo zinaluka, a često to završi i samim zinalukom. Uzvišeni Allah je zabranio zinaluk riječima: “I ne približavajte se zinaluku” (El-Isra’ 32). Znači, Allah subhanehu ne zabranjuje samo zinaluk nego i svaki vid približavanja zinaluku, a nema sumnje da ono što se radi prilikom ašikovanja da je vid približavanja zinaluku.

Šesto: momku koji je na ženidbu dozovljeno da kradom ili uz prethodni dogovor vidi djevojku koju hoće da zaprosi, čak je dozvoljeno da joj vidi kosu i slično. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada neko od vas hoće da zaprosi ženu ako je u stanju da vidi ono što će ga navesti da je oženi neka to učini“. (Ebu Davud i Ahmed, šejh Albani ga ocjenjuje dobrim) Prema tome, ako je onome ko hoće da oženi neku ženu dozvoljeno da je vidi radi prosidbe, kao što je došlo u hadisu, onda to znači da sastajnje sa njom, osamljivanje i sve ostalo što se radi prilikom ašikovanja ili zabavljanja nije dozvoljeno.

Sada se postavlja pitanje da li je moguće spojiti ove šerijatske tekstove u kojima je došlo: da muškaracu nije dozvoljeno da gleda u ženu stranjkinju osim prvi nehotični pogled, da se ne smije osamiti sa njom, da mu je ne smije opisivati neko drugi kao da je vidi ispred sebe, da se ne približava zinaluku, tj. onome što vodi u zinaluk, da mu je dozvoljeno da je vidi (ako ona pristane) samo ako hoće da je zaprosi nakon što mu se svidi. Da li se ovo može spojiti sa onim što se radi tokom ašikovanja: osamljivanju, naslađivanju sa pogledom u ženu i obrnuto, izazovnom oblačenju od strane žene ili muškarca koji podstiču na to da požele jedno drugo, šejtanskom uljepšavanju svega toga što rade, često to odvede i u ljubljenje, grljenje, naslađivanje u tjelesnom dodirivanju jednog drugog i rađenju svega mimo zinaluka, a nerijatko završi i zinalukom.

A sve ovo bude još pod izgovorom da se bolje upoznaju ili čak da se probaju. Odgovor na ovo pitanje prepuštam vama. Takođe, ne bi trebalo biti sumnje kod onih koji pameti, životnog iskustva i trunke ljubomore imaju, a da ne govorimo ispravnog šerijatskog znanja, da su ašikovanje i zabavljanje putevi koji vode u zinaluk. A Uzvišeni Allah je zabranio da se ide putevima koji vode u zinaluk.

Ako su ašikovanje i zabavljanje zabranjeni kako da se djevojka uda i mladić oženi? Odgovor je jednostavan. Kada mladić bude spreman za brak (tjelesno, materijalno i psihički) i ima namjeru da se ženi na njimu je da se raspita preko poznanika, rođaka i rodica, prijatelja, svoje sestre ili majke gdje ima djevojka na udaju. Tako momak koji je na ženidbu kada želi da upozna djevojku prvo što treba da je pita je da li je na udaju. Pa ako bude odgovor negativan nije mu dozovoljeno da dalje sa njom kontaktira. Takođe, djevojka koja je na udaju kada joj pristupi neki mladić koji joj dopao prvo što treba sa njim da ustanovi je da li on stupa sa njom u kontakt jer se želi ženiti ili radi ašikovanja i zabavljanja. Ako je ovo drugo nije joj dozvoljeno da sa njim kontaktira.

Kada mladić sazna za osobu koja mu odgovara, ili ako je na neki drugi način upoznao ili čuo za osobu koja je mu se sviđa, mustehab je da je vidi kradom ili uz njen pistanak, kao što je došlo u vjerodostojnim hadisima. Nema smetnje da se sastanu onoliko puta koliko je dovoljno da saznaju osnovne stvari jedno o drugom. Da bi bilo dozvoljeno da se sastane sa djevojkom mora biti prisutan njen mahrem (muška punoljetna osoba, a ne dijete, sestra ili njena majka), ili ako to nije izvodljivo dozvoljeno je da se sastanu na javnom mjestu gdje ima ljudi. Kada mladić zaprosi djevojku a ona pristane na udaju ili zatraži vremena da razmisli, nije im dozvoljeno da se osamljuju, sastaju bez mahrema, bespotrebno kontaktiraju i slično, jer mu ona nije žena. Uglavnom, ovako bi trebao da izgleda način kontaktiranja mladića i djevojke prije stupanja u brak.

Ne postoji nešto što se u Šerijatu naziva islamskim ašikovanjem niti je tzv. “islamsko ašikovanje” šerijatski prihvatljiva baština naroda koji su prihvatili islam. To što se o ašikovanju uči na vjeronauci ili medresama nije dokaz da je to šerijatski ispravno i dozvoljeno. Jer ono što smo svi dužni slijediti su argumenti Kur’ana i sunneta, a oni ukazuju da su ašikovanje i zabavljanje šerijatski sporni i neprihvatljivi. Sa druge strane, koliko je stvari koje se uče na vjeronauci i u medresama a koje su pogrešna tumačenja islama poput novotarije mevluda, tevhida, sedmina, Ajvatovice, djevojačke pećine i slično. Dok se oni koji pokušavaju ukazati na ovakva i mnoga druga nakaradna tumačnja islama i zastranjivanja od strane zvaničnih institucija u mnogim muslimanskim zemljama nazivaju vehabijama, selefijama ili redukcionistima i slično, kako bi se ljudi odvraćali od slijeđenja istih.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta