Savjeti

Lijek za brige i tugu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Umjereni smijeh lijek je za sve brige i tugu. To je neobično moćna sila koja obveseljava ljudski duh i unosi vedrinu u srce. Ebu Derda je kazao: “Želim nasmijati čovjeka, kako bi rasteretio njegovo srce.”
Najplemenitiji čovjek, Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, smijao se toliko da bi mu se, ponekad, vidjeli sjekutići. Ovo ukazuje da je smijeh sredstvo pametnih i mudrih ljudi kojim liječe srce i dušu.
Smijeh je trenutak kada se duša najviše ispuni, vrhunac spokoja i veselja. No, ovaj smijeh ima granicu i nije pretjeran: “I ne pretjeruje sa smijehom, doista pretjeran smijeh umrtvljuje srce.”
Smijeh treba biti umjeren kao i sve ostale stvari: “Osmijeh pri susretu s bratom jeste sadaka.”(hadis)

Treba jasno razlikovati smijeh od ismijavanja i podrugivanja: “I pošto im je donio znamenja Naša, oni su ih, odjednom, počeli ismijavati.” (Ez‐Zuhruf, 27).
Osmjeh je jedna od blagodati u kojoj će uživati stanovnici Dženneta. “Danas će oni koji su vjerovali — nevjernicima se smijati.” (El‐Mutaffifun, 34)

Arapi su pohvalno gledali na smijeh jer on upućuje na širokogrudnost, toplu dušu, plemenitost, otvoren duh i dobrotu. Jedan pjesnik kaže:
“Čovjek sklon smijehu raduje se poklonu, ushićen je svakom prijateljskom susretu”

Zehir u svojoj pjesmi o duši kaže:
“Dobar čovjek ti se raduje kada dođeš, kao da mu blago najveće nosiš”
Istina je da je Islam utemljen na pravičnosti i srednjem putu u vjerovanju, akaidu, etici i odgoju. Zato u njemu nema mjesta za zlovolju i namrgođenost, kao ni za prestravljenost i ukočenost. Islam nosi ozbiljnost, poštovanje, olakšavanje i postojan duh.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta