Ishrana i zdravlje

Zašto svaki dan trebate pojesti po jednu jabuku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jednostavni odgovori nekad su i najkorisniji, što najbolje dokazuje voćka koju će vam za održavanje zdravlja preporučiti svaki ljekar i nutricionista. Znate li zašto trebate pojesti bar jednu jabuku svaki dan?

Iako je od nje moguće napraviti sok, marmeladu, žele, ocat i različite kolače – najbolje ju je jesti sirovu. Jabuka je bogata hranjivim sastojcima te sadrži gotovo sve nutritijente koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma. Naprimjer, jedna srednja jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, 14 posto dnevne doze vitamina c, šest posto dnevne doze kalijuma i čak pet posto dnevne doze vitamina K. Osim toga, konzumiranjem ove voćke u organizam ćete unijeti polifenole, ali i vitamine A, E, B1, B2 i B6.

Prije svega, svakodnevnim konzumiranjem jabuka pridonijet ćete održavanju zdravlja vaših zuba i desni. Iako ne mogu u potpunosti zamijeniti četkicu, zubnu pastu i konac – jabuke čiste zube tako što snižavaju broj bakterija koje se nalaze u vašim ustima. Pored toga, ojačava zube i spriječava razvoj karijesa.

Fenolno jedinjenje koje se nalazi u kori jabuke smanjuje nivo holesterola u tijelu – što pomaže radu srca. Pored toga, jabuka sadrži mnoštvo vlakana čije konzumiranje pomaže u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Ovo voće sadrži flavonoide, koji imaju antioksidansni učinak na živčani sistem (Parkinsonovu bolest karakterizira poremećaj centralnog živčanog sistema).

Flavonoidi pomažu i u smanjivanju rizika od raka prostate i pluća, dok se u kori jabuke nalazi mnoštvo slojeva triterpenoida, koji ubija stanice raka – što je posebno važno za zdravlje grudi, debelog crijeva i jetre.

Jabuke sadrže kvercetin, što je antioksidansna tvar zbog koje ona djeluje protuupalno, antialergijski i antivirusno. Samim time – jabuke smanjuju razvoj dijabetesa, zgrušavanje krvi i stvaranje mokraćne kiseline te osim toga pozitivno utječu i na disanje jer konzumacijom pet ili više jabuka sedmično značajno unaprijeđujete rad pluća.

Zbog vlakana koje sadrži u sebi, ovo voće je sjajno oružje u borbi sa probavnim problemima. U slučaju zatvora upit će vodu iz crijeva kako bi ona bolje proradila, dok će u slučaju dijareje upiti višak vode iz stolice.

Važno je znati: Stručnjaci preporučuju jednu do dvije jabuke dnevno, jer bi sve više od toga moglo stvoriti probleme u organizmu (probavne smetnje, fluktuacije šećera u krvi, dodatni stres za crijeva…). (Klix)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta