Rekaik

Liječite svoje bolesne sadakom!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Legli smo spavati, žena mi je popila neke tablete za spavanje, ustao sam u neka doba noći i klanjao noćni namaz. Sjedio sam pored prozora i gledao u mjesec, moje misli bile su sa mojim sinom. Uzeo sam kaput i izašao na ulicu, lutao sam pustom ulicom, nisam znao šta da radim

Ovaj slučaj spominje jedan od čuvenih alima Sirije, šejh Abdulhadi Bedle, imam velike džamije u Halebu. Šejh Abdulhadi spominjući vrijednost sadake, spomenuo je događaj koji se desio lično njemu. „Nakon što sam se oženio, Allah me je počastio sinom. Međutim, naša roditeljska radost nije dugo trajala, Allah je dao da nam sin oboli od teške bolesti koja je napadala njegovo slabašno tijelo. Nakon nekog vremena, doktori su bili digli ruke od njega, u bolnici su ga držali samo radi održavanja na životu. Njegovo stanje se pogoršavalo iz dana u dan, a naša tuga je bila sve veča i veča, nadam se da shvatate šta znači kad nekome prvo dijete umire pred očima roditelja.

Jedan od bliskih mi prijatelja, uputio nas je jednom specijalisti. Kad smo mu donijeli dijete, bilo je u jako lošem stanju, veoma jaka temperatura koju nismo mogli da spustimo, nagrizala je njegovo tijelo i moždane čelije. Kad ga je doktor pregledao, rekao nam je, ako dijetetu se do jutra ne spusti temperatura, da bi moglo umrijeti. SubhanAllah, u kojim je samo mukama bio. Vratili smo se kući, tako nas je doktor savjetovao, da se malo odmorimo i smirimo, ali kako da se smirimo?

Legli smo spavati, žena mi je popila neke tablete za spavanje, ustao sam u neka doba noći i klanjao noćni namaz. Sjedio sam pored prozora i gledao u mjesec, moje misli bile su sa mojim sinom. Uzeo sam kaput i izašao na ulicu, lutao sam pustom ulicom, nisam znao šta da radim. Dok sam hodao, na um mi je pao hadis Poslanika, savs u kojem je rekao: “Liječite svoje bolesne sadakom.“ (Džami’a es- Sagir od Sujutija), međutim kome ću dati sadaku ovako kasno, da nekom pokucam na vrata, ljudi će pomisliti da sam lud.

Kad sam haman bio odustao od te ideje, kad ulicom ide mačka, po njenom izgledu sam vidio da je gladna. Čim sam je ugledao, sjetio sam se hadisa Poslanika, savs, kad su ga ashabi, r.a. upitali: “Da li i u našoj stoki imamo nagradu?“, pa je Poslanik, savs odgovorio: “Da, svaki lijep odnos prema njima je dobro djelo.“ (Buharija i Muslim).

Ušao sam u kuću, iznio komadić mesa te je nahranio. Vrtio sam se kući, dok sam zatvarao vrata, ugledao sam svoju ženu kako sjedi i čeka me. Rekla je da sjednem pored nje a onda mi je kazala: “Kad si izašao, malo sam zaspala i vidjela sam čudan san, sanjala sam kako šetam sa svojim sinom kad se iznenada pojavila ogormna crna ptica na nebu. Počela je kružiti iznad nas a onda je prešla u napad kako bi odnijela našeg sina. Naše dijete sam privila uz sebe i branila ga svom snagom, bila sam preplašena, nisam znala šta mi je činiti. Dok sam se borila, iznenada se pojavi mačka koje je napadala pticu i zadavala joj jake udarce, kad bi god ptica naleti, mačka bi je dočekaj, sve dok se ptica ranjena nije povukla. Nakon toga sam se probudila.“

Samo sam se blago nasmijao i rekao joj: “Hajr si, ako Bog da, vidjela.“ Čim je svanulo, požurili smo do bolnice, kad smo tamo stigli, doktor nas je dočekao nasmijan, obavijestio nas je da je pred samu zoru temperatura se spustila na normalu i da je dječak otvorio oči i došao sebi. Allahu ekber, tako mi Allaha, nakon dva dana, naš sin se igrao normalno sa ostalom djecom, kao da nikad i nije bio bolestan. Ovo dok vam pričam, moj sin ima 17 godina i hafiz je Kur’ana, hvala Allahu, izučava šerijatsko pravo i već je aktivan kao vaiz u džamiji Ridvan u kojoj sam ja imam.“

Saudin Cokoja
____________________________________

SADAKOM DO ALLAHOVE MILOSTI

Ovom prilikom želim da sa vama podijelim dva događaja iz svog života gdje sam se uvjerio u istinitost, skoro trenutne, pomoći koju sam dobio od Uzvišenog Allaha kada sam udijelio sadaku.

Prvi slučaj: Prošle godine imao sam jedan neuspjeli hirurški zahvat zbog kojeg sam dobio infekciju, te sam imao krvarenje i jake bolove skoro mjesec dana poslije toga. U tom vremenu, četiri ili pet puta morao sam ići u hitnu, ali nije bilo nekog većeg poboljšanja, već sam morao korisiti jake tablete protiv bolova, da bih, usljed korištenja tih medikamenata, počeo osjećati i jake bolove u želucu. Doktori nisu znali o čemu se radi i nadali su se da će krvarenje uskoro prestati, međutim, to je potrajalo mjesec dana.

U međuvremenu čuo sam za teško stanje jedne porodice koja živi u BiH i koja je bila u teškoj materijalnoj situaciji, pa sam se sjetio Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, hadisa: “Liječite bolesne sadakom”, te sam odvojio nešto novca i poslao im sa nijjetom i željom da mi dragi Allah olakša moju zdravstvenu situaciju. Subhanallah! Odmah sutradan prestalo mi je krvarenje i bol je uminula.

Slavljen neka je Onaj koji nam je, jezikom Svoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, poslao obećanje kroz hadis koji prenosi Ebu Hurejra: “Ko od mu’mina otkloni neku dunjalučku brigu ili nevolju, Allah će od njega otkloniti brige na Kijametskom danu. Ko nekome olakša teškoću, Allah će njemu olakšati i na dunjaluku i na ahiretu. Ko pokrije nekome sramotu, Allah će njega pokriti i na dunjaluku i na ahiretu. Allah je robu na pomoći sve dok rob pomaže svome bratu.”

Imam Ibnul-Kajjim, rhm., rekao je: “Sadaka (milostinja) ima veoma čudno djelovanje na čovjeka. Sadaka od čovjeka otklanja razne bolesti, nesreće, djelovanje sihra, uroka, pa makar ona bila i od pokvarenjaka, grješnika, pa čak i od kafira, Allah će od njih, zbog njihove dobrote i sadake, otkloniti nedaće.” (El-Valib es-Sajid, 1/49)

* * * * * * * * * *

Drugi slučaj: Prije tri mjeseca, po završetku džuma-namaza, izlazim iz mesdžida i na izlazu ugledam jednog brata koji glasno poziva da se udijeli sadaka za narod Sirije. Pomislim da ću dati jednu manju novčanicu te izvadim novčanik i ugledam da imam samo jednu veću novčanicu u novčaniku!! Ništa, okrenem se i odustanem od namjere da udijelim sadaku.

Međutim, poslije nekoliko koraka, pomislih: “Subhanallah, neki idu u Siriju i žrtvuju svoje živote kako bi pomogli nedužni narod, a zar ja ne mogu odvojiti ni djelić svog imetka da se pomogne gladnim muslimanima?” Ponovo izvadim novčanik i ubacim onu novčanicu u vrećicu u kojoj se prikupljala pomoć, nadajući se pri tome Allahovoj nagradi. Ustvari, ta novčanica i nije bila toliko velika, ali sam u to vrijeme bio u nekim dugovima, tako da mi je to tada bilo mnogo novca, ali sam se pouzdao u svoga Gospodara.

Poslije nekoliko dana dolazi mi u posjetu jedan brat iz drugog grada i, sjedeći u mojoj kući, upita me koliko plaćam stanarinu, te koliko dobijam pomoći od države za plaćanje stana (u većini zapadnih zemalja postoji mogućnost da država pomogne u plaćanju stanarine, ako se čovjek nalazi u nekim okvirima i ramovima za tu pomoć), pa mu odgovorim da već 10-ak godina ne dobijam tu pomoć, jer sam izgubio pravo na to. Međutim, on mi je rekao da vjeruje da imam pravo na to jer sam u međuvremenu dobio djecu i uzeo sam veći stan.

I zaista, pošaljem zahtjev za pomoć i malo poslije toga dobijem odobrenje da mjesečno dobijam skoro duplo novca od onog što sam udijelio za narod Sirije! U zadnjih nekoliko godina imao sam pravo da dobijam tu pomoć, ali sam to skroz smetnuo sa uma, i evo sada već nekoliko mjeseci dobijam tu svotu novca bez imalo ulaganja truda da zaradim taj novac. Moj Gospodar mi je već do sada pet-šest puta vratio ono što sam udijelio kao sadaku.

Subhanallah, koliko sam čuo sličnih priča od braće koja kažu da su uplatili sadaku na neko mjesto i da im je onda došao novac odakle se nisu ni nadali i u mnogo većoj količini od same sadake koju su uplatili.

Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: “Što god da podijelite, On će vam nadoknaditi, jer On je najbolji Opskrbitelj!” (Sebe, 39) A u jednom hadisi-kudsijju Plemeniti Allah kaže: “Čovječe, dijeli, pa da ti dadnem!

Brat E. F.
____________________________

U TOKU JE RAMAZANSKA AKCIJA PRIKUPLJANJA POMOCI ZA SIROMASNE MUSLIMANE: https://www.n-um.com/?q=node/5742

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta