Odgovori
baby under purple blanket

Ljubljenje djece u usta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
PITANJE: Selam alejkum! Imam jedno pitanje za vas, nadam se da će te mi ubrzo odgovoriti. Sve više viđam među muslimanima da ljube svoju djecu u usta, i smatraju da je to dozvoljeno, ako je dozvoljeno potvrdite mi to a ako nije dajte i meni i njima dokaz za zabranu? Allah vas poživio u svakom dobru i povećao korisno znanje! Amin!
 
ODGOVOR: Ve alejkumu-s-selam! Ebu Hurejre, radijallahu anhu, rekao je: ”Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poljubio je Hasana b. Alija (unuka) a kod njega je sjedio el-Akra’ b. Habis et-Tejmi. El-Akra’ reče: ‘Doista imam desetoro djece a nisam poljubio ni jedno od njih.’ Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pogledao ga je a zatim reče: ‘Ko se ne smiluje, neće se ni njemu smilovati.”’ (Buharija)

El-Bera, radijallahu anhu, prenosi nam događaj kako je ušao sa Ebu Bekrom, radijallahu anhu, kod njegove porodice – nakon što je došao u Medinu kao muhadžir – pa su (zatekli) Aišu, njegovu kćerku, kako leži u krevetu, imala je temperaturu. Vidio sam (kaže el-Bera) njenog oca kako ju je poljubio u obraz i rekao joj: ‘Kako si ti kćeri moja?’ (Buharija)

Ovi hadisi ukazuju da je dozvoljeno poljubiti svoje dijete iz milosti i u tome nema nikakvog problema. Može se poljubiti kćerka, bez obzira bila mala ili velika, sve dok u tom poljubcu nema strasti. Poljubac u obraz, u osnovi, je iz samilosti a u usta iz strasti, zato što su usne dio tijela koji je najizloženija erogena zone. Prepune su osjetljivim nervnim završetcima, tako da i najmanji dodir aktivira slanje velikog broja informacija u mozak, pa tako ljubljenje u usta može prouzrokovati javljanje strasti, zbog toga je sigurnije i bolje to ne činiti kako bi se izbjegla ružna i ogavna posljedica.

Svaki čovjek nije isti, ali slab iman, mentalna ili psihološka bolest, gledanje provokativnog materijala na televiziji ili internetu, ili previše slobodnog vremena kada se ukombinuje sa izazovom može kod nekih ljudi da napravi devijacije, pa zbog spriječavanja većeg problema ne treba ljubiti djecu u usta. Ne samo to, već je ljubljenje u usta, pogotovo djece, opasno po zdravlje. Odrasla osoba može prenijeti infekciju dijetetu prilikom poljubca u usta. Postoje mononukleoze koje su poznatije kao “bolest poljupca” u usta… Zabilježeno je da poljubac u usta može biti smrtonosan i na internetu možete naći mnogo članaka koji o tome govore.

Tako da bi se uspostavio neki islamski propis nije uvijek uslov da postoji direktna zabrana u Kur’anu i Hadisu koja govori posebno o tom propisu, jer uvijek se javljaju nove stvari, novi izazovi koje treba regulisati, a kojima se ne nadzire kraj, pa je Uzvišeni Allah dao osnovne principe na osnovu kojih se može izvući jako mnogo raznih propisa. Jedan od tih glavnih propisa je i pravna preventiva, tj. zatvaranje puta određenom haramu kao vid preventive, tako da sve što je sredstvo koje vodi u haram postaje zabranjeno, iako u osnovi nije bilo zabranjeno.
Na osnovu navedenog ispravno je da se djeca ne ljube u usta već je to rezervisano za supružnike. A Allah zna najbolje!
 
Abdullah Mujić, prof.
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta