Zdravlje

Koja je povezanost autofagije i islama?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Autofagija je pojam za koji u zadnje vrijeme možemo sve više čuti na raznim podcastima, emisijama o zdravlju itd. Internet je pun članaka o ovom čudu zvanom autogafija.

Što je ustvari autofagija?

Autofagija je mehanizam u ćeliji  koji nastupa u periodima gladovanja tj. posta, te omogućava organizmu da preživi stvarajući energiju reciklažom. Riječ autofagija se sastoji od dvije riječi “Auto” = samo i  “fagija” = jesti. Dakle, doslovno značenje autofagije je „jesti sebe“.

To je zato što je autofagija mehanizam samo-očuvanja putem kojeg organizam može ukloniti nefunkcionalne, oštećene, bolesne ćelije i djeluje na taj način da reciklira ove ćelije i čisti nas od toksina.

Koja je svrha autofagije?

Svrha autofagije je uklanjanja viška tj. ostataka koji su štetni po zdravlje i samoregulacija metabolizma na nivou ćelije koji će uticati na cijelo tijelo i dovesti do optimalnog zdravlja. To je u isto vrijeme i recikliranje i čišćenje, baš kao da smo pritisnuli  dugme za resetiranje na našem tijelu. Pored toga, autofagija pomaže prilagođavanje kao odgovor na različite stresove koji su se godinama ili možda i desetljećima nakupljali u našim ćelijama.

Znanstveni pristup

Istraživanja o autofagiji su počela još 1950ih godina, a kako napreduje zanimanje znanstvenika i sama tehologija tako se i dolazi do novih otkrića. Japanski biolog i Ōsumi  Yoshinori je zaslužan za razumijevanje važnosti autofagije u mnogim fiziološkim stanjima kao što su odgovor na infekciju, nedostatak hranidbenih tvari, bolesti poput raka i neuroloških bolesti. Godine 2016. dobio je i Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu. Ohsumijev rad je posebno značajan za medicinu u 21. vijeku.

Znanstvenici su otkrili da post u trajanju od 12 do 24 sata pokreće autofagiju. Postoji veliki broj istraživanje koja povezuje post – tzv. „intermittent fasting“ sa boljom kontrolom šećera u krvi, smanjenom upalom, gubitkom težine, jačanjem imuniteta i poboljšanom funkcijom mozga.

Povezanost autogafije i islamskog posta

Mi muslimani znamo da nam je naređen ramazanski post, kao najznačajniji i obavezan post za sve punoljetne vjernike (uz iznimke, tj.one koje je Uzvišeni Allah oslobodio dužnosti posta kao što su npr.teško bolesni). Ako razmislimo o načinu posta koji nam je propisan, shvatit ćemo da je upravo taj post vrsta autofagije. Post je propisao Uzvišeni Allah, Koji je Stvoritelj i poznaje nas bolje nego što sami sebe znamo. U 183. ajetu sure El-Bekare Allah kaže: O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da bi ste se grijeha sačuvali.

S ovim tzv, jednomjesečnim remontom, naše tijelo se doslovno resetira i Allah nam daje priliku da krenemo nakon ramazana daleko zdraviji, očišćeni od grijeha i toksina. Osim ramazanskog posta koji je obavezan tu je i dobrovoljni post koji možemo prakticirati tokom ostalih mjeseci, npr. post ponedjeljkom i četvrtkom: Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da je rekao: Djela se predočavaju Allahu ponedjeljkom i četvrtkom, pa volim da se moje djelo predoči, kad postim. (Muslim)

Uz sve navedene faktore dobrobiti posta koji je propisan davno prije nego je znanost otkrila autofagiju, čak i osoba koja nije musliman može zaključiti da sve ovo nije mogao jedan čovjek znati i izmisliti, već je to mogao znati samo Bog.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta