Prilozi posjetitelja

Moji roditelji su mrzili hidžab

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kao djevojčica, uvijek sam bila rastrgana između ljubavi prema islamu i prema nevjerničkom načinu života te raznim haramima. Iako sam živjela u familiji u kojoj niko ne klanja, ne posti, u kojoj teku potoci alkohola i svinjetine, odlučila  sam krenuti u mekteb. Uprkos tome što su mi govorili da to ne mogu, da ne idem po zimi, elhamdulillah, došla sam do kraja i naučila časno pismo te položila hatmenski ispit. Ni taj dan mi u džamiju nisu došli roditelji!

Iako bih kod kuće klanjala, učila i pokušavala se pridržavati vjere, samo bih odjednom skrenula s puta i već sutradan sam s društvom u školi pila, pušila, psovala. I tako ukrug. Moji roditelji su više od svega na ovom svijetu mrzili hidžab i pokrivene žene. A ja sam ih s takvom čežnjom posmatrala, subhanallah, koja ljepota.

Ali, nisam se usudila ni spomenuti nikad. Dugo godina sam vodila bitku sama sa sobom i pokušavala shvatiti da li je ispravnija moja želja za islamom ili njihova odluka da žive bez islama. Nakon što sam se udala, nakon četiri godine braka, jedne večeri usnila sam kako sam stavila hidžab. Ispričala sam mužu koji je, hvala Allahu, također u vjeri, i upravo njega mi je Allah poslao da upotpuni moj iman i vrati me na pravi put.

Odluka u srcu bila je davno donesena… Ali, znala sam da je to kraj moje veze s mojim roditeljima, bratom, starom nenom. Čak se i ona protivila, iako je, subhanallah, cijeli život klanjala i učila. Učinila sam to, ali s velikim bolom u srcu. Jer, kako ću bez roditelja. A Allah je doista svemoguć. Klanjala sam sabah i lijepo propisno se obukla. Kad me mama nazvala, čim je vidjela mahramu, naš razgovor se prekinuo. Allah zna koliko sam dugo plakala i dovila da se jave. Namaze smo, elhamdulillah, redovno obavljali i nastojali ne činiti harame.

Jednog jutra pozvali su me roditelji i iako vidno još uvijek potreseni mojom odlukom, “prihvatili su me takvu”. I danas bijem bitke s njima, molim Allaha da ih uputi. Zahvalna sam Mu na uputi.

Danas sam žena i majka koja voli islam, Allaha, dž. š., hidžab. Danas sam majka koja svoju djevojčicu uči da klanja propisane namaze, žena koja islam i hidžab nosi u srcu. Ali, i dalje sam dijete koje čeka podršku, ljubav i razumijevanje svojih roditelja. Inšallah, najveća mi je želja u životu da me moj babo predvodi u namazu. A Allah je Milostivi i Svemoćni!

Sestra M. J.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta