Ishrana i zdravlje

Koja je najbolja prehrana ljeti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pravilna prehrana po savjetima nutricionista ljeti podrazumijeva laganu hranu koja sadrži što više vode, minerala i vlakana, a manje masnoća i proteina. Zdravstvene blagodati su brojne, od zaustavljanja štetnih slobodnih radikala i protuupalnog djelovanja do snižavanja kolesterola. Masnu, prženu i prejako začinjenu hranu trebali bismo izbjegavati tijekom cijele godine, a naročito ljeti. Navest ćemo neke namirnice koje će goditi našem organizmu u ovim ljetnim mjesecima…

1.Voda – Voda je velika blagodat od Allaha, neophodna ljudima, životinjama i biljkama za život. Koristi nam za piće, kuhanje, kupanje, abdest… Gospodar je vodu spomenuo u Časnom Kur’anu na više mjesta, u suri El Enbija, 30.ajet, kaže: Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo?

Ne čekajmo da ožednimo da bismo posegnuli za čašom vode, jer žeđ je već početna reakcija blage dehidriranosti. Nadalje, znakovi na koje trebamo pripaziti su glavobolja, suha usta i koža, umor ili slabost. Ljudski organizam se sastoji od  čak 60-70% vode, a njen unos je važan pogotovo ljeti jer je naše tijelo gubi znojenjem. Iako većini nas godi ledena voda, preporuča se piti voda bliža sobnoj nego sibirskoj temperaturi 🙂

2. Krastavice – Još jedna namirnica spomenuta u Časnoj Knjizi. Svježi krastavac, odnosno krastavice, su jedna od najpopularnijih namirnica ljeti, najčešće korištene u osvježavajućim salatama. Kao povrće koje se sastoji od 90% vode (ili više), imaju vrlo malo kalorija, a kora je bogata vlaknima i vitaminima.

3. Lubenica – Mnogi od nas vole slatko, a lubenica je super zamjena za čokoladu, kolače i slično. Zadovoljit će našu potrebu za slatkim, a uz to vrlo je zdrava. Lubenica sadrži aminokiselinu citrulin i pomaže zdrav rad srca. Također, studije ukazuju da lubenica smanjuje nivo kolesterola u krvi te sprječava nastanak ateroskleroze. Lubenica sadrži vitamine B6, B1 i vitamin C, bogata je i manganom i beta karotenom. Svi ti vitamini i minerali bitni su za naš imuni sustav. Lubenica potiče rad bubrega i čisti tijelo od toksina, a na 100 grama ima samo 30 kalorija.

4. Tikvice – Slične su krastavcima izgledom i sastavom. Vrlo su zdrave i pune vlakana, a pripremati ih možemo na mnogo načina. Kalorijski su siromašne, a bogate vitaminima.

5. Rajčice – Još jedna super-hrana u kojoj uživamo svakog ljeta. Mnogo je sorti rajčica, a zajedničko im je da su sve bogate antioksidansima i vitaminima. Neki od njih su biotin, vitamin B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Tu je i vitamin K, te značajan postotak folne kiseline. Osobe koje pate od migrena ponekad se zaista osjećaju bespomoćno. Ipak, možda vrijedi pokušati boriti se protiv migrene rajčicom. Riboflavin ili vitamin B2 kojim rajčica obiluje pokazao se učinkovitim u smanjenju učestalosti napadaja migrene. Rajčice su vrlo dobar izvor kroma, čiji adekvatan unos je vrlo važan za dijabetičare. Ovaj nutrijent pokazao se djelotvornim u održavanju adekvatne razine šećera u krvi.

6. Piletina, puretina – Pileća i pureća prsa su izvor visokokvalitetnih bjelančevina, a istovremeno su siromašna mastima. Od vitamina, u značajnijoj količini su u pilećem bijelom mesu prisutni vitamin B3 (niacin) i B6. Vitamin B3 sudjeluje u stvaranju hormona i stanica, pomaže cirkulaciju i ublažava upalne procese u organizmu. Vitamin B6, kojeg smo već spomenuli, igra nezamjenjivu ulogu u mnogim reakcijama metabolizma. Možemo ih pripremiti na razne načine, od juha, salata, grill i slično. Kao i za ostale namirnice, poželjno ih je pripremati sa što manje masti (kuhano, grill ili u pećnici sa povrćem), umjesto pržiti ili pohati, a ako imamo mogućnost koristiti maslinovo ulje umjesto suncokretovog, još bolje.

7. Riba – Kao i meso peradi, riba je lagana i poželjna za konzumaciju barem 1x tjedno, naročito ljeti. Posebno je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju razinu kolesterola i poboljšavaju elastičnost stijenki krvnih žila. Odličan su zaštitnik krvožilnog sustava, pomažu regulaciji krvnog tlaka i smanjuju rizik od začepljenja krvnih žila. Imaju i izražena anti upalna svojstva. Pastrva, npr., uz osim navedenog, sadrži i vitamin A. Udio vitamina B12 je izrazito visok, a od minerala se ističu mangan i fosfor. Pastrva je također dobar alternativni izvor proteina mesu jer je niskokalorična namirnica s malim udjelom masti.

Tu su i smokve, dinja, grožđe, banane i hurme, koje Allah Uzvišeni također spominje u Kur’anu. Na kraju, zaključujemo da je kod ljetne prehrane najbitniji dovoljan unos tekućine, lagane i raznovrsne namirnice u umjerenim količinama.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta