Odgovori

Kvarenje posta spermom / Post i džunubluk

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kvarenje posta spermom 

PITANJE: Esselamu alejkum! Htio bih da znam da li sam pokvario post jer jutros sa sabah-namaza sam se dopisivao sa jednom devojkom vjernicom, ona nema nijednu njenu sliku niti bilo sta provokativno na facebook-u, a na njemu smo se i dopisivali. Dok smo pisali, malo sam se uzbudio ali nismo nista pisali provakativno ili pervezno i na to nisam obracao paznju da sam se uzbudio, pa onda kada sam legao spavati vidio sam jednu kap moga sjemena ili sperme i legao sam spavati i kada sam se probudio video sam jos jednu kap.Znam kada se desi u snu da to ne kvari, ali ovo je specifican slucaj nisam imao namjeru da se to desi, medjutim ne znam zbog cega sam se uzbudio i to desilo, pa mi recite da li je meni ispravan post ili nije ovog dana?

ODGOVOR: AlejkumusSelam! Istina je da hrana, piće i strast kvare post u kontekstu da obaveza posta nije spala sa osobe i da je dužna da naposti, s tim da zabranjene stvari umanjuju nagradu posta i zato musliman mora o tome da vodi računa. Dosta je puta spomenuto da kontakti između cure i momka nisu dozvoljeni van okvira htjenja sklapanja braka. Vi ste napravili prestup kada ste se dopisivali i u obliku kojeg ste spomenuli i na taj način ste ugrozili svoj post i njegovu nagradu.

A samo djelovanje pisanja, iako niste pisali provokativno ili pervezno je polučilo rezultat lučenja sperme. Kada ste vi bili povod izlazka sperme, vaš post je pokvaren – kod većine učenjaka – i dužni ste zatražiti oprost od Allaha, napostiti taj dan sa napomenom da se ne vraćate ponovno tom činu. Jer je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Ostavlja svoju hranu, piće i stras radi Mene”. (Muttefekun alejhi) A osoba kojoj izađe sperma čiji je on povod nije ostavila strast.

S tim da vi morate utvrditi da li je iz vas izašla sperma ili mezi, gdje je izlaz mezija i kvarenje posta predmet razilaženja učenjaka gdje je očitije mišljenje da ne kvari post. Allah najbolje zna.
_____________________________________

 Post i džunubluk

PITANJE: Može li čovjek, koji je imao odnos sa svojom ženom preko noći, postiti ako do zore se nije ogusulio zbog toga što nije čuo alarm za budjenje?

ODGOVOR: Post osobe koja zaposti u džunub stanju je ispravan jer se prenosi da je Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, zaticala zora dok je bio džunub od odnosa sa svojim suprugama i potom bi se okupao i postio. S tim da je kupanje od dženabeta uvjet ispravnosti namaza, musliman je dužan da se okupa kako bi mogao klanjati namaz u njegovo vrijeme.

A ukoliko bi ga nadjačao san i ne bi se probudio osim poslije izlaska sunca, okupati će se i klanjati sabah namaz i nastaviti će postiti a isto tako će postupiti ukoliko zaspi u toku ramazanskog dana i polucira (Šejh Abdullah ibn Džibrin). Allah najbolje zna.

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta