Odgovori

Kako se odnositi prema komšijama koji ulaze u kuću bez traženja dozvole

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
 Pitanje: U našem mjestu postoji običaj da komšije ulaze u kuću bez traženja dopuštenja. Tako ponekad uđu u dnevni boravak a moja supruga bez mahrame. Šta mi savjetujete?

Odgovor:
Nema sumnje da kod nekih muslimana današnjice vladaju običaji za koje nisu znali čak ni u paganske vrijeme. Ružan li je to običaj, dragi moj brate, koji vlada u tvom mjestu! On se suprotstavlja Kur’anu, hadisu, konsenzusu islamskih učenjaka ‘i zdravom razumu. Jedan čovjek je pogledao u Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, sobu kroz rupu u zidu, a u Poslanikovoj ruci bio je komad željeza kojim je češao svoju glavu. Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, saznao šta je učinio ovaj čovjek, rekao je: “Da sam znao da gledaš, ovo bih ti zabio u oko; dopuštenje za ulazak traži se zbog pogleda.

Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada bi neko zavirio u tvoju kuću bez dopuštenja pa mu kamenčićem izbio oko, ne bi bio grješan.” Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ako čovjek pogleda unutar kuće, tada je traženje dopuštenja za ulazak besmisleno. ”

Sevban je pripovijedao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom rekao: “Nije dopušteno nikome pogledati unutar tuđe kuće bez dopuštenja, a ako pogleda, već je ušao u nju. “Muslim b. Nuzejr govorio je da je neki čovjek došao kod Huzejfe i pogledao unutar kuće pa zatražio dopuštenje da uđe: “Mogu li ući?”, na šta mu je Huzejfe rekao: “Okom si već ušao, ali zadnjicom nećeš sigurno.

Preneseno je da je Omer b. H atta b izjavio: “Ko pogleda u unutrašnjost tuđe kuće prije nego što dobije dopuštenje, takav je veliki grješnik.” Obavezan si savjetovati komšije i ukazivati im na grešku koju čine, tako će se najbezbolnije prevazići postojeći problem. Ako, ipak, ustraju u tom ružnom običaju, ti zaključavaj vrata i danju, tako ćeš spriječiti sve nepoželjne i nenadane ulaske. Ako se zbog toga poremete odnosi između tebe i njih, oni će biti grješni, a ne ti, a Allah najbolje zna.

Fetve pravne decizije Safet Kuduzović

 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta