Savjeti

Mudrosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mudri Lukman je rekao svome sinu: “O sinko moj, neka ti je na umu dvoje, a drugo dvoje ako ikako mozes zaboravi. Dvoje koje ti treba uvijek biti na umu su Allah dz.s., i smrt, a dvoje koje trebas zaboraviti su dobrocinstvo koje si nekome ucinio i nepravda koju je tebi neko ucinio.”

“Neznalice se ljudima zale na Allaha, i to je vrhunac neznanja i u odnosu na onoga kome se zali i na Koga se zali. Jer da takav poznaje Allaha, ne bi se zalio na njegovu odredbu, a da poznaje ljude, ne bi se njima zalio na Allaha ” Jedan poboznjak je cuo kako se neki covjek zali drugom covjeku na svoje stanje, pa mu je poboznjak rekao: “O covjece, znaj da time nisi postigao nista, osim sto se zalis na odredbu Milostivog onome koji milosti nema” (Ibn Kajjim el-Dzevzijje)

Alija, radijallahu anhu, je rekao: “Kada umre covjek vjernik, za njim placu dva mjesta, jedno na nebesima drugo na Zemlji. Sto se tice mjesta na Zemlji, to je ono mjesto na kojem je namaz obavljao, a sto se tice onog na nebesima, to je mjesto uzdizanja dobrih dijela vjernika dok je ziv na dunjaluku” (Tefsirul-Kur’an, Muhammed eš-Ša’aravi)

Poznati ashab, Selman el-Farisi, prenosi da je Muhammed sallallahu alejhi ve selem, rekao: “POvecajte kod sebe dvoje koje ce vam priskrbiti Allahovo zadovoljstvo, i drugo dvoje bez kojih nikako ne mozete. Dvoje s kojima cete steci Allahovo zadovoljstvo su ponavljanje rijeci la illehe illAllah i stalno cinjenje istigfara, a dvoje bez cega ne mozete su trazenje Allaha da vam podari Dzennet, a da vas sacuva od Dzehennema.”

Lijep ahlak (ponasanje) pokrije mnoge sramote i nedostatke, kao sto los ahlak pokrije mnoga dobra djela.

“Osmjeh je poznata i lijepa rijec i bez slova.”

Iskusenje vjernika priblizava Allahu, s.w.t., podsticu ga da stalno upucuje dove Svevisnjem, i otklanja od njega oholost, samodopadljivost i gordost.

Ne druzi se sa onima koji su puni prezira prema ljudima, ni sa cjepidlakama i zavidnicima, jer oni su teret za dusu i samo tugu donose.

Ne obracaj paznju na ruzne rijeci koje ti upucuju ljudi, jer one stetu donose onome ko ih govori, a ne tebi. Znaj da mrznja vrijedjanje i zavidnost od strane pokvarenjaka samo povecaju tvoju vrijednost, jer to je dokaz da si postigao stepen koji je hvale vrijedan. I znaj da ti salje darove u obliku svojih dobrih djela onaj koji te ogovara, brise tvoje grijehe i cini da postanes poznata licnost, a to su sve same blagodati.

Najbolji je onaj dan koji ti poveca blagost, podari novo znanje, sprijeci te od cinjenja grijeha, podari ti razumjevanje i pokloni odlucnost.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta