Tekstovi

Koristi istigfara

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Došao je neki čovjek kod Hasana el-Basrija, radijallahu anhu, i rekao mu: “O Ebu Seide, prestale su kiše, šta nam oporučuješ?” “Oporučujem vam istigfar (traženje oprosta)”, reče Hasan el-Basri. Otišao je taj čovjek pa je došla jedna žena i rekla: “O Ebu Seide, Allah mi nije podario dijete, pa šta mi oporučuješ?” “Oporučujem ti istigfar.” Otišla je žena pa je došao neki siromah i rekao: “O Ebu Seide, ja sam siromašan, pa šta mi oporučuješ?” “Oporučujem ti istigfar”, reče Hasan. Prisutni ga upitaše: “Zar je istigfar rješenje za sve?” Reče Hasan el-Basri: “Da, to su Allahove riječi: “I govorio bi: Tražite od Gospodara svoga oprost jer On, doista, mnogo prašta. On će vam kišu obilnu slati i pomoći će vas imanjima i sinovima, i daće vam bašče, i rijeke će vam dati.” (71:10-12)
 
Zadesila te briga? Na tebi je da činiš istigfar. Zadesila te je tjeskoba u grudima i srcu? Čini istigfar. Nemaš novca, dugovi se gomilaju i nastanile su te brige? Na tebi je da mnogo činiš istigfar. Nema ništa bolje od istigfara. Lukman bi sjedio sa sinom i govorio bi mu: “Sine moj, mnogo govori: “Allahu, oprosti mi.” Stalno govori to, jer ima sahat u kojem Allah prima dove, pa možda pogodiš taj sahat.” 
 
Stalno govori: “Estagfirullah“, izjutra i naveče, dok voziš, sjediš, stojiš, ležiš. Uvijek čini istigfar. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi tokom samo jednog sijela Allaha za oprost molio 70 puta, nekad 100 puta. Mnogo je govorio: “Estagfirullah” i “Estagfirullah ve etubu ilejh” – Molim Uzvišenog da mi oprosti i njemu se kajem. Kad je bilo pomračenje Sunca za vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao je namaz za pomračenje Sunca, zatim je pao na sedždu i ashabi su ga čuli kako plače dok govori: “Allahu, nemoj da se ovo dogodi dok sam ja među njima. Allahu, nemoj da se ovo dogodi sve dok te za oprost mole.” “Allah ih nije kaznio jer si ti među njima bio, i Allah ih neće kazniti sve dok neki od njih mole da im se oprosti.” (8:33)
 
Jedan od učenjaka bi tokom vožnje mnogo molio Allaha za oprost, pa ga je jedan učenik upitao: “Šejh, ti u svom autu stalno izgovaraš riječi istigfara, zašto?” Odgovorio je: “Zar nisi čuo Allahove riječi: “Allah ih neće kazniti sve dok mole za oprost.” (8:33) Allah te neće kazniti ako Ga moliš za oprost. Allah će ti otkloniti brige ako Ga za oprost moliš. 
 
Jednom nas je žena nazvala u toku emisije i rekla: “Iskušana sam neplodnošću, 15 godina doktori ništa nisu mogli, kod svakog doktora sam otišla, svaki lijek sam probala, otišla sam u razne zemlje, i tako 15 godina sve dok nisam nadu izgubila. Pa sam čula savjet od jedne sestre koja mi je rekla: Treba samo da istigfar činiš. Pa smo moj muž i ja 6 mjeseci tražili oprost.” 6 mjeseci nisu prestajali tražiti oprost, ne dan ili dva, ne mjesec ili dva, već 6 mjeseci bez umora i iscrpljenosti! Pa nas je nazvala i rekla: “Želim da vas obradujem, Allah mi je podario dijete.” Nakon 6 mjeseci traženja oprosta. 
 
Ako traženje oprosta izađe iz srca, ono se uzdigne prema nebu i otvore mu se nebeske kapije. 
 
Nebil el-Ivedi
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta