Poučne priče i tekstovi

Pokajnik

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Dosao neki covjek kod ucenjaka Ibrahima ibn-Edhema pa mu rekao :”O oce Ishakov , ja stalno grijesim o svoju dusu, pa daj mi savjet kako da spasim srce i da se grijeha prodjem“. Ibrahim mu rece: “Ako primis od mene pet savjeta i mognes ih primijeniti, grijeh ti vise nece skoditi.” Covjek mu tada rece:”Reci mi o oce Ishakov.

Onda mu Ibrahim rece: “Kad budes htio pogrijesiti prema Allahu dz.s. a ti nemoj jesti Njegovu opskrbu.” Covjek tada rece:”Pa sta da onda jedem kad je sve sto je na Zemlji Njegova opskrba?” Ibrahim mu tada rece:”Covjece zar je lijepo od tebe da jedes opskrbu Allaha dz.s. a istivremeno grijesis prema Njemu?” Covjek tada rece:”To nije lijepo od mene ,daj mi sada drugi savjet.

Ibrahim rece:”Kad htjednes uraditi grijeh prema Allahu dz.s. nemoj stanovati na mjestu koje je Allahovo.” Covjek mu rece:”Ovo je teze od onog prvog.Allahu dz.s. pripada istok i zapad, pa gdje onda da stanujem?” Ibrahim mu rece:”Zar je lijepo od tebe da jedes Allahovu dz.s. opskrbu i stanujes na Njegovoj zemlji a grijesis prema Njemu?”
Covjek rece :”To zaista nije lijepo ,daj mi treci savjet.”

Ibrahim mu rece: “Kad htjednes grijeh uraditi uradi ga gdje te niko ne vidi.” Covjek mu rece:”Kako, o oce Ishakov da to uradim,kad Allah dz.s. sve vidi i nista mu ne promice?” Ibrahim ga upita :”Covjece je li lijepo od tebe da jedes opskrbu Allaha dz.s., stanujes na Njegovoj zemlji i grijeh cinis a On te gleda?” Covjek rece: “To zaista nije lijepo. Daj cetvrti savjet.”

Ibrahim mu rece: “Kad ti dodje melek, koji je zaduzen za smrt, da ti dusu uzme ti mu reci sacekaj me malo i produzi mi rok dok se pokajem Allahu dz.s. iskrenom tevbom i dok uradim koje dobro djelo.” Covjek mu rece: “Ali melek to nece prihvatiti.” Ibrahim mu tada rece: “Covjece,ako ne mozes otkloniti smrt od sebe da bi se pokajao pa cemu se onda nadas i u sta se uzdas?” Covjek mu rece: “Daj mi peti savjet.”

Ibrahim mu rece: “Kad ti dodju zebanije (meleki koji kaznjavaju u dzehennemu) na Sudnjem danu da te povedu u dzehennemsku vatru ,ti nemoj ici sa njima.” Covjek rece:”Al to ne moze, nece mi to primiti, moracu ici ako oni dodju po mene da me vode u djehennemsku vatru.” Ibrahim ga onda upita :” Pa kako se onda nadas spasu?” Covjek tada rece:”Dosta mi je ,dosta mi je o oce Ishakov,trazim oprosta od Allaha dz.s. i Njemu se kajem.

I zaista taj covjek se iskreno pokajao i ostatak svog zivota proveo je kao dosljedni vjernik zajedno sa Ibrahimom ibn Edhemom.

Poslala sestra Ummu Emir!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta