Pokajnici

Kur’an je osvojio srce američkog profesora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dr. Jeffrey Lang izvanredni je profesor matematike na Sveučilištu Kansas, jednom od najvećih sveučilišta u Sjedinjenim Državama. Svoj vjerski put započeo je 30. siječnja 1954., kada je rođen u rimokatoličkoj obitelji u Bridgeportu u Connecticutu. Prvih 18 godina svog života proveo je u katoličkim školama, što mu je ostavilo mnoga neodgovorena pitanja o Bogu i kršćanskoj vjeri, rekao je Lang dok je ispričao svoju priču o islamu.

“Kao i većina djece kasnih 60-ih i ranih 70-ih, počeo sam preispitivati sve vrijednosti koje smo imali u to vrijeme, političke, društvene i vjerske”, rekao je Lang. “Pobunio sam se protiv institucija koje je društvo smatralo svetim, uključujući Katoličku crkvu”, rekao je.

Kada je navršio 18 godina, Lang je postao ateist. “Ako postoji Bog, a on je sav milosrdan i pun ljubavi, zašto onda postoji patnja na ovoj zemlji? Zašto nas jednostavno ne odvede na nebo? Zašto stvara sve te ljude da pate?” …Takva su mu pitanja tih dana padala napamet.

Kao mladi predavač matematike na Sveučilištu San Francisco, Lang je pronašao religiju u kojoj je Bog stvarnost. To mu je pokazalo nekoliko njegovih prijatelja muslimana koje je upoznao na sveučilištu. “Razgovarali smo o vjeri. Postavljao sam im svoja pitanja i bio sam stvarno iznenađen koliko su pažljivo i smisleno odgovarali, rekao je Lang.

Dr. Lang je upoznao Mahmouda Qandeela, saudijskog studenta kraljevskog izgleda koji je privukao pozornost cijelog razreda čim je ušao. Kada je Lang postavio pitanje o medicinskim istraživanjima, Qandeel je odgovorio na pitanje na savršenom engleskom i s velikom samouvjerenošću. Svi su poznavali Qandeela – gradonačelnik, šef policije i običan narod.  Qandeel je Lang-u dao primjerak Kur’ana i neke knjige o islamu. Lang je sam čitao Kur’an, pronašao je put do dvorane koju su vodili studenti na sveučilištu, koja je bila za molitvu i u osnovi se ‘predao’ bez velike borbe.

Osvojio ga je Kur’an. 

„Slikari mogu učiniti da se čini da vas oči portreta prate s jednog mjesta na drugo, ali koji autor može napisati stih koji predviđa vaše svakodnevne peripetije?… Svake noći bih formulirao pitanja i prigovore i nekako pronalazio odgovor sljedeći dan. Činilo se da autor čita moje ideje i piše u odgovarajućim redovima za moje sljedeće čitanje. Upoznao sam sebe na njegovim stranicama…”

Lang redovito obavlja pet dnevnih namaza  i nalazi mnogo duševnog zadovoljstva. Sabah-namaz smatra jednim od najljepših i najdirljivijih ibadeta. “Kao da privremeno napuštate ovaj svijet i komunicirate s anđelima zahvaljujući Bogu prije zore.”

 Na pitanje kako ga tako zadivljuje kada je učenje Kur’ana na arapskom, koji mu je potpuno stran, odgovara: “Zašto  bebu umiruje majčin glas?”.. Rekao je da mu je čitanje Kur’ana pružilo veliku utjehu i snagu u teškim trenucima. Od tada je vjera bila stvar prakse za Langov duhovni rast.

S druge strane, Lang je nastavio karijeru u matematici. Magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu Purdue. Lang je rekao da ga je matematika oduvijek fascinirala. “Matematika je logična. Sastoji se od korištenja činjenica i brojki za pronalaženje konkretnih odgovora”, rekao je Lang. “To je način na koji moj um funkcionira i frustrirajuće je kada se bavim stvarima koje nemaju konkretne odgovore. Imati um koji prihvaća ideje na temelju njihovih činjeničnih vrijednosti otežava vjerovanje u religiju jer većina religija zahtijeva prihvaćanje bez mnogo pitanja.., rekao je.  Islam se poziva na čovjekovo razmišljanje, rekao je.

Kao fakultetski savjetnik za Muslimansku studentsku udrugu, Lang je rekao da sebe smatra vezom između studenta i njihovih sveučilišta. Od sveučilišnih vlasti dobiva odobrenje za održavanje islamskih predavanja. “Cilj njihovog nastavnog savjetnika je pomoći im da zadovolje svoje potrebe u pogledu prilagodbe američkoj kulturi i procedurama sveučilišta. Oni cijene priliku da se zablude isprave”, rekao je.

Lang se prije 12 godina oženio saudijkom. Napisao je nekoliko islamskih knjiga koje su najprodavanije među muslimanskom zajednicom u SAD-u. 

Izvor: www.islamweb.net

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta