Odgovori

Mogu li se naklanjati propušteni namazi / Treba li se proučiti neka dova prije nego žena odluči nositi hidžab

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Mogu li se propušteni fard namazi naklanjati ? Drugo pitanje, ako žena odluči nositi hidžab, da li ona prethodno mora proučiti neku suru ili dovu? I posljednje pitanje, ako je djevojka pokrivena, ali prilikom njene svadbe obuče vjenčanicu-bez hidžaba- je li joj to haram ?

ODGOVOR: Ve alejkumus-Selam! Propušteni fard namazi se moraju naklanjati zbog riječi Poslanika, s.a.v.s.: “Allahov dug je preči da se izmiri” Muttefekun alejhi. Međutim, ovdje se postavlja pitanje zbog čega se propuštaju namazi ? Ako se neki od namaza propusti iz vjerski opravdanog razloga, kao: ludilo, san iz koga se čovjek nije mogao probuditi pored preduzetih uzroka za buđenje, zaborav, onda je namaz valjan iako se klanjao u drugom namaskom vremenu. Međutim, ako se namaz propusti iz neopravdanog razloga onda je to jako opasna stvar i nema većeg grijeha na ovome svijetu od ostavljanja namaza ili klanjanja namaza u drugom mimo propisanog vremena. Veliki dio islamskih pravnika ne pravi razliku između onoga koji u potpunosti ostavi namaz i onoga koji ga klanja u nepropisanom vremenu. Jedan dio pravnika takvog smatra otpadnikom od vjere.

2. Žena kada napuni punoljetstvo dužna se je pokriti bez učenja posebne dove ili nijeta za pokrivanje, samim činom pokrivanja ispunjava obavezu kojom ju je Uzvišeni obavezao.

3. Dozvoljeno je ženi da obuče vjenčanicu bez hidžaba ako ispuni tri uvjeta, u protivnom nije:

a) da tom vjenčanicom ne oponaša nevjernice (tj. da dotična vjenčanica ne bude tipična za nevjernice),
b) da vjenčanica ne bude suviše strukirana, prozirna ili kratka da time pokazuje svoje ukrase prisutnim ženama (dozvoljeno joj je pokazati djelove tijela koji se peru pri abdestu ili malo više od toga),
c) da je takva isključivo pred ženama ili muškarcima koji su joj mahrem, ne pred punoljetnim strancima, jer mješanje muškaraca i žena nije dozvoljeno na svadbama niti mimo svadbi, a Allah najbolje zna.

Dr. Safet Kuduzović 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta