brown wooden wall

Kuds i Palestina su islamsko pitanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
 
Ne želeći da glumim nekog analitičara iznijecu svoje razmišljanje po pitanju dešavanja u mubarek zemlji. Ne gledamo ništa novo što nismo vidjeli do sada. “Država Izrael” nastavlja sa otimanjem palestinske zemlje i sve to po vac odavno isplaniranom planom i koracima. Braća palestinci se legitimno protive i bore za svoje svetinje kako znaju i umiju. Izbijaju sukobi, nastavlja se ubijanje nemoćnih, ruše se zgrade. U međuvremenu međunarodna zajednica pokazuje svoje pravo lice kao i mnogo puta prije. Muslimanski lideri galame i obećavaju pomoć, koja će na kraju ogledati u finansijskoj pomoći da se obnove srušene zgrade, bolnice, škole,,, U međuvremenu zulumcari će oteti još jedan distrikt u Jerusalemu u koje će naseliti svoje nasilnike i tako po ko zna koji put. Doći će do primirja i tako dalje i tako dalje.
 
A onda se mi u Bosni ko cudimo na sve to što se dešava. Pa zar mi nismo preživjeli takvu međunarodnu zajednicu i još uvijek prezivljavamo sa luđackom dejtonskim košuljom i sa raznim poznatim i nepoznatim non-paperima ?! Pa zar nas nešto može više iznenaditi. A u biti glavni je pitanje šta smo mi radili i uradili proteklih 25 godina nakon agresije i genocida. Nismo uspjeli da Srebrenica kao mjesto genocida ima poseban status. Nismo uspjeli da izgradimo svijest o značaju povratka, svijest kakvu je imao r.Bracuka u Kozluku. Zar svaka čaršija, grad nije mogao da ima svoga Bracuku, umjesto aga i begova. Zar nismo mogli imati 50% mjesta u parlamentu manjeg entiteta, zar to nije trebao biti nacionalni i državni projekat nulte kategorije.
 
Zar nismo i mi u federaciji poput muslimanskih lidera koji galame u zaštiti Kudsa, prema našim herojima povratnicima, koji nemaju pravo na život, ne dozvoljavaju im da se zaposle u državne institucije, osporavaju im pravo na jezik, zakonom o katastru otimaju im zemlju…… Mi zagalamimo po društvenim mrežama ko biva brinemo se i borimo se za njih. Jeste tako je dok nam ne nabace neku drugu teme i tu se naša briga i borba za prava povratnika završava a recimo zakon o katastru se provodi i nastavlja se pljačkati imovina, naša imovina, kao što će se pokrasti i uzurpirati još jedan distrikt, mahala u Jerusalemu.
Na žalost nemamo vodstvo, umni ljudi su se usutili i povukli. Nemamo ni plana ni vizije šta hoćemo niti šta želimo. Zivotarimo od danas do sutra, ali baš zivotarimo . Uvijek sam govorio da smo mi dobar narod, jer narod koji je se odbranio i opstao nakon svega i pored onakve i ovakve današnje međunarodne zajednice, ne može biti da ne valja. Jednostavno se bojim drugačiji misliti o našem narodu. Krajnje je vrijeme da se probudimo, zar nas šamari od sirotinjskih vakcina, današnji dolazak vlade iz Beograda…ne mogu ili ne želimo da nas probudi, ili je nama interesantnije praviti razne šou nastupe po društvenim mrežama i napadati, lagati i potvarati jedni na druge.
Blago li se braci u Palestini koji čuvaju čast i dostojanstvo svih nas. Blago li se našim povratnicima koji uprkos svim problemima i nepravdi nastavljaju borbu pokazujući nama kako se brani država. Ne znam ili bojim se reći, blago li se nama, nama koji iz “udobnosti sve to posmatramo i kobejagi se brinemo i borimo.
A Gospodar je najpravedniji sudac i čiji se zakon provodi na zemlji a sve prema zaslugama.
Neka je Allahova pomoć prema nejakima i obespravljenima i neka je Njegova kazna za zulumcare i nasilnike.”
 
Hfz. Sadrudin ef. Išerić, imam i hatib Careve džamije u Sarajevu
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta