Poučne priče i tekstovi

Kur’an

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kur’an je Allahova dz.s. rijec i Objava s kojom vjernik treba da ima prisnu vezu na svom napornom dunjaluckom putu. To je svjetlo koje taj put cine vidljivim i jasnim, te, u isto vrijeme, grije i obasjava sve dijelove vjernikove duse i bica, dajuci mu snage i poleta da na tom putu, prepunom raznih nedaca, iskusenja i zamki, hrabro i dostojanstveno ustraje i izdrzi.

Kur’an je vjerniku ucitelj koji ga poducava i odgaja postavljajuci jasna obiljezja i smjernice na njegovom putu. Zato vjernik treba da bude u bliskoj vezi s Kur’anom.Zivot s Kur’anom budi u dusi niz najfinijih osjecaja koje poznaje samo onaj ko se druzi s Kur’anom otvorene duse i srca, uz iskrenu zelju da bude upucen na pravi put.

Zivot s kur’anom je blagodat koju poznaje samo onaj koji ju je okusio, blagodat koja uzdize zivot, blagosilja ga, prefinjuje i oplemenjuje, i daje mu puni smisao. Zivjeti s Kur’anom znaci biti u Allahovoj dz.s. blizini i Njegovom okrilju. Kur’an je govor koji izvjescuje covjeka o njegovom stvoritelju, Allahu dz.s., o Njegovim osobinama i atributima, o Njegovoj moci, Milosti, Uzvisenosti, Sveznanju itd…

Ukoliko covjek covjek bude malo vremena provodio uz Kur’an i ne bude ga ucio i razmisljao o njegovim ajetima i porukama, onda , doista, postoji bojazan da se prekine ta ziva veza koja spaja vjernikovo srce s njegovim Gospodarom; bojazan da se na srcu nataloze razni nanosi koji su rezultat covjekove izlozenosti dunjaluku, materiji i razlicirim prohtjevima.

Iz knjige “Ramazan i teravija namaz”” dr . Sefik Kurdic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta