Odgovori

Mogu li klanjati samo dva namaza / Čupanje obrva / Počinila sam blud

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mogu li klanjati samo dva namaza

PITANJE: Ovako želio bih klanjati namaz. Znam sve kako i šta već ide al problem je u tome: Ja sam drugi razred veoma teške škole – Medicinske. Eh sada, ujutro mogu klanjat sabah namaz, a podne i ponekad ikindiju propustim jer sam u školi. Ja bih to sve naklanjao alI evo dođem iz škole u 3 sata onako umoran gladan dok malo jedem i donesem roditeljima ugalj u kuću i drva dok malo ono se odmorim predahnem prođe mi vakat. Zatim odmah moram učiti jer stvarno imam puno gradiva da učim a dok naklanjam sve to pa još uz to i akšam to mi uzme vremena a bude mi na neki način briga. Jaciju bih mogao klanjati al onako posle učenja umoran jer učim do ponoći čak nekad i do pola jedan oči mi se same sklapaju i jedva čekam da legnem jer moram ustat u 5:30 ujutro. I tako mi dani prolaze i prolaze.

Ja nešto razmišljam a to da samo klanjam sabah radnim danima a vikendom sve namaze! Molio bih veoma veoma stručan savjet. Napominjem pošto tek krećem s vjerom da li da naglim u početku ili da pomalo klanjam pa dok ne budem imao vremena! DA LI ČE ME ALLAH DŽ.Š. KAŽNJAVAT ZBOG OVOG ILI ŠTA VEČ !!?? Poslanik, s.a.v.s., je rekao da ce biti jedan od spasenih onaj ko obavlja sabah i ikindiju namaz, pa jel mogu samo ova 2 namaza klanjat!? Ja znam da je vjerniku propisano 5 dnevnih namaza ali mi je veoma teško! Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Dragi brate, iz tvog pisanja smo dobili dojam da ti je jako teško obavljati namaz, ali u stvarnosti nije tako. Ti si sam sebe opteretio školom i predmetima tako da ti je to postalo prioritet. Moraš malo zastati i shvatiti, da li je vrijedna najveća dunjalučka diploma u Allahovoj srdžbi? Nije vrijedna. Da imaš sav dunja i deset puta toliko, ništa ne vrijedi ako izgubiš vjeru, a vjeru gubiš ostavljanjem namaza. Znaj da možeš u cijelom danu da odvojiš, za svaki namaz, po deset minuta, neće ti puno prekinuti u tvom učenju. Kako stigneš da odvojiš vrijeme za objed i fiziološku potrebu?!

Klanjaj jaciju na početku njenog vremena a ne kad si umoran i iscrpljen. Namaz je propisan da se obavlja i neizostavlja pa ni u borbi kada čovjeku prijeti smrt, a kamo li kad uči i nema uvijek ispite. Što se tiče berdejni i hadisa kojeg si spomenuo u drugom pitanju, znaj da se tu ne govori klanjaj samo ta dva namaza, već se govori o tome kolika je vrijednost ta dva namaza, kao što je vrijednost jacije u džematu kao da je čovjek sproveo pola noći u namazu a ko klanja sabah u džematu, kao da je klanjao cijelu noć, ili ko klanja namaz u džematu da mu je vrijedniji od 25 pet puta od obavljenog namaza bez džemata… to su sve vrijednosti i odlike, a ne nikako, da ako klanjaš u džematu jedan dan da 25 dana ne trebaš, ili ko klanja sabah i ikindiju da ne treba više.

Berdejn – sabah i ikindija- su u hadisu kojeg si spomenuo naglašena jer se nalaze u vremenima kada je ljudima otežano da ih obavljaju, sabah zbog sna i hladnoće a ikindija zbog obaveza oko posla… Ukoliko bi izostavio namaze bio bi griješan a vjera bi ti bila upitna. Traži da ti Allah olakša i potrudi se i moli Allaha da ti da snage. Tvojim odabirom ćeš pokazati ko ti je priječi, ili Gospodar svih svijetova ili škola. A Allah zna najbolje.

Molim Allaha da ti otvori srce ka islamu i učvrsti te u obavljanju namaz i olakša ti tvoj put u sticanju nauke!
____________________________

Čupanje obrva

PITANJE: Esselamu alejkum!

Znam da je čupanje obrva haram, ali sam nekoliko puta pročitala da je ako se to radi samo zbog muža dozvoljeno. Ja i moj muž smo mladi i moj muž puno obraća pažnju na to kako ja izgledam.Često mi prebacuje zbog nepočupanih obrva. Oboje smo vjernici,ja sam pokrivena i nastojim ispunjavati sve islamske obaveze. Zanima me još da li žena može klanjati bosa kada je sama u kući. Da Vas Allah dragi nagradi najboljom nagradom…

ODGOVOR:

Ve alejkumus-selam! Nije ti dozvoljeno da čupaš obrve zbog muža kako bi mu se tako uljepšala. Neka on bude zadovoljnaš što želiš biti Allahu pokorna i neka te takvu još više zavoli. Treba da bude presretan a ne da te odvodi u Allahovo proklestvo. Nije mala stvar i nisi obavezna da se u ovom pokoriš svome mužu.

Možeš klanjati bosa ukoliko ti je haljina doliko duga da ti se noge ne vide od haljine a ako nije tako onda si obavezna da obuješ čarape kako bi prikrila svoje tijelo. Samo ruke i lice može biti otkriveno za vrijeme namaza, a ostalo ne. A Allah zna najbolje.
________________________

Počinila sam blud

PITANJE: Selam alejkum! Moja prica je najgora sto moze biti. Pre skoro godinu dana imala sam jedan odnos sa jednim covekom. Znaci jedan. Nisam htela, ali se desilo. Pokajala sam se zbog toga i dan danas me grize savest. Molim Allaha uzvisenog da mi oprosti i da mi pomogne jer ne mogu da nadjem put. Moja sestra se ranije pokrila i meni je toliko bilo drago, kao da sam se ja pokrila, a onda sam shvatila da ja nikad to necu moci. A i kako da nosim hidzab? Iskreno se bojim jer znam da me niko nece prihvatiti ovakvu. Upoznala sam jednog momka koji kaze da mu ne smeta to sto nisam nevina. On je musliman, ali ne klanja. Htela bih da pitam kakav je pogled na moju pricu? Znam da je strpljenje bitno, ali ja bih se udala, u ime Allaha, da bih se sacuvala nekih istih, vecih i gorih grijeha.

ODGOVOR: AlejkumusSelam! Hvala Allahu na svim blagodatima i hvala Allahu koji ti je dao priliku da se pokaješ. Nadamo se da si se iskreno pokajala jer iskreno pokajanje navodi prijestupnika na udaljavanje od grijeha, sve vezano za taj grijeh i ne vraćanje činjenju tog istog grijeha.

Savjetujemo te da činiš mnogo dobrih djela a da umanjiš loša djela. Povećaj učenje Kur’ana, dobrovoljni post… sve kako bi svoj iman učvrstila. Znaj da dobra djela brišu loša djela i da iskreno pokajanje briše ono što je bilo prije toga. Ukoliko ne uspostaviš pet dnevnih propisanih namaza, onda znaj da si se oprostila od vjere islama, jer namaz je temelj, pa ako nema temelja onda je samo ruševina. Pokaj se za grijeh kojeg si učinila jer je doista to veliki grijeh i zločin a isto tako, pokaj se za ostavljanje namaza i počni iste sekunde da klanjaš. Pazi na Allahov hator i budi Njemu pokorna. Ti si obavezna da nosiš mahramu i grijeh ti je da izlaziš vani propisno neodjevena. Tvoj izlazak bez propisane odjeće je isto kao i da nemaš na sebi odjeće.

Ukoliko se iskreno pokaješ i uspostaviš namaz dozvoljeno ti je da se udaš za vjernika koji klanja namaz, bez obzira ko je. Zbog učinjenog bluda ne trebaš da sebe kažnjavaš i da se udaš za bilo koga, tj. samo da bi se udala jer ne zaslužuješ bolje. To je pogrešno razmišljanje. Svakako ti savjetujemo da se udaš i da se sačuvaš bluda jer je to doista razvrat. Udaj se za bogobojaznu osobu. Nemoj da gradiš svoj život na pogreškama, već ispravljaj sebe i popravljaj svoj život. Traži osobu koja je bogobojazna i koja ima lijep ahlak pa ćeš, inšallah, biti prezadovoljna u braku.

Nemoj se udati za tog momka dok ne proklanja. Pozovi ga da klanja pet dnevnih namaza i ako počne da klanja i pokaže se iskren u tome, onda reci ocu da te uda za njega, uz uslov da ima lijep ahlak. Ovdje zastani, znaj da lahko možeš ponovo pogriješiti, zato zatvori vrata bludu tako što ćeš se kloniti svega onoga što vodi bludu.

Molim Allaha da te uputi, učini iskrenom muslimankom i podari ti bogobojaznog muža i potomstvo koje će biti smiraj očima tvojim. A Allah zna najbolje.

Na pitanja odgovorio Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: