Ishrana i zdravlje

Kokice: nutritivna vrjednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kokice sadrže gotovo 13 g proteina na količinu od 100 g. Radi se o zavidnoj količini proteina, s obzirom na njihovo biljno poreklo. Ako zbog nečega treba da jedeš kokice, onda su to vlakna. Tvoj stomak će biti veoma zahvalan na kokicama koje pojedeš, jer vlakna kao veliki prijatelj probave pospešuju pokrete organa za varenje i hrane tvoju crevnu floru. Štaviše, nauka sve češće potvrđuje da je zdrava flora u crevima pravi lek za imunitet.

Kokice su veoma bogate tiaminom, niacinom i vitaminom B6, koji spadaju u kompleks vitamina B. Osim toga, kokice se ubrajaju u namirnice bogate gvožđem i cinkom. Porcija kokica od 100 g zadovoljava 18% preporučenog dnevnog unosa gvožđa i 21% preporučenog dnevnog unosa cinka. Magnezijum, fosfor, mangan i bakar takođe su izraženo prisutni u kokicama.

Uz to, kokice obiluju antioksidansima iz grupe polifenola. Pojedini stručnjaci smatraju da na uporne zdravstvene probleme kao što je kandida povoljno utiče ishrana u kojoj je nekoliko puta nedeljno dozvoljeno jesti kokice za užinu. Sve navedeno kokice čini veoma primamljivom namirnicom za uključivanje u svakodnevnu ishranu. Nažalost, zbog velike količine ulja na kojoj se pripremaju, kokice se uglavnom ne smatraju zdravom namirnicom.

Ukoliko želiš da iskoristiš sve hranljive vrednosti kokica, i da od nezdrave grickalice napraviš zdravu, onda obrati pažnju na način pripreme.

Uticaj kokica na kilažu

Ne računajući ulje, kokice nisu preterano kalorične, i zato njihov uticaj na tvoju kilažu najviše zavisi od načina pripreme. Kokice je najbolje da pripremaš “na vazduhu”, odnosno u aparatu za kokice, bez korišćenja dodatnog ulja. Ako kokice pripremaš na tradicionalan način, obrati pažnju na to koju vrstu masti ili ulja koristiš. Imaj u vidu da se u zdrave varijante ubrajaju ulja kao što su kokosovo i maslinovo ekstra devičansko ulje.

Kokice pripremane na rafinisanom biljnom ulju, za koje je dokazano da ima loš uticaj na zdravlje, ovu namirnicu pretvaraju iz veoma zdrave u izuzetno nezdravu i kaloričnu hranu. Pripremljene na ovaj način, kokice ti donose više štete nego koristi.

onefit.rs

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta