Tekstovi

Kur’an kaže da je Zemlja ravna?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zabluda je da se u Kur’anu kaže da je zemlja ravna.

 Zemlja je stvorena kao prostirka

Ajet na koji se misli pri gore navedenom stavu je: Allah vam je Zemlju učinio ravnom...” (Nuh, 19.) Međutim, ovaj ajet je izvučen iz konteksta. U narednom ajetu stoji objašnjenje prehodnog: “...da biste po njoj hodili putevima prostranim.” (Nuh, 20.)

Ista poruka se ponavlja u suri Ta-Ha, u 53. ajetu: On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!” – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno...”

Površima planete Zemlje, tj. njena kora , vrlo je tanka, manje od 30 milja, u poređenju sa Zemljinim radijusom koji je oko 3750 milja. Dublji slojevi Zemlje su vreli, tečni i nepristupačni za život. Zemljina kora je stvrdnuta ljuska na kojoj je život moguć. Kur’an to precizno opisuje kao prostirku, sloj po kojem možemo putovati.

Prostirka se ne koristi samo za ravnu podlogu

Ni jedan jedini ajet ne kaže da je Zemlja ravna, tj. da je ploča. Časni Kur’an samo uspoređuje Zemljinu koru s prostirkom. Prostirka se uglavnom postavlja po nepristupačnoj površini. Kur’an opisuje Zemljinu koru kao prekrivač bez kojeg ljudi ne bi mogli opstati i kretati se, zbog vreline i nepristupačnosti ispod Zemljine kore. Ovaj Kur’anski opis ne samo da je logičan već predstavlja i naučnu činjenicu koju su geolozi potvrdili mnogo vijekova kasnije.

 Zemlja je prostrta

U Časnom Kur’anu na nekoliko mjesta stoji da je Allah prostro Zemlju: “...i Zemlju smo prostrli...” (Ez-Zarijat, 48.)

Na drugim mjestima, Allah kaže da je Zemlja poput postelje: Zar Zemlju posteljom nismo učinili...” (En-Nebe’, 6.)

Ni jedan od ovih ajeta ne daje ni najmanju naznaku o tome da je Zemlja ravna. Oni samo ukazuju da je Zemlja prostrana, što se navodi kao razlog za razmišljanje: O robovi Moji koji vjerujete, Moja je Zemlja prostrana, zato se samo Meni klanjajte!” (El-Ankebut, 56.)

Zbog toga se nitko ne može pravdati da ne čini dobra djela jer mu je okruženje nevjerničko, te da ga ono tjera na grijeh.

Izvor: Odgovori na zablude o islamu (dr. Zakir Naik)

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta