Brak i islamska porodica

Nagrada za muslimanku u braku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Nagrada za muslimanku u braku, hairli vjernicu, pokornu Allahu i onima kojima je Allah pokornost naredio. Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada žena klanja svojih pet namaza, posti svoj mjesec, čuva svoj polni organ i pokorava se svome mužu, ući će u Džennet na koja god vrata hoće.” (vjerodostojan prema šejhu Albaniju) Zanimljiv hadis sa dva aspekta.

Prva stvar koju primijetim u ovom hadisu – nema spomena dobrovoljnih ibadeta. Dakle 5 farz namaza, post ramazana – samo to se od fizičkih ibadeta spominje. Čuvanje čednosti je vjerski propis sam po sebi. Žene zaista mnogo rade u svojim kućama. Čitava porodica se oslanja na rad majke u kući. I to je jako naporno, što često ostavi ženu u nemogućnosti da obavlja dobrovoljne ibadete. Pa analogijom, upravo ta pokornost, zadovoljstvo supruga, mijenja te dobrovoljne ibadete bez umanjivanja nagrade.

A to je drugi aspekt – nagrada. Spominje se da će ući u Džennet na koja god vrata želi. Džennet ima 8 kapija:

1. Vrata namaza (Babu-s-salah)
2. Vrata džihada (Babu-l-džihad)
3. Vrata posta (Babu-r-rejjan)
4. Vrata sadake/zekata (Babu-s-sadakah)

i druga 4, prema imamu Neveviju:

5. Vrata pokajanja (Babu-t-tevbeh)
6. Vrata onih koji srdžbu suzbijaju i praštaju ljudima (Babu-l-kazimine-l-gajza ve-l-‘afine ‘ani-n-nas)
7. Vrata zadovoljnih (Babu-r-radine)
8. Vrata vjerovanja (Babu-l-iman)

Ovo je zaista aspekt ovog hadisa koji je naprosto nevjerovatan. Vidite li nagradu? Ako ispuni to iskušenje, što zaista jest iskušenje, ona dobije ovakav položaj. Sve to dobije pokornošću suprugu. Nagradu kao za iskrenost i izvršavanje u: namazu, džihadu, postu, sadaki, pokajanju, suzbijanju srdžbe, zadovoljstvu i imanu.

Pretpostavljam da to znači prolaz kroz kapiju – zaslužio si nagradu te kapije. I ovo je pitanje perspektive. Šta je važnije, dunjaluk ili ahiret? Za mnoge dunjaluk, bitniji je položaj ovdje. Za pojedine ahiret, bitniji je položaj gore. Test/iskušenje je počeo, odgovore biramo sami, čekamo samo kraj. Ali ovolika nagrada može biti samo za ogroman, težak, izazov. Zato samo mali broj žena to uspije postići, slomiti ego do tog nivoa. I zato njih i čeka tolika nagrada.
Tvoja zadaća da odgojiš dijete je bolje nego da ibadetiš (dobrovoljno). Odgojiti muslimana (ispravno) ti je bolje nego da klanjaš dobrovoljni ibadet.” – dr. Safet Kuduzović
 
Emir Poljarević
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta