Brak i islamska porodica

Ljubav među supružnicima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

„I jedan od dokaza njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.“ (Ar- Rum, 21)

On je taj koji vas od jednoga čovjeka stvara – a od njega je drugu njegovu stvorio da se uz nju smiri.(sura Al- A’raf, 189)

Ženi nije potreban muškarac samo da bi joj zaradio novac. Mnoge žene imaju opskrbu kod roditelja, a mnoge su sposobne i da same sebe izdržavaju. Muškarcu nije potrebna žena samo da bi mu kuhala, čistila i obavljala kućne poslove. Većina muškaraca je sposobna da sebi kupi obrok, ili da jede kod svojih. Također, može povremeno platiti i ženu koja će mu očistiti kuću. Cilj braka nije puki “materijalizam”. Brak je mnogo uzvišeniji od toga.

Riječ koja se u Kur’anu (u 21. ajetu sure Ar- Rum) spominje za ljubav između supružnika je “el- meweddeh“. Ona ne znači obična ljubav, već “prevelika ljubav”. Nakon nje je spomenuta i riječ “rahmetun”- koja označava samilost. Treće je spomenuto “li teskune ilejha” (u 189. ajetu sure Al- A’raf). Ovo prevodioci Kur’ana prevode kao: “da se uz nju (ženu) smiri (muškarac)“.

Dakle, u braku je potrebna ljubav. Brakovi na silu, brakovi bez ljubavi, život sa jednom ženom ili jednim mužem dok se druga/ drugi vole- ne ispunjavaju prvi temelj braka. Iz ljubavi se rađa samilost, milost. Ona je ključ za zdravo funkcionisanje. Da bi trajali, oboje moraju biti spremni praštati, tražiti opravdanje onom drugom i truditi se da čim prije i što bezbolnije prevazilaze teškoće, prepreke i međusobne nesuglasice.

Treće jeste da se uz supružnika treba osjetiti potpuni smiraj. Ne strah, ne strepnja, ne ucjena. Već mir, odmor i rahatluk. Uz to, muževi su ti koji vode brigu o ženama. Time žena treba osjećati da je muž “vodi”, da ide korak ispred nje i da je podstiče na dobro. Da joj “krči” put i da će uvijek stati ispred nje da je zaštiti. On je njen oslonac, rame “snage”. Ona je njegov smiraj, njegova opuštenost i njegov rahatluk. Neko uz koga će on osjetiti svoju “nježnu” stranu. I neko ko će ga podržati. Ići iza njegovih leđa (“čuvati mu leđa”).

Tek ovako postavljen brak ispunjava svoj pravi cilj. Zdrav je za supružnike, za njihovu djecu, za zajednicu. Materija i nije toliko bitna. Obaveze, prava i dužnosti stoje. Ali tek onda kada se temelji dobro postave, građevina će biti čvrsta, postojana i funkcionalna. U protivnom, sve je “badava”. Propast će prije ili kasnije.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta