Odgovori

Mogu li klanjati samo dva namaza?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Ovako želio bih klanjati namaz. Znam sve kako i šta već ide al problem je u tome: Ja sam drugi razred veoma teške škole – Medicinske. Eh sada, ujutro mogu klanjat sabah namaz, a podne i ponekad ikindiju propustim jer sam u školi. Ja bih to sve naklanjao alI evo dođem iz škole u 3 sata onako umoran gladan dok malo jedem i donesem roditeljima ugalj u kuću i drva dok malo ono se odmorim predahnem prođe mi vakat.  Zatim odmah moram učiti jer stvarno imam puno gradiva da učim a dok naklanjam sve to pa još uz to i akšam to mi uzme vremena a bude mi na neki način briga.

Jaciju bih mogao klanjati al onako posle učenja umoran jer učim do ponoći čak nekad i do pola jedan oči mi se same sklapaju i jedva čekam da legnem jer moram ustat u 5:30 ujutro. I tako mi dani prolaze i prolaze. Ja nešto razmišljam a to da samo klanjam sabah radnim danima a vikendom sve namaze! Molio bih veoma veoma stručan savjet. Napominjem pošto tek krećem s vjerom da li da naglim u početku ili da pomalo klanjam pa dok ne budem imao vremena! DA LI ČE ME ALLAH DŽ.Š. KAŽNJAVAT ZBOG OVOG?

Poslanik, s.a.v.s., je rekao da ce biti jedan od spasenih onaj ko obavlja sabah i ikindiju namaz, pa jel mogu samo ova 2 namaza klanjat!? Ja znam da je vjerniku propisano 5 dnevnih namaza ali mi je veoma teško! Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Dragi brate, iz tvog pisanja smo dobili dojam da ti je jako teško obavljati namaz, ali u stvarnosti nije tako. Ti si sam sebe opteretio školom i predmetima tako da ti je to postalo prioritet. Moraš malo zastati i shvatiti, da li je vrijedna najveća dunjalučka diploma u Allahovoj srdžbi? Nije vrijedna. Da imaš sav dunja i deset puta toliko, ništa ne vrijedi ako izgubiš vjeru, a vjeru gubiš ostavljanjem namaza. Znaj da možeš u cijelom danu da odvojiš, za svaki namaz, po deset minuta, neće ti puno prekinuti u tvom učenju. Kako stigneš da odvojiš vrijeme za objed i fiziološku potrebu?!

Klanjaj jaciju na početku njenog vremena a ne kad si umoran i iscrpljen. Namaz je propisan da se obavlja i neizostavlja pa ni u borbi kada čovjeku prijeti smrt, a kamo li kad uči i nema uvijek ispite. Što se tiče berdejni i hadisa kojeg si spomenuo u drugom pitanju, znaj da se tu ne govori klanjaj samo ta dva namaza, već se govori o tome kolika je vrijednost ta dva namaza, kao što je vrijednost jacije u džematu kao da je čovjek sproveo pola noći u namazu a ko klanja sabah u džematu, kao da je klanjao cijelu noć, ili ko klanja namaz u džematu da mu je vrijedniji od 25 pet puta od obavljenog namaza bez džemata… to su sve vrijednosti i odlike, a ne nikako, da ako klanjaš u džematu jedan dan da 25 dana ne trebaš, ili ko klanja sabah i ikindiju da ne treba više.

Berdejn – sabah i ikindija- su u hadisu kojeg si spomenuo naglašena jer se nalaze u vremenima kada je ljudima otežano da ih obavljaju, sabah zbog sna i hladnoće a ikindija zbog obaveza oko posla… Ukoliko bi izostavio namaze bio bi griješan a vjera bi ti bila upitna. Traži da ti Allah olakša i potrudi se i moli Allaha da ti da snage. Tvojim odabirom ćeš pokazati ko ti je priječi, ili Gospodar svih svijetova ili škola. A Allah zna najbolje.

Molim Allaha da ti otvori srce ka islamu i učvrsti te u obavljanju namaz i olakša ti tvoj put u sticanju nauke!

Na pitanje odgovorio Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta