Ishrana i zdravlje

Koliko kilometara je potrebno pretrčati za potrošiti kalorije jedne čokoladice?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kalorija, riječ od koje gotovo svaka žena strepi, pritom ih sitničavo brojeći kako ne bi pretjerale u omiljenim slasticama… Najčešće su u pitanju čokoladice, ali tko bi pak preživo taj PMS bez njih?!No, treba imati mjeru. Ipak, moje mišljenje jest da je brojanje kalorija nepotrebno i svakako uzalud potrošeno dragocjeno vrijeme budući da nismo svi isti, stoga i naša dnevna potreba za kalorijama ovisi o cijelom nizu različitih faktora (spolu, dobi, navikama, fizičkoj aktivnosti, konstituciji itd.). U principu je najvažnije da osoba zna prepoznati kvalitetniju namirnicu od one manje kvalitetne. Međutim, poznavajući barem približnu kalorijsku vrijednost namirnice budimo svijest o onome što i koliko unosimo u vlastiti organizam, a vjerujte, određene namirnice i njihova energetska vrijednost mogle bi vas zaista zaprepastiti.

kalorije

No, krenimo prije svega razjasniti sam pojam kalorije, što ona zapravo predstavlja?
Kalorija je jedinica za energiju (toplinu) koji je potrebno utrošiti da bi se 1 gram vode pri tlaku od jedne atmosfere zagrijao za 1ºC.

Postoje tablice kalorija u kojima se možete informirati koliko određena namirnica sadrži energije. Uglavnom je sve izraženo u težini od 100 g namirnice. Proučavajući tablicu kalorija uvidjet ćete kako su određene namirnice vrlo kalorične, a da istodobno nisu nutritivne, poput fast food-a i slatkiša, a druge su pak niskokalorične, a vrlo nutritivne, što znači da sadrže brojne vitamine i minerale, baš poput voća i povrća.

kolač_kalorije

 

Uz pravilnu prehranu, dakako, važna je i tjelovježba kojom održavate vitku liniju te tonus mišića. No, ako od vježbanja zazirete, a čokoladu volite, a pritom svako proljeće očajavate jer ljeto je pred vratima i vi opet imate višak kilograma za skinuti te nemate pojma kako je do svega toga došlo, možda si stvari trebate postaviti drukčije, plastičnije? Znate li da 100 g mliječne čokolade sadrži čak nevjerojatnih 550 kalorija! Ne znam znači li vam ta brojka išta te mislite li da je to puno ili vam se pak ne čini previše, ali što mislite, koliko je vježbanja (pretrčanih kilometara) potrebno da biste svu tu energiju sagorjeli? Preciznije, 550 kcal odgovara otprilike 1 satu vremena intenzivnog aerobika ili pak sat vremena trčanja brzinom od 8 km/h.

Dakle, 550 kcal u namirnici od 100g grama je jako velika energija koju je, dakako, lakše pojesti, nego kasnije istu potrošiti. Naravno, kao posljedica visokog energetskog unosa, a nedovoljne potrošnje, dolazi do gomilanja viška kilograma (sala!), a ipak morate imati na umu da 550 kcal koliko čokolada sadrži jest čak četvrtina vaših dnevnih energetskih potreba, zbog toga biste svakako s takvim namirnicama trebali biti umjereni. Kockica ili dvije dnevno bit će sasvim dovoljne da udovoljite svojoj žudnji za slatkim, a da pritom i dalje izgledate zanosno. Uz pravilnu prehranu i tjelovježbu zaista se ni najkaloričnijih namirnica ne morate bojati ni odreći.

L. Rađa – zdravakuhinja.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta